• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnikpotrosaca.rs

21.01.2020

16:17

NESAVESNI TRGOVCI UHVAĆENI NA DELU: Pljušte prijave posle kontrole Tržišne inspekcije, EVO ČIME SU KRŠILI ZAKON

Zaštitnik potrošača

NESAVESNI TRGOVCI UHVAĆENI NA DELU: Pljušte prijave posle kontrole Tržišne inspekcije, EVO ČIME SU KRŠILI ZAKON

Podeli vest

Tokom novembra i decembra 2019. godine, Tržišna inspekcija obavila je 586 kontrola prometa mešovite robe u trgovini na malo - prodavnicama, mini-marketima, supermarketima i podnela 33 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka sudu i 21 rešenje trgovcima.

Te mere preduzete su zbog kršenja Zakona o trgovini i Zakona o zaštiti potrošača, jer trgovci nisu posedovali isprave za robu koju su stavili u promet. Reč je najčešće o kafi i odevnim predmetima.

 

 

Problem su bile i neispravne deklaracije na smrznutoj ribi i neizdavanja računa za prodatu robu, kažu u Tržišnoj inspekciji, piše Zaštitnik potrošača.

Takođe navode da su u istom periodu imali skoro 400 službenih savetodavnih poseta u delu organizovanja i oglašavanja prodajnih podsticaja u skladu sa Zakonom o trgovini.

- To je preventivno delovanje koje treba da ukaže nadziranim subjektima na novine propisane zakonom i da, ukoliko utvrdi propuste, donese preporuke kojim se ti propusti ispravljaju - dodaju u Inspekciji.

 

 

Takođe, ako nadzirani subjekat postupi po donetim preporukama, tržišni inspektor neće podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

U danima novogodišnjih praznika obavljen je vanredni inspekcijski nadzor ugostiteljskih objekata za ishranu, piće i napitke, kao i lica koja pružaju usluge turističkih vodiča.

 

 

Bilo je 35 kontrola, od čega 19 kontrola ugostiteljskih objekata za ishranu, piće i napitke i 16 kontrola lica koji pružaju usluge turističkih vodiča. U jednom slučaju je utvrđena nepravilnost u radu, zbog čega će turistički inspektori podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

 

 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šok! Zelenski ovo nije očekivao! Stigle loše vesti iz Amerike! Prvo se radovao kao malo dete, a sad...
Planeta

Šok! Zelenski ovo nije očekivao! Stigle loše vesti iz Amerike! Prvo se radovao kao malo dete, a sad...

SAD će poslati još "patriot" projektila Ukrajini i potrošiće šest milijardi dolara za jačanje domaće proizvodnje oružja za podršku Kijevu, pošto administracija Džozefa Bajdena počinje da deli sredstva koja je Kongres odobrio ranije ove nedelje. Ministar odbrane Lojd Ostin, SiKju Braun, šef Združenog generalštaba, saopštili su da će dodatni paket od šest milijardi dolara obezbediti vojnu pomoć od američkih odbrambenih kompanija, što znači da će biti potrebno više vremena da stigne do Ukrajine, ali bi trebalo da ojača njenu odbranu na duže, objašnjava "Fajnenšel tajms".

30.04.2024

06:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija