• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

05.08.2021

19:46 >> 19:51

AKO STE KLIJENT SBB OVO MORATE DA ZNATE! Inspekcija potvrdila, NAPLATA RAČUNA NEZAKONITA

Zaštitnik potrošača

AKO STE KLIJENT SBB OVO MORATE DA ZNATE! Inspekcija potvrdila, NAPLATA RAČUNA NEZAKONITA

Podeli vest

Protiv kompanije i odgovornog lica biće podneta prekršajna prijava, a praksa naplaćivanja štampanih računa po 100 dinara mora biti ukinuta, piše u odluci Tržišne inspekcije

Tržišna inspekcija utvrdila je da je kompanija SBB prekršila zakon! Podsetimo, ovaj operater od 1. maja počeo je da naplaćuje izdavanje i slanje računa onim korisnicima koji nisu želeli ili prosto nisu u mogućnosti da pređu na elektronski sistem dobijanja računa - e-račun. Takvom odlukom prekršen je Član 12 Zakona o zaštiti potrošača, na šta je ukazao naš list, kao i udruženje potrošača "Efektiva", koje je podnelo prijavu Tržišnoj inspekciji.

- Postupajući po predmetu kontrole, tržišni inspektor je utvrdio da je kontrolisani privredni subjekat izvršio povredu Člana 12 Zakona o zaštiti potrošača, pa je doneo rešenje o zabrani naplaćivanja izdavanja i slanja računa potrošačima koji nisu prešli na e-račun, odnosno koji dobijaju račune u papirnom obliku. Protiv pravnog i odgovornog lica tržišni inspektor je podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom - piše u odluci Tržišne inspekcije.

Foto: Informer/Zaštitnik potrošača

Odluka inspekcije
PRAVO NA TUŽBU

Pozivamo korisnike SBB-a da nam se jave radi pokretanja besplatnog potrošačkog spora za povraćaj novca i ukidanje buduće naplate
Dejan Gavrilović, Efektiva

Podsetimo, odmah nakon što je doneta odluka o naplati štampanih računa, "Efektiva" je kontaktirala sa SBB-om kako bi im objasnili na osnovu čega su doneli ovakvu odluku, ali je ova kompanija pokušala da svoj potez "zamaskira" time da su oni zapravo podigli cenu usluga.
- SBB korisnici koji do 31. maja pređu ili već koriste e-račun, poput velikog broja naših korisnika, mesečne račune plaćaće po nepromenjenoj ceni sve dok imaju aktivnu uslugu. Cena paketa od 1. maja biće uvećana za 100 dinara samo onim korisnicima koji ne aktiviraju e-račun - odgovorili su u SBB-u udruženju "Efektiva".

Šta kaže zakon

Član 12 Zakona o zaštiti potrošača - izdavanje računa glasi:
- Trgovac je dužan da za kupljenu robu ili uslugu potrošaču izda račun. Zabranjeno je naplaćivanje izdavanja i slanja računa potrošaču. Zabranjeno je naplaćivanje izdavanja i slanja opomena potrošaču radi naplate dospelih novčanih potraživanja.

Nakon ovakvog odgovora predsednik ovog udruženja Dejan Gavrilović obavestio je Tržišnu inspekciju da SBB krši zakon. Tržišna inspekcija je postupila po njegovoj prijavi podnetoj sredinom maja i donela rešenje kojim je naloženo SBB-u da obustavi ovu praksu!
- Još tokom aprila, SBB je svoje korisnike obavestio da će povećati mesečne račune onim potrošačima koji ne pređu na elektronsku dostavu računa. To je faktički značilo da SBB počinje da naplaćuje štampanje i izdavanje računa u papirnom obliku, što je izričito zabranjeno Članom 12 Stavom 4 Zakona o zaštiti potrošača. Odmah smo reagovali, obavestili SBB, ali smo dobili odgovor kojim se naša primedba odbija, uz potvrdu da jesmo u pravu - kaže Gavrilović i dodaje:

Foto: Informer/Zaštitnik potrošača

- Zatim smo se prijavom obratili Tržišnoj inspekciji, koja je dva meseca nakon toga donela rešenje kojim se kompaniji SBB nalaže da obustavi naplatu izdavanja računa. Suštinski, to znači da bi SBB sada trebalo da vrati visinu računa na onu od pre povećanja, a da svoje potrošače obešteti za period od tri meseca nezakonitog uvećanja za po 100 dinara mesečno.
Gavrilović kaže da su kontaktirali sa predstavnicima SBB-a, ponudili ovoj kompaniji da dobrovoljno obešteti potrošače, tj. svima vrati ono što je do sada naplaćeno putem uvećanja od 100 dinara.
- Naš predlog za sada nije prihvaćen, iako je jasno utvrđeno da je došlo do kršenja zakona, te da će protiv odgovornih lica biti podneta prekršajna prijava! Pozivamo korisnike SBB-a da nam se jave radi pokretanja besplatnog potrošačkog spora. Postupkom se traži povraćaj novca i ukidanje buduće naplate.

Nezadovoljstvo korisnika

Na društvenim mrežama može se pročitati ogroman broj pritužbi nezadovoljnih potrošača. Prenosimo samo neke od mnogobrojnih komentara nezadovoljnih klijenata.
- Još kada bi svi bili elektronski pismeni. Sramota. Napisali su mi da žele da animiraju korisnike da pređu na e-račun. Klasična ucena!
- Naplaćuju izdavanje i slanje računa uvećano za 100 dinara po računu, a u isti koverat zapakuju tri računa za tri naredna meseca i umesto nezakonitih 100 uzmu 300 dinara!
- I mi smo dobili 100 dinara veći račun, i kada sam zvala da pitam za razlog uvećanja, rekli su da će mi javiti kada provere?
- Baš zbog ovakvih stvari sam otišao od njih, usluga preskupa, a kvalitet nula.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija