• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

07.11.2019

15:10

NIKOLA KUPIO PATIKE PREKO INSTAGRAMA ZA 7.500 DINARA, a kad je stigla kutija, unutra ŠOK!

Zaštitnik potrošača

NIKOLA KUPIO PATIKE PREKO INSTAGRAMA ZA 7.500 DINARA, a kad je stigla kutija, unutra ŠOK!

Podeli vest

Umesto verne kopije najki, Nikoli Đ. stigao par obuće koji uopšte ne liči na onaj koji je poručio. Prvo mu obećali zamenu, a onda ga blokirali

Kada naručujete robu preko Fejsbuk ili Instagram stranica, budite spremni na to da će vam stići proizvod koji nije ni nalik onom koji ste videli na fotografijama!

Naručivanje preko sumnjivih stranica na društvenim mrežama znači da vam tu niko ne garantuje kvalitet i bezbednost, a samim tim ni šta ćete zateći u paketu kada ga platite.

 

 

Samo jedan u nizu prevarenih potrošača koji su 'izvisili' za narudžbinu preko interneta bio je i Nikola Đ. iz Beograda, koji je preko Instagram stranice "pa_tike.shop1" poručio sinu patike! Prema njegovim rečima, sve je delovalo veoma profesionalno i po pravilu, ali agonija je nastala kada je otvorio paket i video šta je zapravo dobio za 7.490 dinara.

- Sin je po svaku cenu želeo nove "air max" patike, ali su u radnji zaista preskupe. Gledali smo malo preko interneta i na društvenoj mreži Instagram pronašli smo nekoliko stranica koje prodaju onlajn, i to veoma dobre kopije.

 

 

Na stranici "pa_tike.shop1" izabrao je model "air max 99". Cena je bila 7.490 dinara plus troškovi poštarine 230 dinara, što je bilo prihvatljivo. Izabrao je plave patike sa belim i sivim šarama i providnim vazdušnim đonom. Poslao je prodavcu sliku željenog modela i odgovarajući broj. Porudžbina je prihvaćena i rekli su nam da očekujemo paket kroz dva dana. Tako je i bilo - otkriva Nikola i dodaje da je agonija nastala tek kada su otvorili poštanski paket.

Blokirali ih

- Kurir je doneo paket, ni slutili nismo da smo nasamareni i još jedna u nizu žrtava prevare. Otvorili smo kutiju i bili potpuno šokirani i zgroženi.

Foto: printscreen

 

Nisu bile uopšte patike koje smo naručili i platili, već sasvim neki drugi model, mnogo jeftiniji.

Foto: printscreen

 

To su bile platnene, sive patike, sa belim pertlama.

 

 

Katastrofa. Odmah smo pisali ovoj stranici na Instagramu, zvali dostupan broj telefona na profilu i rekli su nam da će sve biti sređeno. Prošlo je nekoliko dana i, kako se niko nije javljao, pokušali smo da uđemo ponovo na stranicu, međutim, blokirali su profil mog sina, a na telefon se nisu više javljali. Bukvalno su nas prevarili i pokrali - očajan je naš sagovornik.

 

Prava i obaveze

- Trgovac preko interneta je dužan da u trenutku zaključenja ugovora, a najkasnije prilikom isporuke robe, preda potrošaču u pisanoj formi: obrazac za odustanak od ugovora, uputstvo za odustanak od ugovora, kao i primerak potpisanog ugovora o prodaji robe na daljinu. Potrošač ima 14 dana da odustane od kupovine - kažu u Tržišnoj inspekciji.

 

 

Legalni trgovci na Fejsbuku i Instagramu moraju da ostave poslovne podatke, odnosno podatke o svojoj delatnosti, poslovno ime, adresu, telefon, PIB, propisane formulare.

- Kada se ti podaci ne nalaze na Fejsbuk ili Instagram stranici, već se pojavljuje samo mogućnost da se roba naruči preko telefona, potrošač treba da posumnja da se radi o neregistrovanom trgovcu - upozorava inspekcija.

Nenad Bumbić: Prevara i obmana

Predsednik Udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić predlaže da kupci odustanu od svake kupovine ukoliko prodavac ne želi da lično uzmete robu ili ne možete da je proverite pre plaćanja.

- Ovo je tipičan primer prevare i obmane potrošača! I to i jeste zamka kada se naručuje onlajn, naročito preko neproverenih internet stranica na društvenim mrežama. Najbolje je da kupci zakažu susret sa prodavcem kako bi mogli da provere ispravnost robe.

 

 

Najveću opasnost od prevare nosi to što je kupac dužan da potpiše da je primio neoštećenu pošiljku pre nego što je otpakuje. Veliki problem je i što većina ne zna da potpisuje upravo to, jer poštari samo kažu "potpišite da ste primili" - napominje Bumbić i smatra da nadležni organi moraju da urede ovu potrošačku sferu i reše ovakve probleme.

 


Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dule

pre 4 godine

Pa kad nasedate na fotografije sa interneta, ja redovno kupujem obucu preko fejsa ili instagrama, ali trazim da mi posalju sliku uzivo slikanu.

Expert

pre 4 godine

90% prodaje preko Instagrama je prevara. Samo proverene stranice koje imaju dostupne ocene treba da se koriste a sve ostalo je lutrija!

Srdjan

pre 4 godine

To isto se i meni desilo sa trenerkama Narucio sam trenerke sa Facebook profila Trenerka S Kada je dogovor krenuo sve je bilo fer i koretko narucene su kopije trenerki marke Stone Island plave boje i Nike zelene boje ukupna cena ovoga je bila 70e . Kada sam preuzeo trenerku od Royal Expresa koje su poslate iz Novog Pazara od Kemala Zekovica i otvorio unutra jedino sto je sedilo bila je boja al trenerke ni priblizno onome sto je naruceno,cak sta vise dosle su Nike trenerke totalno drugih modela. Kada sam im napisao na profil da je doslo do greske rekli su mi kako ce poslati zamenu i posle toga mi uopste nisu odogovarali,cak i kada sam pokusao preko moje porodice i prijatelja da stupim u kontakt sa doticnima u pocetku su na sve odogovarali odma al kako se spomene zamena samo nastane muk i sto bi se danas reklo bace seen na poruku i to je to.

Srba masni

pre 4 godine

tako treba i da prodju svi koji hoce VERNE KOPIJE ...

Mario

pre 4 godine

Prevaranti svasta rade ovom narodu. Ovih dana iz Beograda stizu pozivi da ste dobili nagradu prekrivac i jastuk u vasem gradu se otvara apoteka popust 20% saradujemo sa VMA vase je da uplatite 3690 din za troskove. I za sat vam robu donosi taksista iz bg. Roba je fals a laz je apoteka vaucer VMA Regujte drzavni organi

VamTam

pre 4 godine

Ali Nike je to... hteo ćale da ispadne džek pred sinom... da ga nauči na Nike skupoću. Namagarčeni roditelju.

Nikola

pre 4 godine

Imao sam slično iskustvo, pa kad nisu reagovali na moje pozive, pisao sam u komentarima upozorenja drugim kupcima, ubrzo mi je stigla roba koju sam poručio, bez povraćaja predhodne. Ne isplati se ni prevarantima.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija