• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. M.

01.04.2021

20:47

SVE ZAMKE KREDITNE KARTICE! Ne zadužujte se olako da ne biste postali rob plastike

Zaštitnik potrošača

SVE ZAMKE KREDITNE KARTICE! Ne zadužujte se olako da ne biste postali rob plastike

Podeli vest

Kupujte samo ono što možete da priuštite, a rate izmirujte u celosti i na vreme jer će vas u suprotnom banka kazniti naknadama i zateznim kamatama

Korišćenje kreditnih kartica omogućilo nam je kupovinu onoga za šta trenutno nemamo novca, kao i plaćanje na rate sa kamatom ili bez nje. Ali ukoliko ih ne koristimo na pravi način, poštujući uslove otplate, možemo upasti u finansijsku nepriliku, pravo dužničko ropstvo.

Stavovi banaka su vrlo jasni - određenog datuma u mesecu neophodno je da uplatite minimalnu ratu po dugu (uglavnom pet odsto), a kamata se obračunava na preostalo dugovanje. To vas ne sprečava da uplatite i veću sumu i tako smanjite dug, a samim tim i kamatu.

Međutim, ukoliko "zaokružujete" dug koji imate na kreditnoj kartici i svakog meseca uplaćujete dinar, deset ili 20 dinara manje od iznosa rate, nemojte se iznenaditi ako vam banka za to naplati paprene penale! Ovaj bankarski potez nije protivzakonit, ali mnogi potrošači nisu upoznati sa ovom nadoknadom, zbog čega puštaju da im se dug mesecima nagomilava. Zato se mnogi neprijatno iznenade kada im stigne mesečni izveštaj, a u njemu "kazna za ceo iznos rate".

Foto: Shutterstock

Tako na primer, ukoliko je vaše mesečno zaduženje na kreditnoj kartici 20.010 dinara, a vi ste uplatili 20.000 dinara, znajte da će vas banka tretirati kao nekog ko nije izmirio svoju obavezu. Ako svakog meseca uplatite po deset ili 20 dinara manje, taj dug s vremenom može narasti do prilično visokog iznosa.

VAŽNO

Svakog meseca uplaćujte tačan iznos, i to najkasnije do datuma koji je dogovoren. To je jedini način da izbegnete penale
Dejan Gavrilović, Efektiva

Upravo takav primer je i jednog potrošača koji je na kreditnoj kartici imao mesečno zaduženje od 100.000 dinara, a penal za dug od nepunih 20 dinara nakon nekoliko meseci naplaćen mu je čak 3.000 dinara.
- Svakog meseca plaćao sam ravno 100.000 dinara, ne gledajući da li je slučajno trebalo uplatiti koji dinar više ili manje. Skinuto mi je čak 3.000 zbog toga što nisam uplatio 17,48 dinara - ogorčen je on.

Predsednik potrošačkog udruženja "Efektiva" Dejan Gavrilović savetuje potrošače da svoje obaveze uplaćuju tačno onako kako je to propisano planom otplate.

- To znači da svakog meseca uplaćujete tačan iznos, i to najkasnije do datuma koji je dogovoren. To je jedini način da izbegnete zatezne kamate. Problem je što mnogo ljudi ne zna da izračuna kolika je zatezna kamata, ali na internetu postoje kalkulatori koji će to učiniti umesto vas. Imali smo žalbe potrošača koji su tvrdili da pojedine banke "muvaju" sa zateznom kamatom i računaju je na neke nepoznate načine - kaže naš sagovornik i savetuje:
- Veoma je važno da uplaćujete tačne iznose i na vreme, jer se dug može s vremenom nagomilati. Ukoliko vam je rata 20.010 dinara, a vi "zaokružite" i uplatite samo 20.000, na preostali dug, u ovom slučaju 10 dinara, banka će vam na dnevnom nivou obračunavati zateznu kamatu.
 

Šest saveta za odgovorno korišćenje kreditnih kartica

Postoje osnovna pravila koja morate poštovati prilikom korišćenja kreditne kartice kako biste izbegli neželjene situacije, a finansijski portal Kamatica predstavlja vam šest zlatnih pravila pomoću kojih će plaćanje karticama biti dobar način za kupovinu. Pre potpisivanja ugovora sa bankom pažljivo pročitajte ugovor. Detaljno razmotrite sve opcije i nađite najpovoljniju za vas. Kreditna kartica treba da vam olakša kupovinu i omogući lakšu otplatu, a ne da vam bude glavni izvor finansijskih problema.


1. Uvek proverite mesečni izvod
- Na kraju meseca dobićete izvod koji prikazuje ukupan iznos koji dugujete i minimalni iznos koji morate da platite. Na izvodu proverite da li su sva zaduženja i plaćanja tačno prikazana.

2. Kupujte samo ono što vam je dostupno
- Kupujte samo one stvari koje možete priuštiti i koje možete otplatiti u razumnom vremenskom roku. Ako znate da nešto sebi ne možete priuštiti, ne kupujte to.

3. Uplatite više od minimuma
- Svaki put kada možete uplaćujte više od minimalnog iznosa duga. Ovim ćete smanjiti vreme potrebno za otplatu duga po kreditnoj kartici i u isto vreme uštedeti plaćajući manje kamate. Ukoliko odjednom uplatite ukupan iznos duga, nećete platiti nikakve kamate. Ako platite samo minimalni iznos, kamata će biti obračunata na preostali iznos duga.

4. Neotplaćeni dug održavajte malim
Kod upotrebe kreditne kartice važno je da obaveze u vezi sa njom izmirite na vreme. Ukoliko nemate uplatu koja pokriva vaše dugovanje i kamatu koju treba da platite, ulazite u nedozvoljen minus, koji nikako nije prihvatljiv. Zadužujte se samo onoliko koliko možete otplatiti u datom vremenskom okviru.

5. Redovno plaćajte rate
- Nemojte preskočiti otplatu ili kasniti sa otplatom, kako ne biste plaćali dodatne naknade i kamate. Ukoliko vam datum dospevanja obaveza ne odgovara, probajte u banci da ga promenite.

6. Naknade koje plaćate
- Prilikom izbora kartice važnu ulogu za korisnike igra kamata koju će plaćati, kao i trošak izdavanja i održavanja kartice. Upoznajte se sa visinom kamate i ostalim naknadama i pročitajte opšte uslove o korišćenju kartice.

 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija