• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

10.08.2021

13:18

AKO SIPATE GORIVO NA OMV PUMPAMA, PAZITE! POTKRADAJU KUPCE! U rezervoar od 50, Milanu sipali 63,5 litara goriva

Zastitnik potrosaca

Zaštitnik potrošača

AKO SIPATE GORIVO NA OMV PUMPAMA, PAZITE! POTKRADAJU KUPCE! U rezervoar od 50, Milanu sipali 63,5 litara goriva

Podeli vest

* Uvek kada mi se upali rezerva, punim rezervoar do vrha i nikada u njega nije stalo više od 50 litara goriva, koliko i piše u prospektu, tvrdi Milan Ćelić. Kako kaže, umesto da mu se bar izvine, na pomenutoj pumpi su bili drski i bezobrazni

Ako gorivo sipate na OMV pumpama morate biti obazrivi i širom otvoriti oči kako vas ne bi pokrali. Verovali ili ne, može se desiti da vam naplate znatno više goriva nego što uopšte može da stane u rezervoar vašeg automobila!

Upravo to se dogodilo Milanu Ćeliću iz Beograda. Naime, njemu su nedavno na OMV pumpi u Beogradu naplatili 63,5 litara goriva, iako u njegov rezervoar staje samo 50. Grešku je brzo primetio, ali jedino što sada može da uradi jeste da presavije tabak i tuži OMV.
- Vozim već godinama i imam običaj da čim mi se upali lampica za rezervu, čim naiđem na pumpu, odmah natočim pun rezervoar goriva. Tako je bilo i ovog puta. Na Čukaričkoj padini zasvetlela je lampica, a ja sam u Kneževcu svratio na OMV pumpu i sipao gorivo. Dakle, vozio sam najviše desetak kilometara od trenutka kada se upalila lampica. Kao i obično, natočio sam goriva koliko je moglo da stane u rezervoar i uputio se unutra da platim. Pošto je ovo moja praksa već godinama, znao sam da će račun da bude negde oko 7.500 dinara. Međutim, kasir mi je tražio 10.800 dinara. Bilo mi je čudno otkud sad toliko. Nisam imao dovoljno novca kod sebe, pa sam morao do automobila po još. Tek kada sam došao kući, uzeo sam račun da proverim zašto je toliko koštalo - priča on i dodaje:

Foto: Zastitnik potrosaca

Sporni račun

- Kada sam video da su mi sipali 63,5 litara, ostao sam zgranut! Bio sam gotovo 100 odsto uveren da u moj automobil staje ukupno 50 litara goriva, da ne spominjem da mi se lampica za rezervu tek upalila i da je u rezervoaru sigurno bilo nekoliko litara goriva. Da bih bio potpuno siguran, uzeo sam prospekt koji sam dobio kada sam kupovao kola, a ono što je tamo pisalo potvrdilo je moje mišljenje - u rezervoar staje oko 50 litara. Kako su onda oni mogli da sipaju 63,5 litara?!! Čak i da je rezervoar bio potpuno prazan, a nije, ne bi moglo da stane toliko.

Foto: Zastitnik potrosaca

Milan Ćelić
Ponizili su me

Nije mi do para uopšte. Krivo mi je što su me izigrali, što su me ponizili i što se tako ponašaju prema svojim mušterijama. Sramota!
Milan Ćelić, oštećeni potrošač

Kako kaže, verovao je da će se radnici na OMV pumpi izviniti, vratiti mu razliku u novcu i da će jednostavno ovu čudnu priču zaboraviti. Ali ne lezi vraže.

- Sutradan sam otišao na tu istu pumpu, tražio šefa i objasnio im o čemu se radi. Međutim, bili su veoma neljubazni. Rekli su mi: "Naplaćeno vam je ono što ste i dobili!" Mnogo sam se iznervirao. Nisu ponudili ni da pronađemo neko rešenje, a kamoli da mi vrate novac. Da su se samo izvinili, ja ne bih pravio problem. Nije mi do para uopšte. Krivo mi je što su me izigrali, što su me ponizili i što se tako ponašaju prema svojim mušterijama. Sramota! - ogorčen je Ćelić.
Naš sagovornik ističe da je ceo slučaj prijavio inspekciji.
- Zbog svega toga rešio sam da ih prijavim Tržišnoj inspekciji. Čak sam pozvao i udruženje za zaštitu potrošača kako bi ljudi bili upozoreni šta sve može da se desi - napomenuo je naš sagovornik.

Foto: Zastitnik potrosaca

Prospekt Milanovog automobila

Nenad Bumbić, predsednik udruženja "Zaštita potrošača", kome se Milan Ćelić obratio za pomoć, kaže za Zaštitnik potrošača da su u OMV-u bili dužni da kupcu obezbede tačnost merenja, odnosno da se proveri koliko je zapravo goriva sipano.

- To praktično znači da su oni dužni da obezbede baždarenu posudu u koju će se istočiti gorivo i na taj način proveriti koliko je zapravo sipano. Međutim, njemu su prvo rekli - "šta si platio - to si i dobio". On im je čak nosio i garanciju u kojoj piše da u rezervoar njegovog automobila može da stane samo 50 litara, ali ništa nije vredelo. Tek kada smo mi reagovali, kada smo ih upozorili da moraju da prihvate reklamaciju potrošača, oni su pristali na proveru merenja. Prihvatili su da se obavi ta vrsta kontrole, ali pod uslovom da potrošač to plati! To potrošaču nikako ne odgovara, a da ne spominjemo činjenicu da je do tada već prošlo dva dana od sipanja goriva i da je čovek u međuvremenu koristio automobil - objasnio je Bumbić i dodao:

Novine u zakonu
na štetu potrošača

Nenad Bumbić ukazao je i na promenu Zakona za zaštitu potrošača, koji bi uskoro trebalo da bude usvojen, a čiji pojedini detalji nikako nisu dobri po potrošače.
- U zakonu je do sada pisalo da je trgovac dužan da obezbedi tačnost merenja, a sada je u novi nacrt dodato "ukoliko je to primereno". Taj dodatak ide na štetu potrošača. Trgovac će da kaže da nije primereno, potrošač da jeste i onda će da se sude oko toga dve godine. Čak i ako sudija dosudi da je potrošač u pravu, nakon tolikog vremena verovatno neće imati šta da se meri! Zato je neophodno ovaj dodatak u novom zakonu izbrisati, jer će u suprotnom on onemogućiti bilo kakvu proveru tačnosti merenja - jasan je Bumbić.

- Razlika između onoga što može da stane u rezervoar i onoga što na OMV-u kažu da su sipali nije mala - čak 13,5 litara. U rezervoare obično može da stane malo više goriva nego što piše u brošurama, ali ne baš ovoliko. Čak i da postoji mogućnost da je stalo i ovih spornih 13,5 litara, ako OMV poštuje procedure, nisu smeli da sipaju toliko. Kada je rezervoar pun, pištolj izbaci, neće da sipa dalje i ne dozvoljava da se auto napuni, kako bismo mi to rekli, "do čepa". Pištolj ima neku vrstu zaštite i ne dozvoljava prekomerno sipanje iz dva razloga. Prvi je zbog isparenja koja su kancerogena, a drugi zbog toga što se na toploti gorivo širi, pa ako ostavite, recimo, automobil na suncu, gorivo može da se proširi i za dva do tri odsto i u tom slučaju doći će do curenja.
Kako kaže Bumbić, vlasnici pumpi često se brane tako što tvrde da je kupac došao sa vozilom koje ima veći rezervoar, a da je zatim slagao da je gorivo sipano u vozilo sa manjim rezervoarom.

- Zbog toga kupci moraju da fotografišu svoje vozilo na pumpi i da naprave video-snimak na kom se vidi njihovo vozilo i koliko je litara sipano u rezervoar. Nakon što to urade, tek onda treba da se žale osoblju na pumpi i da insistiraju da se napravi zapisnik. Pre nego što podnesu tužbu, kupci treba sami da provere koliko goriva zaista može da stane u rezervoar. Iz dosadašnjeg iskustva znamo da u većini modela automobila može da stane do pet litara goriva više nego što je deklarisana zapremina rezervoara, ali ne više od toga - savetuje Bumbić.

U OMV grupaciji kažu da su posvećeni pružanju najkvalitetnijih usluga korisnicima na svim tržištima na kojima posluju.
- Ispravnost svih aparata na našim benzinskim stanicama potvrđuju redovne tehničke provere, o čemu posedujemo odgovarajuću dokumentaciju, izdatu od strane ovlašćenih kontrolnih tela u Republici Srbiji. U skladu sa tim, sprečena je svaka mogućnost odstupanja pri pružanju usluga.

Dokazao na sudu da nas potkradaju na pumpama

Zaštitnik potrošača već je pisao o krađama na pumpama, kada su Vladimiru Mandiću iz Beograda naplatili 14,9 litara dizela više nego što uopšte može da stane u njegov rezervoar.
On je verovatno je jedini čovek koji je sudskim putem dokazao da nas na ovaj način potkradaju na benzinskim pumpama. Kad su odbili da isprave grešku, ni inspekcija nije bila na njegovoj strani, zbog čega je Mandić presavio tabak i tužio naftnu kompaniju. Sredinom 2017. godine Apelacioni sud u Beogradu odbio je žalbu ove kompanije i doneo odluku da se Mandiću nadoknadi šteta i isplate sudski troškovi.



 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sasa

pre 2 godine

Samo vi kupujte i trpajte pare SIPTARU,TO SAMO SRBI MOGU,ali dobro krug dvojke se siri,i treba da nas zezaju

Petar JVetar

pre 2 godine

Потпуно сагласан. Сви други гледају код кога троше паре, само Србе брига. Поред НИС-а не сипам нигде другде. Делом је ипак наш а и ако није - руски је. Никад Турчина нисам видео да сипа другде осим у ОМВ.

Zvezdana

pre 2 godine

Desilo mi se slicno na pomenutoj pumpi. Od tada ne sipam u cugu vise od 10 l ni na jednoj-pumpi - racunam na manju kolicinu se manje "greske" prave. Rezervoar 45,sipano prvo 10l, a nije sijala lampica pa posle predjenih 15 km dopunjen do punog i stalo 43l.

Sasa pariz

pre 2 godine

Ja godinama ne idem u OMV , pre par godina sam stao na OMV pumpu u smedevskoj palanci sipao sam nesto malo goriva za 2000 dinara da mi électronsko merenje nije se pomerilo za metar. Odma sam se zalio a ispao ja lazov.

Janko

pre 2 godine

Informer...KO JE VEĆINSKI VLASNIK -OMV-PUMPI..MISLIM DA JE PAMETNO DA POSETITE U ŠVAJCARSKOJ JEDAN GRAD LUGANO..VLASNIK JE ALBANAC i to koji nas opasno mrzi..

SaleSD

pre 2 godine

Ајд не кукај бре. Сипао си до чепа па кукаш како те подкрадају. У мом ауту скала показује 70 литра, колико пише и фабрички. Ја сам намерно сипао скоро до чепа, фалило 2-3 цм до чепа и стало је 82 литра.

Djordje

pre 2 godine

Na OMV pumpama ne sipam gorivo preko 10 godina. Tada su me pokrali poslednji put.

dera

pre 2 godine

Kupac ima racun , zapisnicki uz prisustvo dva svedoka u ovlascenom automehanicarskom servisu isprazniti rezervoar i nasuti ga do vrha te tako ne pobitno utvrditi dali moze da stane goriva koliko je po racunu naplaceno . Na ovaj nacin ste sigurni sta radite , i vasa tuzba ce biti jaka , a OMV ce vas na kolenima uz podmicivanje moliti da povucete tuzbu .

Ex faca

pre 2 godine

Još bolje treba odmah proveriti račun i biti bandolav i ne mrdati vozilosa pumpe dok ne izadje inspekcija

pero

pre 2 godine

nije ponisteno na nulu prethodno sipanje , stara fora,pre sipanja gledas jeli merac na nuli

vojislav

pre 2 godine

pozdrav svima ,moj slucaj je bio drugaciji,dok sam sipao gorivo posto sam se posluzio sam i tako na momenat polako izvadim pistolj iz rezervoara i pogledam da ne ide gorivo a brojcanik se okrece,kada sam im to rekao na pumpi radnici nisu znali sta da mi kazu pa sam trazio sefa ,njegova prica je bila da su navodno imali problem sa tom pumpom i da su je kao popravljali ali izgledami da je nisu dobro popravili,i zamislite koliko ljudi stanu na autoputu u vreme odmora kada se stranci vracaju u svoju drzavu kako ih podkradaju,stim sto i jos stavljaju parafin i bio disel koji se u letnjem periodu mesa sa naftom i tako nam unistavaju motore nasih automobila,samo molicu vas da mi nekazete da je parafin i bio disel dobar za motor,ja radim sa naftom i znam sta je ,,,,toliko od mene to je moja prica

dera

pre 2 godine

U gorivo se trpa svasta , konkretno u benzin ide tetraetil olova , amilnitrat , gazolin ,........kuglice naftalina,......blago nama sa njima . Svuda po zapadnom delu Evrope kada sipate gorivo vas auto se preporodi upravo zato sto tamo ne smeju ni da pomisle nesto slicno sto je kod nas postalo uobicajeno.

Partizan

pre 2 godine

Vidim da ste svi veliki strucnjaci, dovoljno je da pogledate emisiju SAT u kojoj je Mladen uradio test, za neupućene dacia logan prvee generacije stalo 21 litra vise od prospekta u punta par litara manje... Vozim megan 3 prospekt 60l ed. bez problema staje 73

GRADA

pre 2 godine

Sto je vise elektronike u meracima na pumpi to je veca malverzacija. Pre par godina su radnici na pumpama uhvaceni kako u dzepu imaju daljinsku komandu za turbinu, odnosno uredjaj koji utice na vecu kolicinu isteklog goriva. Vraticemo se brzo na punjenje benzina u kantu od deset litara, pa kasnije presipanje u rezervoar. Probajte da sami sipate gorivo bez pomoci prodavca. On moze lako da upravlja sa radom brojila.

Nenad

pre 2 godine

I ja sam primetio u poslednje vreme da mi kompjuter u kolima pokazuje manje goriva od onog sto je sipano. Jeste automobil 2001 god, ali do sada se ta cifra uklapala, a zadnjih nekoliko nedelja nije kao sto je bilo. I po skazaljci i po potrošnji.

Marko

pre 2 godine

Nista sporno. Meni je neki dan na pumpi kod mene u BiH covek nasuo 70 litara u rezervoar od 55. Pa sam skontao da ja u stvari vozim hamera a ne krs neki.

Goran

pre 2 godine

Covek prica gluposti...Vozi Fabiu ili Polo.Oni imaju odusak koji kad pritisnes izvlaci vazduh i stane jos 14 litara.Ljudi ne znaju za to.i kad kazu pun do cepa naspu mu i taj odusak i onda se bune.Nek dodje za 200 km na pumpu kazaljka mu se nece ni pomeriti.

Gile

pre 2 godine

Dali ima negde gde ne kradu ili muljaju...Strasno kakva država.

Drago

pre 2 godine

Godinama to traje na OMW pre pet godina se i meni desilo. Tržišna inspekcija ko zna zašto nemrda prstom. Oni bi trebali da kontrolišu ispravnost pumpe a ne na račun potrošača.

Djoka

pre 2 godine

...pa zasto onda postoji trzisna inspekcija,(uzimaju lovu od pumpi, stoka korumpirana) i zastita potrosaca...sta su i jedni i drugi pomogli kada mora da se presavije tabak u sopstvenoj reziji, umesto da ide po sluzbenoj duznosti i po zakonu...zabraniti rad i inspekciji i zastiti potrosaca...cime nas oni stite...presipaju iz supljeg u prazno, pa to i mi znamo...Srbijo i tvoji zakoni, e jesi bre nekada sranje a i najskuplje ti je gorivo, primer jedne velike bruke i sramote...hvala

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)
Live TV

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)

Tokom čitave noći veliki broj pripadnika policije, vatrogasaca, žandarmerije i Gorske službe spašavanja tokom noći pretraživali su teren Banjskog polja, gde je u utorak u 13.45 sati nestala dvogodišnja Danka Ilić. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" Informer TV govorio je Miloš Jevtić, novinar i ekspert za specijalne jedinice.

27.03.2024

09:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija