• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnikpotrosaca.rs

09.01.2020

17:11 >> 20:53

POTROŠAČI, OPREZ: Evo kako su obeleženi opasni sastojci u hrani i otrovne igračke!

Zaštitnik potrošača

POTROŠAČI, OPREZ: Evo kako su obeleženi opasni sastojci u hrani i otrovne igračke!

Podeli vest

Proverite šta se krije iza skraćenica, brojeva i komplikovanih izraza jer samo tako ćete zaista znati šta kupujete, poručuju stručnjaci

Deklaracija je lična karta svakog proizvoda i prvi korak pri svakoj kupovini, ističu domaći stručnjaci!

Bilo da kupujete hranu, igračke, tehniku ili recimo sokove, važno je da pogledate rok trajanja, ime proizvođača i osnovni sastav, sve ono što je važno za vaše zdravlje i bezbednu kupovinu. Prema rečima stručnjaka, deklaracija mora biti jasno istaknuta, precizna i čitka, a svi oni proizvodi koji je nemaju, nikako ne smeju biti u prodaji, niti dostupni potrošačima.

 

 

Namirnicu ili stvar koja nema deklaraciju nikako ne treba kupovati jer njoj nije mesto u prodaji
Vera Vida, CEPS

Predsednica Centra za zaštitu potrošača Vera Vida objašnjava za Zaštitnik potrošača da je čitanje deklaracije svakog proizvoda veoma važno i da je edukacija potrošača neophodna kako bi znali da rastumače sve ono što piše na deklaracijama.

- Bilo da su u pitanju igračke, hrana, nameštaj, garderoba, postojanje deklaracije je jako bitno. Doslovno rečeno, deklaracija je lična karta proizvoda i mora biti jasno vidljiva, precizna i tačna. Mora se nalaziti na poleđini proizvoda i da ima sve dostupne podatke koji su svakome kupcu potrebni za bezbednu i kvalitetnu kupovinu, naročito oni proizvodi koji su namenjeni najmlađima.

Takođe, namirnicu ili stvar koja nema deklaraciju nikako ne treba kupovati jer njoj nije mesto u prodaji - ističe Vera Vida.

Važno je svako slovo

- Kada kupujete, čitajte svaku stavku iz deklaracije. Kao prvo i osnovno treba da pogledate rok upotrebe, datum proizvodnje, osnovni sastav, zemlju porekla, proizvođača. Zakon o deklaracijama i jeste donet da bi se zaštitilo zdravlje kupaca.

Tako, na primer, ukoliko kupujete dečje igračke, važno je da pogledate zemlju porekla, jer je, nažalost, u igračkama kupljenim kod Kineza najviše kancerogenih supstanci.

Čak i ako nisu kineske stvari, prosto bi trebalo da se informišete o štetnim supstancama koje mogu da se nađu u njima.

 

 

Takođe, važno je i obratiti pažnju na to da li igračka sadrži sitne delove, ima li boje i da li je proizvođač istakao neko upozorenje prilikom korišćenja. Ukoliko kupujete garderobu, treba obratiti pažnju na kombinaciju materijala, koliko se skuplja, na koji način se pere.

Za belu tehniku je važan način upotrebe i da li ima neka štetna emitovanja, intenzitet zračenja. I zato nemojte da vas mrzi da čitate precizno, pa makar to bila i najsitnija slova - napominje naša sagovornica.
 

Nutritivne tabele

Nutricionista Jovana Srejić takođe savetuje da se deklaracije čitaju sa pažnjom i znanjem i napominje šta je najbitnije kada su hrana i sokovi u pitanju:

- Kada su u pitanju prehrambene stvari - mesne prerađevine, slatkiši, slaniši - jako je bitno da gledate sastav, nutritivne vrednosti, procenat masti, šećera. Takođe, jako je važno da vidite da li proizvod sadrži alergene i koje jer, ukoliko ste alergični ili intolerantni na nešto, može doći do ugrožavanja zdravlja i tegoba.

 

 

Kada čitate deklaracije, pogledajte da li sadrži veštačke dodatke, boje i emulgatore koji se kriju iza slova E. I, ono što je jako važno, obratite pažnju na kalorijske vrednosti, jer odrasla osoba može da unese 2.000 kalorija dnevno, a deca oko 1.200 - ističe Srejićeva i savetuje da se biraju prirodni sokovi i da se obrati pažnja na odnos voća, vode i šećera u ovim napicima.

Zaštitnik potrošača izdvojio je sve ono na šta posebno treba da obratite pažnju kada kupujete hranu, garderobu, igračke, tehniku....

 

VODIČ ZA BEZBEDNU KUPOVINU
 

Slatkiši, grickalice, sokovi...
 

* Izbegavajte slatkiše koji sadrže:
- E102, E104, E110, E122, E124, E129 - reč je o veštačkim bojama koje izazivaju hiperaktivnost kod dece. Ako proizvod sadrži neku od njih, on na deklaraciji mora imati boldiranu izjavu: "MOŽE NEPOVOLJNO DA UTIČE NA AKTIVNOST I PAŽNJU DECE".

Podatak da li u čokoladi ima biljne masti označen je na deklaraciji boldiranom rečenicom:"SADRŽI BILJNU MAST KAO DODATAK KAKAO MASLACU". Takve mlečne čokolade bi trebalo da budu jeftinije, a nisu. Loši proizvođači smanjuju cenu dodavanjem jeftinijih sirovina u što većoj količini. Kod konditora to su šećer i biljne masti.

Foto: Shuterstock

 

Kod keksa pre svega treba gledati sadržaj biljne masti, odnosno da li sadrži loše trans masne kiseline, a zatim i procenat zasićenih masti. Trans masne kiseline se nalaze u industrijskim biljnim mastima koje su dobijene delimičnom ili potpunom hidrogenacijom biljnih ulja. Oznaka da se radi o dobroj masti, odnosno masti bez trans masnih kiselina, vidimo u spisku sastojaka keksa, jer stoji samo biljna mast. Ako pored biljne masti stoji pridev HIDROGENIZOVANA ILI DELIMIČNO HIDROGENIZOVANA BILJNA MAST, znači da se u tom keksu nalazi biljna mast sa lošim, odnosno trans masnim kiselinama.

* Gotova jela, peciva, slatkiši, pržena hrana, slane grickalice, margarin kao i brza hrana sadrže trans masti. Trans masti nastaju industrijskom obradom tečnih biljnih ulja u čvrsta. Dovode do pada HDL zaštitnog holesterola, a podižu nivo LDL štetnog holesterola. Štetne su za srce i krvne sudove. Druga imena su: hidrogenizovane biljne masnoće, hidrogenizovane masti.
 

 

Brojevi na voću sve govore
 

Ukoliko voće ima četvorocifrenu brojčanu oznaku koja počinje sa 3 ili 4, velika je verovatnoća da su prilikom uzgoja korišćeni pesticidi. Stručnjaci preporučuju da ga izbegavate. Tako su banane ili jabuke gajene pomoću pesticida označene šifrom 4011.

Foto: Shuterstock

 


* Genetski modifikovano voće lako ćete prepoznati jer ono na sebi nosi petocifrenu oznaku koja započinje brojem 8. Genetski proizvedene banane ili jabuke biće 84011.

* Brojka 9 na petocifrenoj oznaci sugeriše da je plod nastao u organskom uzgoju, na tradicionalan način, bez pesticida i veštačkih đubriva, odnosno upotrebom stajskog đubriva. Organske banane će biti sa nalepnicom na kojoj je odštampan broj 94011.
 

 

Mesne prerađevine pune aditiva opasnih po organizam
 

Osnovni sastojci su meso, masno tkivo, voda, vezivno tkivo, kuhinjska so, biljna vlakna, ekstrakti začina. Međutim, mesne prerađevine su pune aditiva. Spisak je dugačak, a mi vam navodimo one koje bi posebno trebalo izbegavati jer su dokazano opasni po zdravlje.

Foto: Shuterstock

 

E250 - Konzervans natrijum-nitrit koristi se široko u ovom tipu proizvoda.

E621 - Mononatrijum glutamat. Pojačivač arome. Ima ulogu da se formira jači senzorni osećaj ukusa na jeziku

MSM Mašinski separisano meso

E450 - Emulgujuća so. Remeti ravnotežu vode u organizmu


 

 

Izbegavajte igračke od PVC-a
 

* Izbegavajte igračke napravljene od plastičnih polimera, naročito od PVC jer u sebi mogu da sadrže omekšivače, kao što su ftalati. Ovaj materijal ćete prepoznati po reciklažnoj oznaci 3

Boje i krede netoksične su ako se na etiketi nalazi oznaka ASTM D-4236.

* Kada kupujete igračku, tražite sertifikat na kojem stoji zemlja porekla, kao i oznaka "tested", da je proizvod odobrila agencija za proveru kvaliteta.

* Izbegavajte igračke od tvrde polikarbonatne plastike koje u sebi mogu da sadrže bisfenol A (BPA). Ovaj materijal ćete prepoznati po reciklažnoj oznaci 7

Foto: Shuterstock

 

* CE znak koji je postavljen na etiketi ili ambalaži igračke nije garancija da igračka ispunjava sve propisane bezbednosne zahteve

* Igračka koja ima urednu deklaraciju sa svim potrebnim podacima, a naročito ona na kojoj je naveden proizvođač, kao i registrovana robna marka ima veću verovatnoću da bude bezbedna

Potražite oznake "bez PVC", "bez ftalata/omekšivača" i/ili bez BPA"
 


 

 

Energetska efikasnost bele tehnike
 

Razredi štedljivosti označavaju se latiničnim slovima od A do G, pri čemu A označava uređaj koji malo troši, a ako na pakovanju stoji oznaka G, to znači da je reč o neekonomičnoj beloj tehnici.

Skala energetskih razreda prikazana je i strelicama različite dužine i boje. Energetski razred A označen je strelicom zelene boje, koja je i najkraća. Duža strelica znači i veću potrošnju električne energije.

Foto: Shuterstock

 

Pojedini uređaji, najčešće frižideri i zamrzivači, imaju oznake A+, A++ ili AA i AAA. To znači da su proizvođači tih uređaja poboljšali energetsku efikasnost iznad one koja se zahteva propisima, a uštede su još veće.

* Kupci u Srbiji bi morali da znaju da samo oni aparati koji na sebi imaju oznaku u obliku trougla jesu zaista bezbedni za upotrebu.

Reč je o srpskom znaku usaglašenosti koji bi po zakonu trebalo da bude na svim kućnim aparatima na struju, na mobilnim telefonima, čak i na kablovima, utičnicama, ali i na opremi koju koriste oni koji se bave popravkom električnih instalacija.

 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija