• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

09.09.2019

15:34

(FOTO) UŽAS! U MARKETU CARSTVO GLODARA: Miševi slobodno šetaju po vitrini, JURE PREKO HLEBA, GRIZU KOBASICE

Zaštitnik potrošača

(FOTO) UŽAS! U MARKETU CARSTVO GLODARA: Miševi slobodno šetaju po vitrini, JURE PREKO HLEBA, GRIZU KOBASICE

Podeli vest

Naša čitateljka Lj. M. uspela je da fotografiše zaleđenog glodara u rashladnoj vitrini, a tvrdi da ih ima još koji slobodno šetaju po namirnicama. Ovo je ozbiljan i opasan prestup, tvrde naši sagovornici

U prodavnicama "Luki komerca", kojih ima više od 60 na teritoriji Vojvodine, po svoj prilici ne mare mnogo za higijenu i zdravstvenu bezbednost potrošača, jer po njihovim namirnicama slobodno šetaju ni manje ni više nego glodari.

Čak se ne udostoje ni da uklone namirnice na kojima se jasno vidi da su ih izgrickali miševi, već takve nesmetano stoje u vitrinama. Jedna od njihovih stalnih mušterija Lj. M. (ime poznato redakciji) kaže za Zaštitnik potrošača da su ovi glodari najčešće u delu sa suvomesnatim proizvodima, koje čak i nagrizaju, a neretko i jure po radnji preko hleba i drugih namirnica.

Da sve bude gore, iako to traje već neko vreme, u "Luki" prodavnicama sve ovo znaju i nijednog trenutka nisu ništa preduzeli, osim što jure miševe i postavljaju mišolovke.
Naša čitateljka nam je čitavu priču potkrepila fotografijom miša u vitrini sa suvomesnatim proizvodima u marketu "Luki" u Velikim Radincima.

Foto: Informer

 

- Slika govori više od reči. Čista bahatost trgovaca u prodajnom objektu giganta "Luki komerc". Zaleđen miš, i to u rashladnoj vitrini. Ostale glodare nije bilo moguće slikati jer su se razbežali. Ovaj slučaj mora da ispita sanitarna inspekcija i da zaposleni snose posledice. Nisam uspela da slikam sve miševe jer su se dva razbežala po vitrini. Inače su suvomesnati proizvodi bili na više mesta oštećeni od miševa.

 

(FOTO) TROVAČIMA SAD SMETA ISTINA: Svedok nemilih događaja u Mlekobelu, dobija pretnje, UMESTO HEROJA POSTAO JE ŽRTVA!

Trgovci zaposleni u marketu "Luki komerc" postavili su zamke za miševe na više mesta u prodajnom objektu. Ovi glodari su takođe viđeni ispod police s hlebom. Očigledno je da poslovođa i zaposleni ne mare puno za takve stvari, nego im je cilj da prodaju robu bez obzira na posledice po ljudsko zdravlje - ispričala je naša sagovornica.

Razbežali se po radnji

Nisam uspela da slikam sve miševe jer su se dva razbežala po vitrini. Inače su suvomesnate proizvode na više mesta oštetili miševi

Lj. M.

Povodom ovog skandala kontaktirali smo sa lekarima, koji su nam rekli da je prisustvo miševa u prostorijama gde je hrana izuzetno opasno jer su oni prenosioci brojnih zaraznih bolesti, od kojih neke mogu i da ugroze život ljudi.

Kontaktirali smo i sa predstavnicima udruženja potrošača, koji su poručili da država mora što pre da reaguje, zatvori ovaj market i izrekne višemilionske kazne.

Predsednik Pokreta potrošača Srbije Petar Bogosavljević istakao je da je ovo drastično kršenje zakona i ugrožavanje zdravlja potrošača i da su neophodne rigorozne kazne u što kraćem roku.

- Iskreno sam zapanjen i ne mogu da verujem da je ovako nešto moguće u 2019. godini. Ovde imamo kršenje Zakona o bezbednosti hrane i Zakona o zaštiti potrošača. Ti nazovitrgovci očigledno ne haju za zdravlje potrošača, koje direktno ugrožavaju. Za ovakve stvari nema opravdanja jer je trgovac, da je želeo, mogao, ali i morao, da ih reši u jednom danu.

KATANAC NA MLEKARU TROVAČNICU: Posle raskrinkavanja Mlekobela u Zaštitniku potrošača, REAGOVALI NADLEŽNI ORGANI!

Pošto nije, neophodno je da na teren što pre izađe sanitarna inspekcija. Za ovako velike i grube prekršaje kazna mora da bude privremeno ili trajno zatvaranje te radnje. Uz to, tu su i višemilionske kazne. Smatram da je neophodno izreći najstrože sankcije, jer je nedopustivo da se ovakve stvari događaju.

Samo drakonskim merama poslaćemo jasnu poruku svim ostalim trgovcima da je poslovanje sa prehrambenim namirnicama izuzetno odgovoran posao i da ne smeju sebi da dozvole ni nehigijenu, a kamoli miševe - oštar je Bogosavljević.

Moguće i trovanje

Ljudi nesvesno mogu da unesu neku namirnicu na koju je miš preneo bakteriju ili da dođe do trovanja
Dr Branka Grujić, lekar

Specijalista opšte prakse dr Branka Grujić rekla je za naš list da je boravak miševa u prostorijama gde se drži hrana izuzetno opasan jer su oni prenosioci brojnih opasnih i zaraznih bolesti, koje mogu čak ugroziti ljudski život.

- Opšte je poznato da su miševi nosioci ozbiljnih zaraza. Zbog toga je nespojivo da oni budu blizu hrane koju unosimo u organizam. Ova informacija da miševi šetaju po namirnicama u nekom prehrambenom objektu i da ih čak i grizu zaista je alarmantna.

(HOROR FOTO/VIDEO) MIŠEVI U PAVLACI: Mlekara trovačnica bolesnim ljudima prodaje opasne gadosti!

To predstavlja veliki rizik po zdravlje svih kupaca. Oni nesvesno mogu da unesu neku namirnicu na koju je miš preneo bakteriju ili da dođe do trovanja. To može uzrokovati različite kliničke slike, od onih blažih sa dijarejom i povraćanjem, preko jačih koje iziskuju bolničko zbrinjavanje, do situacija u kojima ljudima bude ozbiljno ugrožen život.

Foto: Public

 

Zbog toga su dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija izuzetno važne u prostorijama gde se drži hrana i niko ne sme da se poigrava sa nečijim zdravljem - rekla je Grujićeva i dodala:

- Ovakve situacije prave veliki problem i samim lekarima. Pacijent dođe sa brojnim simptomima, vi ga pitate šta je jeo i on vam kaže sve uobičajene namirnice, a ne možete ni da pretpostavite da je sa nekom od njih imao dodir zaraženi miš.

Tu je onda izuzetno teško zaključiti da čovek možda ima trovanje i da mora hitno kod infektologa, jer vam ono što se stvarno dogodilo ne pada ni na kraj pameti. Svi mi polazimo od toga da hrana mora biti maksimalno bezbedna, kako predviđa i zakon.

Tako se gubi dragoceno vreme, a pacijentu se radi o životu. Ako lekar nije dovoljno vispren da se seti da ga pošalje na Infektološku kliniku ili ga pošalje prekasno, sve ovo može da se završi i fatalno - upozorila je naša sagovornica.

"Luki": Dodatno ćemo pojačati mere bezbednosti hrane

 

Povodom ovog skandala kontaktirali smo i sa kompanijom "Luki komerc", gde su nam rekli da su izvršili dodatne kontrole i da će dodatno pojačati primenu mera bezbednosti rukovanja hranom.

- Imamo važeći ugovor o deratizaciji, dezinsekciji i dezinfekciji sa Veterinarskom stanicom iz Rume, koja redovno obavlja navedene aktivnosti i o čemu se ažurno vodi evidencija. S obzirom na dugogodišnje obavljanje delatnosti u maloprodajnim objektima prehrane, posvećeni smo održavanju visokog nivoa bezbednosti hrane i predupređivanju svih mogućih pojava koje mogu negativno uticati na kvalitet i zdravstvenu ispravnost robe koju prodajemo.

Često smo imali nadzor od strane sanitarne inspekcije u našim maloprodajnim objektima, i bezbednost rukovanja hranom i zdravstvena ispravnost su bili na zadovoljavajućem nivou.

Povodom vašeg obaveštenja obavili smo dodatne provere i nismo uočili pojave koje ste naveli. Hvala na dostavljenom obaveštenju, a mi ćemo sa svoje strane dodatno pojačati primenu mera na bezbednosti rukovanja hranom u cilju zdravstvene ispravnosti robe koju prodajemo - poručuju iz "Luki komerca".




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vladimir

pre 4 godine

Koja budalaština od izjave: "S obzirom na dugogodišnje obavljanje delatnosti u maloprodajnim objektima prehrane, posvećeni smo održavanju visokog nivoa bezbednosti hrane i predupređivanju svih mogućih pojava koje mogu negativno uticati na kvalitet i zdravstvenu ispravnost robe koju prodajemo." a MIŠEVI KOLO VODE! Gazdu bi doveo u njegov prodajni objekat i neka jede tu njegovu hranu pred kamerama!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija