• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: ZP/CBS

27.03.2020

19:22

KAKO DA IZBEGNETE KORONU U PRODAVNICI: Ovo su mere koje vas štite od zaraze

Zaštitnik potrošača

KAKO DA IZBEGNETE KORONU U PRODAVNICI: Ovo su mere koje vas štite od zaraze

Podeli vest

Odlazak u nabavku jedna je od retkih stvari koje većina građana još uvek sprovodi za vreme pandemije novog virusa – kovid19. Međutim, takvu običnu radnju nikad pre nije pratilo toliko pitanja, nepoznanica i strahova

Kupovina u prodavnici postala je rizična aktivnost s obzirom da je na jednom, ograničenom mestu koncentrisano više ljudi (prema poslednjim preporukama do pet osoba u većim marketima), u kome cirkuliše ustajali vazduh, a namirnice je pre vas dotaklo ko zna koliko kupaca.

Prva od predostrožnih mera trebalo bi da bude brisanje korpe ili kolica vlažnim maramicama na bazi alkohola. Drugo, posle hvatanja za artikal, ne pipajte rukama lice, usta i oči.

Po povratku iz prodavnice neophodno je oprati ruke sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi.

Kad su namirnice u pitanju, studija objavljena u New England Journal of Medicine proučavala je koliko dugo se virus korona zadržava na različitim materijalima.

Dilan Moris, biolog sa Univerziteta Prinston i koautor studije, objasnio je da cilj bio da otkriju koje površine mogu da budu potencijalno leglo zaraze.

Otkrili su da se SARS-CoV-2, na kartonu zadržava 24 sata, dva dana na nerđajućem čeliku i tri dana na plastici. Virus se na bakru, materijalu koji prirodno razbija bakterije i viruse, zadržava 4 sata. Porozni predmetikao što su odeća i drvo nisu zadržavali virus duže od četiri sata zbog toga što ti predmeti povlače vlagu iz virusa i tako uzrokuju da se virus razgradi.

Međutim, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštio je da novi tip koronavirusa može da opstane znatno duže od tri dana, kako se prvobitno smatralo. Njihov izveštaj pokazuje da su tragovi virusa u kabinama kruzera u Japanu i Kaliforniji pronađeni čak 17 dana nakon što su putnici napustili kruzere u karantinu.

Stručnjaci savetuju da i povrće i voće prebrišete sapunom i vodom, a da po skladištenju namirnica sve podloge na kojima ste držali predmete prebrišete sredstvom za dezinfekciju. Isto se savetuje i za upotrebu plastičnih kesa za višestruku upotrebu.

Posle svih preduzetih aktivnosti potrebno je da još jednom dobro operete ruke sapunom i vodom.

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija