• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.M.L.- K.P.

05.09.2019

15:39

KATANAC NA MLEKARU TROVAČNICU: Posle raskrinkavanja Mlekobela u Zaštitniku potrošača, REAGOVALI NADLEŽNI ORGANI!

Zaštitnik potrošača

KATANAC NA MLEKARU TROVAČNICU: Posle raskrinkavanja Mlekobela u Zaštitniku potrošača, REAGOVALI NADLEŽNI ORGANI!

Podeli vest

Veterinarska inspekcija obavila je kontrolu pogona iz kog su Gerontološkom centru u Subotici isporučeni pokvareni mlečni proizvodi u kojima je pronađen čak i miš* Inspektori zatekli neadekvatne higijenske uslove, zbog čega je mlekari zabranjen dalji rad, sve dok se problemi u pogonu ne otklone. Prete im milionske kazne

Veterinarska inspekcija stavila je katanac na mlekaru "Mlekobel" iz Novog Miloševa, koja je Gerontološkom centru u Subotici isporučila pavlaku sa miševima.

Nakon pisanja Zaštitnika potrošača o skandaloznim isporukama mlečnih proizvoda iz pomenute mlekare, veterinarski inspektori obavili su kontrolu proizvodnog pogona i utvrdili da ne ispunjava uslove za dalji rad. Naložili su im da otklone sve nedostatke, a da se proizvodnja u međuvremenu obustavi.

Foto: Zaštitnikpotrošača.rs

 

Ono što smo saznali iz Veterinarske inspekcije jeste da su inspektori već ranije kontrolisali "Mlekobel", ali da oni nisu postupili po nalogu koji im je izdat.

- Tokom redovne službene kontrole u prethodnom periodu Veterinarska inspekcija utvrdila je neusaglašenosti za koje je nadležni veterinarski inspektor izdao rešenje u kome je dao rokove za otklanjanje nedostataka.

Snabdevali vrtiće i bolnice

Prema podacima do kojih smo došli, mlekara "Mlekobel" snabdeva brojne ustanove u kojima borave najosetljivije kategorije stanovništva - deca, stari i bolesni. Među njima su:

- Vrtić "Snežana" - Senta
- Zabavišta u Novom Miloševu i Bočaru
- Bolnica - Kikinda
- Zabavište - Novi Bečej
- Zabavišta - Čoka, Sanad, Ostojićevo, Jazovo, Padej
- Zabavišta - Mol i Ada

Takođe, snabdevali su i Gerontološki centar u Novom Bečeju, ali je zbog lošeg kvaliteta proizvoda ta saradnja prekinuta.

Dana 28. avgusta 2019. godine tokom vanredne službene kontrole, utvrđeno je da subjekat nije preduzeo radnje otklanjanja nedostataka iz rešenja nadležnog veterinarskog inspektora, zbog čega je objektu zabranjena upotreba prostorija, opreme i alata do otklanjanja nedostataka. Za nepostupanje po rešenju, protiv subjekata će biti podneta prijava Prekršajnom sudu - rekli su nam u Veterinarskoj inspekciji.

Niz prekršaja

Kada smo na pitanje šta su konkretno inspektori pronašli dobili odgovor, više nas ne čudi kako su glodari završili u hrani.

- Prilikom inspekcijskog nadzora u objektu utvrđeni su nedostaci u pojedinim prostorijama - površine podova, zidova i plafona su oštećene, prisutni su znaci korozije, oštećenja na zaštitnim mrežicama, sanitacija je neadekvatno izvršena. Potrebno je ažurirati proceduru HACCP-a, a posebno u delu sledljivosti. Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, primenom Pravilnika o veterinarsko-sanitarnim uslovima, veterinarski inspektor doneo je meru zabrane upotrebe prostorija objekta, opreme i alata do otklanjanja nedostataka.

Neuslovno i prljavo


Površine podova, zidova i plafona su oštećene, prisutni su znaci korozije, oštećene su zaštitne mrežice, sanitacija je neadekvatno izvršena
Veterinarska inspekcija

Kako su nam rekli, u toku je i kontrola u Gerontološkom centru u Subotici, gde su isporučeni sporni proizvodi.

- Od izuzetnog značaja za utvrđivanje činjeničnog stanja jeste da se sagleda put hrane od mlekare do prijemne kontrole u Gerontološkom centru. Onaj ko obavlja prijemnu kontrolu dužan je da hranu vrati u slučaju primećenih neusaglašenosti i o tome obavesti Veterinarsku inspekciju.

Uvidom u dokumentaciju u predmetnoj mlekari utvrđeno je da postoji dokument kojim je Gerontološki centar dana 20. juna 2019. godine obavestio predmetnu mlekaru da raskidaju saradnju. Na osnovu uvida u otpremnice utvrđeno je da je snabdevanje Gerontološkog centra obavljano zaključno sa danom izvršene vanredne službene kontrole, dana 28. avgusta 2019.

Foto: Beograd.rs

 

Novčane kazne

Kako su nam objasnili, na osnovu kaznenih odredaba Zakona o bezbednosti hrane propisana je zabrana stavljanja u promet hrane koja nije bezbedna, a zaprećena kazna za privredni prestup iznosi od 300.000 do 3.000.000 dinara, a kao u ovom slučaju, za prekršaj preduzetnika, od 250.000 do 500.000 dinara.

Masovna zaplena loše hrane

Prema podacima Veterinarske inspekcije, u prva dva kvartala 2019. godine u Srbiji neškodljivo je uništeno kao nebezbedna hrana životinjskog porekla:
- 25.079 kg mesa i proizvoda od mesa
- 2.506 kg mleka i proizvoda od mleka
- 221 kg ribe i proizvoda od ribe
- 11 kilograma meda
- 86.577 komada jaja

Da podsetimo, u prošlom broju našeg dodataka objavili smo tekst o jezivim isporukama mlečnih proizvoda mlekare iz Novog Miloševa Gerontološkom centru u Subotici. Prema dokumentaciji do koje smo došli, bilo je najmanje šest problematičnih kontigenata, a najgori je nesumnjivo onaj u kome je pronađen miš udavljen u čaši pavlake.

(HOROR FOTO/VIDEO) MIŠEVI U PAVLACI: Mlekara trovačnica bolesnim ljudima prodaje opasne gadosti!

Osim toga, prilikom prijema robe kuvari su konstatovali brojne nepravilnosti - da su miševi izgrizli zaštitnu foliju na ambalaži, da je pavlaka bila u tečnom stanju, a sir buđav i pokvaren.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mile

pre 4 godine

samo sto su nadlezni trebali da reaguje PRE a ne posle ovog.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija