• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.07.2023

16:24

Ovo je recept za pomfrit iz Mekdonaldsa! Mislili ste da jedete krompir, ali...

Pixabay

Zaštitnik potrošača

Ovo je recept za pomfrit iz Mekdonaldsa! Mislili ste da jedete krompir, ali...

Podeli vest

Na društvenoj mreži Tviter jedan od korisnika koji je stručnjak za zdravu ishranu i fitnes instruktor upozorio je šta sve unesemo u sebe kada jedemo pomfrit iz Mekdonaldsa

Prenosimo vam njegovu objavu:

- Razmišljam nešto i gotovo sam siguran da ja Mekdonaldsov pomfrit u top 3 najgorih hrana na svetu koju treba da izbegavate u širokom luku. Ne to nije samo krompir, a nije ni krompir koji mi uzgajamo. To je krompir i još 18 sastojaka. Da - Mekdonaldsov pomftit umesto samo tri sastojka (krompir, ulje i so) sadrži 19 sastojaka brižljivo odabranih od inžinjera ukusa hrane da bi mu "popravili" ukus i navukli nas da ga jedemo što više.

Evo šta piše na Mekdonaldsovom sajtu:

Sastojci:
- Krompir
- Biljno ulje (ulje od uljane repice, ulje od kukuruza, ulje od soje, hidrogenizovano ulje od soje, prirodna aroma govedine "izvedenice pšenice i mleka"*),
- Dekstroza,
- Natrijumacidi pirofosfat (za održavanje boje),
- So.

*Prirodna aroma govedine sadrži hidrolizovanu pšenicu i hidrolizovano mleko kao pocetne sastojke.
Da bi vam bilo jasnije, namirnice sa što manje sastojaka su sigurno zdrave. Ovaj bućkuriš od sastojaka sigurno nije napravljen da bi mi bili zdraviji. Pa da krenem.
Za početak, Mekdonaldsov pomfrit je jedan od razloga epidemije gojaznosti u zemljama gde imaju svoje radnje.

Porciju od 150 grama "žive vage" krompira upije od 30 do 50 grama najgoreg biljnog ulja za prženje koje je zapravo kombinacija 4 najgora ulja.

Takav pomfti ima barem 150 kalorija više od krompira pecenog u rerni. Višak nepotrebnih kalorija nije jedini problem. Ulje na kome se prži je kmbinacija 4 ulja, ne zna se koje je gore od kog.
Zagrevanjem na 180 stepeni ta kombinacija ulja može da proizvede ozbiljnu kolicinu  trans masti, koje su povezane s nizom zdravstvenih problema, ukljucujuci povecan rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, mentalnih problema...

Trans masti povećavaju nivo lošeg holesterola (LDL) i smanjujući nivo dobrog holesterola (HDL), što povećava rizik od srčanih oboljenja kao što su srčani udar i moždani udar.

Konzumiranje Mekdonaldsovog pomfrita, obogaćenog transmastima loše utiče na metabolizam šećera ometajući funkciju insulina i izazvati otpornost na insulin, što može dovesti do poremećaja regulacije šećera u krvi i povećanog rizika od dijabetesa.

Postoje istraživanja koja dovode u vezu konzumiranje Mekdonaldsovog pomfrita sa mentalnim bolestima.

Kombinaciji ona 4 ulja izaziva upale zbog oksidacije i oslobadanja slobodnih radikala na visokim temperaturama.

Takva upala može poslati signale opasnosti mozgu i na kraju uticati na raspoloženje, anksioznost i depresiju.

Imate masu tekstova na netu o štetnosti prženja hrane na biljnom odnosno na ulju od semenja.
So koju koriste u Mekdonaldsima ima tri komponente: so, šećer i aluminijum sulfat.

Natrijum-acid pirofosfat, poznat  se  koristi kako bi održao boju pomfrita tokom prženja. 
Ovaj sastojak pomaže u sprečavanju tamnjenja površine pomfrita i održava svetlu boju koja je karakteristična za komercijalno pripremljeni pomfrit.

Foto: Informer

 

Prirodna aroma govedine nije prirodna već se industrijski pravi u procesu hidrolize, što znači da se pšenica i mleko razgrađuju u manje molekule kako bi se dobila željena aroma.

Ovaj proces može uključivati enzime ili druge hemijske reakcije radi razlaganja proteina iz pšenice i mleka na manje komponente koje daju karakterističan ukus govedine.

Na kraju i sam krompir koji se koristi u Mekdlonaldsu je predmet kontroverzi:

1. Upotreba genetski modifikovanih organizama (GMO): Postoji kontroverza i zabrinutost da McDonald's koristi genetski modifikovane krompire u proizvodnji svog pomfrita. Iako McDonald's tvrdi da ne koristi GMO krompire, postoje neki izvori i spekulacije koji izražavaju suprotno mišljenje.

2. Korišćenje velike količine aditiva: McDonald's je poznat po korišćenju raznih aditiva u svojim proizvodima, uključujuci i pomfrit. Neki kritičari tvrde da ovi aditivi mogu biti štetni za zdravlje i dovode do raznih zdravstvenih problema, posebno kada se konzumiraju u velikim količinama.

3. Ekološki uticaj proizvodnje krompira: Kao globalni lanac brze hrane, McDonald's se suočava s kritikama zbog ekološkog uticaja uzgoja krompira za svoj pomfrit. Upotreba pesticida, intenzivna poljoprivredna praksa i potrošnja prirodnih resursa mogu imati negativne posledice na okolinu, što izaziva zabrinutost za održivost i zaštitu prirode.

Sve u svemu ako vam se jede pomfrit nasecite svoj krompir i pecite ga u rerni prelivenog maslinovim uljem ili u onom erfrajeru.
Ovo nemojte više da jedete.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija