• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

29.05.2020

14:09

MUKE S NOVIM GOLFOM 8: Folksvagen u problemima, zbog softverske greške povlači model s tržišta, IZVINJAVALI SE I ZBOG RASIZMA?!

Zaštitnik potrošača

MUKE S NOVIM GOLFOM 8: Folksvagen u problemima, zbog softverske greške povlači model s tržišta, IZVINJAVALI SE I ZBOG RASIZMA?!

Podeli vest

Na novom "golfu" ne radi dugme za pozive u slučaju opasnosti, koje je postalo obavezno za sve nove automobile u Evropskoj uniji od 2018. godine

Automobilski nemački gigant "Folksvagen" obustavio je isporuku svog najnovijeg modela "golfa", osme generacije, priznajući da taj model ima tehničke probleme. "Golf" je decenijama unazad najvažniji model "Folksvagena" i jedan od najprodavanijih automobila na tržištu, a sada se suočava sa ozbiljnim tehničkim problemom, piše nemački "Špigel".

 

 

Problem sa asistencijom za pozive u slučaju opasnosti otkriven je tokom kontrole kvaliteta u fabrici

Folksvagen je zvanično saopštio da je isporuka obustavljena zbog "nepouzdanog prenosa podataka kroz softver za onlajn konekciju". Kako piše "Špigel", na novom "golfu" ne radi dugme za pozive u slučaju opasnosti, koje je postalo obavezno za sve nove automobile u Evropskoj uniji od 2018. godine.

To je sistem koji omogućava vozilu da u slučaju nesreće automatski kontaktira sa hitnim službama.

Čeka se softver

Iz "Folksvagena" su potvrdili tu informaciju i naveli da su problem sa asistencijom za pozive u slučaju opasnosti otkrili tokom kontrole kvaliteta u fabrici. Automobilski gigant nije mogao da kaže koliko automobila je pogođeno tim problemom, navodeći da prvo moraju da obaveste federalne vlasti zadužene za saobraćaj.

 

 

Nakon toga, automobilska kompanija će zajedno sa nemačkim vlastima proceniti kom broju vozila je potrebno ažuriranje spornog softvera i kakav će opoziv u pitanju biti, odnosno da li će vlasnici dolaziti u servis samo kako bi bio izmenjen softver ili se moraju preduzeti i drugi koraci.

Prema nezvaničnim informacijama, softver za zamenu bi trebalo da bude spreman sredinom juna. Proizvodnja "golfa 8" biće nastavljena u međuvremenu, ali se oni neće prodavati, već će biti na lageru dok ne bude spreman novi softver.

 

 

Drugi problem

Generalni direktor "Folksvagena" Herbert Dis u martu je izjavio da je "golf" lider u segmentu smanjenja štetnih emisija, konektivnosti i bezbednosti" i da "postavlja standarde digitalizacije". Međutim, sada se ispostavilo da ima probleme upravo u konektivnosti, digitalizaciji, pa i bezbednosti.

 

 

20 hiljada evra košta najjeftiniji "golf 8"

Prema navodima iz "Folksvagena", razvoj novog modela "golfa" nemačku kompaniju je koštao oko dve milijarde evra. Cena "golfa 8" na nemačkom tržištu startuje od 20.000 evra. 

Proizvodnja "golfa 8" već je jednom odložena. Tehnički problemi uzrokovani elektronikom, pre svega kada je reč o multimedijalnom sistemu, već su doveli 2019. do odlaganja premijere ovog automobila.


Objavili rasističku reklamu

Osim problema sa softverom, "Folksvagen" je napravio još jedan gaf vezan za "golf". Nemački proizvođač povukao je sa društvenih mreža reklamu za "golf" i objavio izvinjenje zbog žestokih kritika i tvrdnji da je snimak rasistički.

 

 

Video-snimak u trajanju od 10-ak sekundi, koji je podeljen na Instagramu, napravljen je za promociju nove generacije modela "golf". Na snimku se vidi ogromna ruka "bele" osobe koja najpre gura tamnoputog muškarca od automobila, a potom ga odnosi, držeći ga za glavu, do otvorenih vrata i na kraju ga ugura u kafić. Gledaoci su takođe primetili da se lebdeća slova u reklami pojavljuju tako da se čini da prikazuju uvredljivu reč za ljude obojene kože na nemačkom jeziku.

Nakon reakcija korisnika društvenih mreža, uprava nemačkog auto-giganta objavila je izvinjenje.
- Istražićemo kako se ovako nešto moglo desiti, biće posledica. Bez sumnje, video je neprikladan i neukusan - navodi se u saopštenju.

 

 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija