• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.04.2020

21:45

I EVRO TESTIRAN NA KORONU! Rezultati pokazali da li se virus prenosi preko novčanica evropske valute!

Zaštitnik potrošača

I EVRO TESTIRAN NA KORONU! Rezultati pokazali da li se virus prenosi preko novčanica evropske valute!

Podeli vest

Evropska centralna banka sopštila rezultate.

Ne postoji značajan rizik da se oboli od novog korona virusa korišćenjem papirnih i metalnih evro novčanica, saopštila je Evropska centralna banka (ECB).

Kako se navodi, to je utvrđeno laboratorijskim ispitivanjem koje je pokazalo da je virus preživeo mnogo duže na drugim površinama, prenosi portal Lokal Frans (Local France).

Gotovinski novac i dalje se koristi u 19 zemalja evrozone, međutim brojne radnje i prodavnice traže od kupaca da se prebace na beskontaktno plaćanje kako bi se izbeglo rukovanje novčanicama i mogući kontakt sa inficiranom osobom.

Foto: Pixabay

Član izvršnog odbora ECB Fabio Paneta rekao je da je ispitivanje u laboratoriji pokazalo da je stopa preživljavanja virusa 10 do 100 puta veća na čeličnim površinama, poput kvaka na vratima, nego na novčanicama.

ZLATO NIKAD SKUPLJE: Prema evru i švajcarskom franku plemeniti metal DOSTIGAO ISTORIJSKU VREDNOST, ZNA SE I ZAŠTO!

- Druge analize pokazale su pokazale da se virus mnogo teže prenosi preko poroznih površina poput pamučnih ili papirnih, nego sa glatkih površina kao što je plastika - rekao je Paneta i dodao da su evro novčanice štampane na papiru od pamučnih vlakana koji ih čini otpornim na habanje.

Paneta je zaključio i da novčanice ne predstavljaju rizik od infekcije u poređenju sa drugim vrstama površine sa kojima svakodnevno ljudi dolaze u kontakt.

Više od 340 miliona stanovnika Evrope koristi evro, a gotovina je dominantan način plaćanja i posebno je popularan u Nemačkoj, Francuskoj i Španiji, saopštio je ECB.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

RODITELJI NA MUKAMA U PITANJU SU POZAMAŠNE SUME: Kako vratiti novac od đačkih ekskurzija, PLAĆALI SU PREKO CELE GODINE?!
Zaštitnik potrošača

RODITELJI NA MUKAMA U PITANJU SU POZAMAŠNE SUME: Kako vratiti novac od đačkih ekskurzija, PLAĆALI SU PREKO CELE GODINE?!

Mnogi roditelji počeli su još prvih meseci školske godina da uplaćuju rate za rekreativne nastave i ekskurzije, neki su do sada dali već pozamašne sume, i ono što ih sada zanima jeste šta će biti sa tim novcem, s obzirom na to da se zbog epidemije korona virusa do kraja ove školske godine đaci ne vraćaju u školske klupe, a da su đačka putovanja otkazana

30.04.2020

17:23

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija