• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnikpotrosaca.rs

20.08.2019

17:14

(VIDEO) MNOGI OD VAS ĆE BITI ŠOKIRANI: Čekovi nisu sredstvo za odloženo plaćanje?!

Zaštitnik potrošača

(VIDEO) MNOGI OD VAS ĆE BITI ŠOKIRANI: Čekovi nisu sredstvo za odloženo plaćanje?!

Podeli vest

Trgovinski lanac prevario Đurđa Pantića pustivši mu ček na realizaciju ranije od dogovorenog, sve vreme kriveći banku za neprijatnu situaciju. Zahvaljujući NBS, Pantić saznao pravu istinu

Brojni trgovci privlače kupce tako što im nude da robu plaćaju odloženo čekom za 180, pa čak i 210 dana. Ovu povoljnost nude i u lancu marketa "Aman", što je Beograđanina Đurđa Pantića koštalo minusa na računu i propratne zatezne kamate.

Naime, Pantić je želeo da iskoristi takvu mogućnost pri kupovini namirnica u "Amanu", pa je robu platio čekovima. Međutim, jedan od ispisanih čekova realizovan je dva meseca pre dogovorenog datuma, odnosno onog koji je bio ispisan na čeku. Zbog toga je njegov račun ušao u nedozvoljeni minus i morao je da plati zateznu kamatu.

Foto: Potrošački savetnik

Đurđe Pantić

- Obratio sam se "Amanu" i banci pismenim putem. Iz "Amana" su me uljudno obavestili o svim razlozima koji su do toga doveli i ubedili me da to preduzeće nije krivo što sam ja doveden u tu situaciju - objašnjava Đurađ Pantić.

Kako kaže, "Aman" mu je uz odgovor pružio i "dokaze" iz kojih se vidi da su čekovi navodno poslati na naplatu u dogovorenom roku. S druge strane, od Poštanske štedionice nije nije dobio odgovor, pa se obratio Narodnoj banci Srbije.

OVO MORATE DA ZNATE O ČEKOVIMA

* Ček nije sredstvo odloženog plaćanja
* Banka ima pravo da pusti ček u trenutku kad ga dobije bez obzira na ispisani datum
* Realizacija čeka zavisi isključivo od trgovca
* 5.000 dinara je maksimalna vrednost čeka

Sačekao sam više od mesec i po dana da mi odgovore, ali povratnu informaciju iz Poštanske štedionice nisam dobio, niti objašnjenje zašto je moj ček realizovan dva meseca ranije - ističe naš sagovornik i dodaje:

- Takođe sam se zbog ovog slučaja obratio i Narodnoj banci Srbije. Nadao sam se da će ona preduzeti odgovarajuće korake prema mojoj banci Poštanskoj štedionici. Sve vreme sam mislio da je banka kriva za situaciju u kojoj sam se našao.

Međutim, iz Narodne banke je Đurđu stigao odgovor koji nije očekivao.

- Zakonom o čeku propisano je da se ček plaća po viđenju, što znači da ček nije zakonsko sredstvo za odloženo plaćanje, iako pojedini trgovinski lanci odlažu naplatu čekova koje primaju od kupaca. Banka može da primi, odnosno naplati ček pre ili posle datuma koji je naveden kao datum dospeća. Rok za realizaciju čeka ne postoji i banke imaju pravo naplate čeka u bilo kom trenutku - glasio je odgovor NBS na Pantićev prigovor.

Foto: Informer

 

Pantić nije jedini slučaj

U Udruženju "Zaštita potrošača" kažu da slučaj Đurđa Pantića nije usamljen u praksi.

- Ovo nije jedini slučaj kada su se potrošači žalili da je ček naplaćen prevremeno. Ček treba tretirati kao zamenu za gotovinu.

Na primer, kad lopovi ukradu čekove, njihov vlasnik mora banci da nadoknadi vrednost tih čekova. Ovo važi i kad vlasnik čekova prijavi banci krađu pre nego što ih lopov realizuje.

Čak iako je na čeku falsifikovan potpis vlasnika, banka donosiocu čeka mora da isplati ispisani iznos.

Kod nas je trenutno jedini zakoniti način plaćanja na odloženo kreditna kartica - objašnjavaju u "Zaštiti potrošača".

Tada mu je bilo jasno da je jedini krivac za njegov nedozvoljeni minus "Aman", jer, zapravo, datum koji napišete na čeku ne utiče na to kad banka može da skine novac sa vašeg računa. Ček je suštinski isto što i gotov novac.

Ipak uprkos tome što banka nije prekršila nikakav zakon ni pravilnik, svog klijenta su prijatno iznenadili izašavši mu u susret.

- Iako nikada nisam dobio odgovor od banke, na narednom izveštaju o stanju na tekućem računu video sam da mi je Poštanska štedionica izašla u susret. Utvrdio sam da su stornirali ta knjiženja koja su bila prevremena i zbog kojih sam otišao u nedozvoljeni minus. Realizovali su mi ček onog datuma koji sam ispisao. Oni to nisu bili dužni da urade, ali su uvažili moje nezadovoljstvo i izašli mi u susret - objašnjava Đurađ.

 

ZAJEDNO SMO JAČI: Posle teksta u Zaštitniku, Erići dobili novu veš-mašinu




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Aleksej

pre 4 godine

Banka ne sme da pusti ček ba realizaciju pre datuma iapisanog na čeku zato je Poštanska Štedionica stornirala realizovan ček pre vremena. Rok za realizaciju čeka je 8 dana od datuma ispisanog na čeku, ako se ček ne realizuje do 8 dana po upisanom datumu banka ne sme da ga realizuje. Tako radimo mi u banci, a vi nemojte da širite dezinformacije.

JJJ

pre 4 godine

Rok za predaju čekova na naplatu od strane korisnika (trgovca, agencije...) u neku ruku jeste 8 dana od datuma ispisanog na istom. Ipak, nakon ovog roka ček može da se preda bilo kad ali isključivo banci izdavaocu čeka. Ček se ne može predati jedino pre napisanog datuma izdavanja, jer formalno-pravno nije ni primljen.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija