• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

18.11.2019

18:04

SKANDALOZNA REKLAMA ZA ENERGETSKO PIĆE: Navođenje mladih da piju ultra enerdži dok se bave sportom, IZAZVALO NEGODOVANJE JAVNOSTI!

Zaštitnik potrošača

SKANDALOZNA REKLAMA ZA ENERGETSKO PIĆE: Navođenje mladih da piju ultra enerdži dok se bave sportom, IZAZVALO NEGODOVANJE JAVNOSTI!

Podeli vest

* U ovom promotivnom video-spotu prikazani su mladi košarkaši koji izlaze na teren i koji snagu dobijaju konzumiranjem ovog energetskog napitka pre izlaska na teren * Nadležni treba da se pozabave ovom reklamom i da, ukoliko se dokaže njeno kontradejstvo na konzumente, ona odmah i zabrani, smatraju stručnjaci

Reklamni spot za energetski napitak "ultra enerdži" navodi mlade da se bave sportom i u isto vreme konzumiraju ovaj napitak, što je pogubno za njihovo zdravlje i opasno po život, upozoravaju stručnjaci! Naime, u ovoj skandaloznoj reklami prikazani su mladi košarkaši koji izlaze na teren i kojima treba snaga za borbu, a odjednom je dobijaju konzumiranjem ovog energetskog napitka pre izlaska na teren.

Energetski napici su veoma štetni i nikako se ne preporučuju, pogotovo mladima, trudnicama i hroničnim bolesnicima.
Dr Branka Grujić, lekar opšte prakse

Prema rečima domaćih stručnjaka, ovakvo reklamiranje je u najmanju ruku skandalozno s obzirom na to da se na globalnom nivou vodi borba za zabranu i ograničavanje upotrebe ovih napitaka, koji su u nekim slučajevima čak i smrtonosni zbog velike koncentracije kofeina i šećera ukoliko onaj koji ih konzumira ima problema sa srcem i krvnim pritiskom.

Konkretno, pomenuti "ultra enerdži" u ambalaži od pola litara sadrži 52,5 grama šećera, što je oko 15 kocki, dok je u istoj toj limenci 160 miligrama kofeina, što je ekvivalentno dve šoljice kafe.

Opasni i štetni

Specijalista opšte prakse dr Branka Grujić apeluje na mlade da ne konzumiraju ova "čuda" od napitaka, jer su pogubna po njihovo zdravlje! Prema njenim rečima, ovakav vid propagande i reklame je skandalozan.

 

 

- "Guarana", "red bul", "ultra enerdži", "buster" i drugi energetski napici su veoma štetni i nikako se ne preporučuju, pogotovo mladima, trudnicama i hroničnim bolesnicima. Prekomerna upotreba energetskih pića može dovesti do tegoba, povišenog krvnog pritiska, visokog adrenalina.

Posledice konzumiranja energetskih napitaka

- mučnina
- proliv
- halucinacije
- iritacije
- povišen pritisak
- ubrzano lupanje srca
- moždani udar
- iznenadna smrt

Kada na nekom proizvodu postoji upozorenje da nije preporučljivo za trudnice i osobe sa nekim hroničnim oboljenjima, znamo koliko je sati! Naročito kada su u pitanju ovi napici. Još strašnije je to što se ovi proizvodi reklamiraju na sav glas i preporučuju najmlađima, ubeđujući ih da će biti budni, raspoloženi, jaki, snažni - ističe dr Grujić i dodaje:

- Nije normalno niti prirodno da vas jedna ili dve konzerve drže budnim na silu. Idete protiv organizma, nemate san, svi organi su vam napeti, adrenalin raste, a samim tim i krvni pritisak, što nikako nije zdravo. Zato je potrebno da se mladi osveste i da shvate koliko štetnosti i bojazni od smrti ima u samo jednoj konzervi.

Ovo je tipičan primer kršenja Zakona o oglašavanju! Nedopustivo je da u reklami proizvođač neki proizvod, u ovom slučaju "ultra enerdži", predstavlja kao nešto korisno, jer je to netačna informacija koja se šalje potrošaču
Vera Vida, CEPS

To je puno hemije i štetnih materija koje svakodnevnom upotrebom oštećuju jetru, bubrege, krvne sudove, ali mogu imati i negativne posledice na nervni sistem. Veliki apel šaljem svima da ovakve stvari izbace iz upotrebe, da imaju dovoljno sna, da piju vodu i prirodne sokove, jedu zdravo i kvalitetno. A dok uče, ili se bave sportom, neka obavezno sebe počaste i slatkišima, jer je to odlično za koncentraciju.

Kršenje zakona

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević smatra da je u ovoj reklami prekršen Zakon o oglašavanju i da se plasira neprikladan i neistinit sadržaj.

- Mnoge evropske zemlje podnele su peticiju za zabranu prodaje ovih napitaka, aludirajući na njihovu štetnost. Poznato je da su ona štetna i da ne bi trebalo da se svakodnevno konzumiraju. Uz to, imaju puno šećera i kofeina, pa nikako nisu preporučljiva deci i sportistima.

 

 

Zato je ova reklama jako problematična, jer propagira upravo konzumiranje energetskog napitka i bavljenje sportom. Još je strašnije što su likovi u reklami veoma mladi ljudi, pa na taj način svojim vršnjacima šalju pogrešnu poruku - priča Bogosavljević i navodi:

- Kao i za mnoge druge proizvode smatram da nadležni treba da se pozabave i ovom reklamom i njenim emitovanjem i da, ukoliko se dokaže njeno kontradejstvo na konzumente, ona odmah i zabrani. Ali, isto tako, ukoliko je ova napitak zaista štetan i opasan po zdravlje, smatram da mu mesto nije u prodaji i među potrošačima. Jer njihovo zdravlje i bezbednost su na prvom mestu.

Šta sve sadrže energetska pića:

- Taurin - aminokiselina za koju se smatra da u kombinaciji s kofeinom poboljšava mentalnu sposobnost, ali to nije potkrepljeno istraživanjima
Kofein - u nekim limenkama ima ga i do 300 miligrama, što je ekvivalentno četiri velike šolje kafe
- Guarana - tropska biljka iz amazonskih šuma koja sadrži više kofeina nego kafa
Šećer - ima ga u velikim količinama, u nekim limenkama čak ekvivalentno 15 kockica

I predsednica Upravnog odbora Centra za edukaciju i zaštitu potrošača Vera Vida takođe smatra da u ovoj reklami ima puno propusta, ali je i dosta stavki prekršeno.

- Ovo je tipičan primer kršenja Zakona o oglašavanju! Nedopustivo je da u reklami proizvođač neki proizvod, u ovom slučaju "ultra enerdži", predstavlja kao proizvod koji je namenjen boljitku, ozdravljenju, davanju snage kao nešto korisno, jer je to netačna informacija koja se šalje potrošaču i Zakonom je zabranjeno.

 

 

Još strašnije je to što se reklamira nešto protiv čega se zalažu lekari, nutricionisti, ali i treneri, prosvetni radnici - napominje Vera Vida i savetuje, pre svega roditelje, da vode računa šta konzumiraju njihova deca i da ih usmere na zdravu i kvalitetnu ishranu i kupovinu ispravnih proizvoda.
 

Puni šećera i kofeina

Koliko su energetski napici opasni po zdravlje, ukazuje i to što je na njihovoj ambalaži ispisano upozorenje da nisu preporučljivi za trudnice i hronične bolesnike. Pored toga, sva energetska pića, prepuna su šećera i kofeina, pa tako na primer, "ultra enerdži" sa reklame u ambalaži od pola litara sadrži 52,5 grama šećera, što je oko 15 kocki, dok u limenci ima 160 miligrama kofeina, što ispada oko dve šoljice kafe. Ništa manje štetne nisu ni "ultra pešen panč", "monster enerdži", "red bul", "buster".

* Ultra pešen panč

šećer 70 g ili 20 kocki šećera
kofein 125 mg ili 1,5 šoljica kafe

* Red bul

šećer 55 g ili 16 kockica
kofein 160 mg ili 2 šoljice kafe

* Monster enerdži

šećer 55 g ili 16 kocki šećera
kofein 160 mg ili 2 šoljice kafe


* Ultra enerdži

šećer 52,5 g ili 15 kocki šećera
kofein 160 mg ili 2 šoljice kafe

* Buster

šećer 51 g ili 15 kocki šećera
kofein 160 miligrama ili 2 šoljice kafe

* Guarana

šećer 46,5 g ili 13 kocki šećera
kofein 125 mg ili 1,5 šoljica kafe

*vrednosti se odnose na 0,5 litara napitaka 1 kocka šećera ima približno 3,5 g šećera

 
Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs

Pročitajte još

ZOMBIBURGER! DESET GODINA KASNIJE ČIZBURGER IZ MEKA OSTAO ISTI: Požuteo samo papir, evo šta nam prodaju u Mekdonaldsu!

BANKE U SRBIJI ŠARENOM LAŽOM MAME KLIJENTE: Ne zadužujte se zbog jeftinih poklona ili vaučera, EVO KAKO DA ODABERETE PRAVU BANKU I KREDIT!

ZABRANA ZA NASRTLJIVE TRGOVCE! Neće moći da vas zovu na telefon i nude svoje proizvode kako im padne na pamet!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lazni Bot

pre 4 godine

Jao podigli se za ove gluposti a ceo dan po drzavnim nacinalnim televizijama reklamiraju tuče seks, promovisanje prostitucije to je ok,drzava banana

Srba masni

pre 4 godine

Nije glupost .. kad ostanu bez zuba kao ja .. sa cirozom jetre .. jer sam cevcio coca-colu .. bice kasno .. za sve ..

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija