• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/ N. Petričević

08.12.2019

19:45

ILI ĆEŠ DA POTONEŠ ILI ĆEŠ DA MLATIŠ RUKAMA DA SE NE UDAVIŠ U OKEANU AUTORA KNJIGA! Ispred Ljiljane Šarac su bila dva puta, RIZIKOVALA JE I TO SE ISPLATILO!

Kultura

ILI ĆEŠ DA POTONEŠ ILI ĆEŠ DA MLATIŠ RUKAMA DA SE NE UDAVIŠ U OKEANU AUTORA KNJIGA! Ispred Ljiljane Šarac su bila dva puta, RIZIKOVALA JE I TO SE ISPLATILO!

Podeli vest

Ispred književnice Ljiljane Šarac bila su dva puta, bilo je ili pukovnik ili pokojnik, a ona je rešila da promeni tematiku romana, i sa istorijske pređe na ljubavnu. U tome je uspela i sada od "malog" pisca raste u "velikog" i prepoznatljivog

Peti roman književnice Ljiljane Šarac "Stariji" izazvao je buru među čitaocima. Neobičan kraj ih je zaintrigirao, pa su mnogi pomislili da se očekuje nastavak. O tome, ali i o monogim drugim temama  ova književnica pričala je za Informer.rs!

Promocija je bila izuzetna, a na društvenim mrežama je pokrenuta akcija slikanja sa ovom knjigom u različitim krajevima sveta.

Foto: Ljiljana Šarac

- Prvo izdanje romana "Stariji" je izašlo u maju, i onda sam uradila prvu promociju koja je bila velika. Uključili smo i muzičara, imali smo glumca koji je čitao odlomke. Moju bivšu učenicu koja je čitala odlomke i govorila o knjizi.Bila je baš pozitivna energija. Kada se desi tako lepo dešavanje onda i društvene mreže to prepoznaju. Ja mislim da je to bilo posle virenja u tuđe dvorište,  pa je to nekome bilo slatko. Nastajale su fotografije sa divnih mora, planina, predela gde ja ne bi mogla fizički da stignem. Roman je spojio ceo svet. Neka moja deca iz škole kažu da ove godine putuju tu i tu i pitaju kada će da izađe novi roman. 

Kako ističe, postoje etape kada knjige izlaze, a ona najčešće bira leto.

Foto: Ljiljana Šarac

- Ljudi u poslednje vreme zaista etapno kupuju knjige. Definitivno se izdvojilo nekoliko perioda. Leto je bilo trenutak da se priča zavrti, pa i da stignu prve preporuke. Dala sam sve od sebe, ali da čitaoci nisu zadovoljni ništa od promocije ne bi bilo. Ako se to ne svidi čitaocu, onda sve pada u vodu. Međutim "Stariji" je izazvao simpatije, dileme. Kraj je baš drugačiji. Neki kažu zašto ovako, a neki kažu da je kraj takav da može da se napiše i "Stariji 2". Trenutno ne razmišljam o nastavku, ali nikada se ne zna.

Kako kaže, priču je imala u glavi, ali kraj joj je stalno izmicao. Možda je baš zbog toga ispao takav da zaintrigira čitaoce.

- Prvi put sam negde radnju imala u glavi, ali mi je kraj stalno izmicao. Nisam znala da li će to da bude srećan kraj, da li sa tragičnom okosnicom. Odlučila sam da se završi onako kako je radnja romana tražila. Onako kako muškarci razmišljaju. Otac i sin su morali da biraju između ljubavi i porodice. Ja sam bila na strani porodice. Mislim da muškarci nisu toliko hrabri već su praktični. 

Mnogi čitaoci mislili su da je "Stariji" nastavak njenog četvrtog romana "Starija".

- Prva reakcija kada su čuli za knjigu, mislili su da je eho romana "Starija". Pitali su se da li je to slovna greška, da li je nastavak tog romana. "Stariji" nije ni po čemu nastavak "Starije", ali se oslikva na sličan način zato što su teme slične. U Starijoj je partnerka starija od partnera, a u Starijem  obrnuto. Dakle, razlika u godinama je evidentna u oba romana.

Foto: Ljiljana Šarac

- Radi se o tretiranju teme odnosa u porodici. Pomenuta je tema odnos roditelji i deca, koliko jedan samac ima pravo na novu ljubav i koliko biva osuđen od roditelja, dece, okoline zato što je partnerka mnogo mlađa od njega.

Ima i onih koji su se prepoznali u knjizi.

- Neki prijatelji su se prepoznali u knjizi, pa su se pitali da li su to oni. Mnogi su poverovali preporukama pa su ga pročitali, a onda su naišli na ogromnu romantiku u romanu "Stariji". Sve je duboko motivisano i psihološki utemeljeno, da mi verujemo u tog čoveka koji ima 50 godina i koji se tek probudio i toj devojci koja mu slepo veruje. Knjiga na kraju osvaja simpatije čitalaca koji kažu "pa to je život, dešava se".

Ljiljana se odlučila da sa istorijske tematike, pređe na ljubavnu i nije se plašila da zbog toga može da izgubi deo čitalačke publike. Išla je hrabro napred i uspela je u tome.

- Pokazalo se da naši čitaoci vole istorijske teme, pa su tako prva tri romana imale istoriju za teme. Roman "Opet sam te sanjao" bio je moj pokušaj da se sa imena Proklete Jerine skine ono Prokleta. Mi smo skloni da veličamo tuđe dinastije, a da ne shvatamo da se tako nešto nalazi i kod nas. Sa prva tri romana zatvorila sam temu istorije. Nekako sam se osećala da ako nastavim sa tim temama da ću biti kao lumac koji igra samo jednu te istu predstavu, a to nisam želela. Onda sam rešila da se uhvatim u koštac sa temom ljubavi, i zaigrala sam na tu katu čiste emocije.

Foto: Informer

- Ispred mene su bila samo dva puta, ili pokojnik ili pukovnik. Mogla sam da izgubim jedno dve godine, pa da napravim pauzu i onda opet ispočetka, ali sam mogla i mnogo više da dobijem.

Pored pisanaj, Ljiljana je nastavnica srpskog jezika i roditelj.

- Što je teži put, to je zadovoljstvo veće kada dođete do cilja, do krune. Ono što radim radim srčano, kako kući, tako i na poslu i u pisanju. Mislim da to stvara mogućnoti da se sve radi dobro i da se vide uspesi u skladu sa vremenom, energijom i trudom koji se u to ulaže. Posao u školi je duboko savladan i rutiniran. Moj odnos sa decom je fantastičan. Sve ostalo što gradim jeste slobodan prosotr za samo pisanje. Nije ni malo lako. Ili ćeš da potoneš ili ćeš da mlatiš rukama da se ne udaviš u okeanu autora knjiga. Najteži put je izbrendirati svoje ime. Veliki su vidljivi, mali su u senci. Ja imam nameru i na dobrom sam putu da ne budem mala, već da budem veliko ime. Mora da se nađe dobra tema, da se napiše ozbiljan roman.

Ova književnica ide u korak sa vremenom, pa se tako ne plaši tehnologija kojima se rado prilagođava,

- Ne plašim se novih tehnologija. Tako da sam pokrenula sajt kako bi što više promovisala knjige i bila bliže čitaocima. Napravili smo sajt ljiljanasarac.com!

Foto: Promo

Njene knjige spojile su je sa đacima koje je nekada učila.

- Đaci su izuzetno korektni igrači. Poštuju autoritete, vole osobenjake. Ove godine došlo je dvadesetak petaka sa roditeljima na Sajam i bili su baš uzbuđeni. Stariji đaci čitaju, a oni koji su mojih ruku delo,  a sada su već studenti ili zaposleni pružaju podršku. Jedni čitaju, drugi promovišu, jedni mi rade relame, drugi sviraju na mojim promocijama. Knjige su meni njih vraratile. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija