• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnikpotrosaca.rs

06.08.2019

12:18

UŽAS! RAČUN ZA MOBILNI POKVARIO LETOVANJE: Zbog gigabajta u romingu Ivan će platiti  VIŠE OD MILION DINARA, A NAPRAVIO JE SAMO JEDNU GREŠKU!

Zaštitnik potrošača

UŽAS! RAČUN ZA MOBILNI POKVARIO LETOVANJE: Zbog gigabajta u romingu Ivan će platiti VIŠE OD MILION DINARA, A NAPRAVIO JE SAMO JEDNU GREŠKU!

Podeli vest

Da ne biste prošli kao Ivan Jakovljević, koji je za potrošen gigabajt interneta u romingu dobio račun od 1.024.000 dinara (plus PDV), isključite prenos podataka pre nego što napustite zemlju

Klijent mobilnog operatera 'Vip' Ivan Jakovljević u najmanju ruku bio je zapanjen kada mu je za potrošen gigabajt u romingu naplaćeno neverovatnih 1.024.000 dinara.

- Da li neko u 'Vipu' može da kaže da je cena od 1.024.000 dinara (oko 10.000 evra sa PDV-om prim. aut.) za jedan gigagbajt podataka u romingu realna, normalna... i da mi to obrazloži? - upitao je Jakovljević 'Vip' putem Tviter naloga.

Foto: Shutterstock

 

Predstavnici 'Vipa' su mu odgovorili tako što su mu poslali link ka cenovniku usluga.
Istina, i nas je ova cifra zapanjila, te je prvo što smo pomislili da je reč o još jednom marifetluku mobilnog operatera.

Međutim, kada smo proučili cenovnike, verovali ili ne, ako potrošite u romingu gigabajt interneta, koštaće vas toliko da biste za te pare mogli da kupite novog "fijata 500L" ili na primer "dačiju sandero". Takođe, za taj novac cela porodica bi mogla da letuje na Maldivima, i to u hotelu sa šest zvezdica...

Saveti korisnicima:

isključiti internet
isključiti ažuriranje softvera
uzeti povoljan roming dodatak
koristi "vaj-faj"

Računica izgleda ovako: ako imate VIP karticu, a boravite u Evropi i Turskoj, cena za potrošenih 100 kilobajta je 99 dinara.

Jedan megabajt ima 1024 kilobajta, pa je cena za ovu količinu podataka 1.013 dinara. Kada sve to pomnožimo sa još 1.024, dobićemo cenu za jedan gigabajt (1GB ima 1.024 MB). To je cifra od 1.038.090 dinara!

Ukoliko ste otišli van evropskih granica, bilo gde u svetu ili u Rusiju, cifra je je još šokantnija. Cena za 100 kilobajta je 199 dinara, pa će krajnji račun za jedan gigabajt biti 2.086.666 dinara ili skoro 18.000 evra.

 

 

Zbog velikih penala za korišćenje rominga u zemljama koje nemaju popust, direktor Nacionalne Asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) Aleksandar Seničić savetuje putnike da nikako ne upotrebljavaju internet na moru, jer će tako napraviti ogromne račune.

Roming kalkulator

EVROPA I TURSKA

100 KB - 99 dinara
1MB - 1.013 dinara
1GB - 1.038.090 dinara

OSTATAK SVETA I RUSIJA

100 KB - 199 dinara
1MB - 2.037 dinara
1GB - 2.086.666 dinara

 Turisti se često žale na slab protok "vaj-faja" u apartmanima, međutim nijedna turistička agencija na to ne može da utiče. U želji da pošalju što više slika prijateljima sa letovanja ili da neometano četuju, kako su to navikli u Srbiji, oni naprave ogromne telefonske račune, misleći da je to sitnica ili da će, ako brzo pošalju poruku, biti jeftinije.

Kao što je poznato, besplatan "vaj-faj" internet zavisi od opterećenosti mreže i od kapaciteta i u nekim mestima je bolji, a negde gori - kaže Seničić i apeluje na srpske putnike da se dobro informišu i da pogledaju na sajtu svog provajdera da li imaju u ponudi neke pakete, dnevne ili sedmodnevne i da na taj način uštede.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sena

pre 4 godine

pametan telefon podrazumeva i pametne korsnike .. sto pojedini nikako nisu ..

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija