• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

31.07.2020

18:46

OVAJ SRBIN ODBIO JE DA REŽIRA "KUMA"! Bio je holivudska zvezda sedamdesetih, NJEGOVA OSTVARENJA SU PUNILA BIOSKOPSKE SALE I ODUŠEVLJAVALA FILMSKE KRITIČARE!

Kultura

OVAJ SRBIN ODBIO JE DA REŽIRA "KUMA"! Bio je holivudska zvezda sedamdesetih, NJEGOVA OSTVARENJA SU PUNILA BIOSKOPSKE SALE I ODUŠEVLJAVALA FILMSKE KRITIČARE!

Podeli vest

Piter Bogdanovič američki režiser srpskog porekla bio je jedan od vodećih holivudskih režisera sedamedestih godina prošlog veka

Piter Bogdanovič je rođen 1939. godine u Njujorku, njegov otac Borislav je bio srpski slikar i pijanista, a majka Herma je bila Jevrejka iz Austrije. Evropu su odlučili da napuste zbog drugog svetskog rata i tako su potražili sreću u Americi.

OPSEDNUT FILMOM OD RANE MLADOSTI

Njegovi roditelji po dolasku u SAD nisu znali engleski jezik, a mali Piter je našao zanimljiv način da ga što pre savladaju.

Tako ih je još kao klinac vodio u bioskop i prevodio radnju filmu, a pored toga što je pomogao tati i mami da se što pre snađu, kod njega se rodila strast prema sedmoj umetnosti, koja će ga pratiti ceo njegov život.

Sam je jednom prilikom priznao da je u tinejdžerskim godinama znao pogledati i do 400 filmova godišnje.

BIO U BEOGRADU

Piter Bogdanovič  je bio gost na FESTU u Beogrdu 2012. godine, tom prilikom uručena mu je nagrada „Zlatni pečat“ Jugoslovenske kinoteke.

GLUMAC, FILMSKI KRITIČAR, PA TEK ONDA REŽISER

Bogdanovič je pohađao časove u čuvenoj školi glume "Stella Adller Theater Studio", nastupao je u raznim pozorištima, ali u jednom momentu je odlučio da daske koje život znače zameni perom, te se posvećuje filmskoj kritici.

Pisao je u više časopisa, a najviše više pažnje je  posvetio francuskim režiserima koji su u tom momentu polako postajali mejnstrim velikog platna.

Foto: Reuters/Tony Gentile

Kada je počeo da se bavi novinarstvom, upoznao je čuvenog Orsona Velsa koji će kasnije jako uticati na njegov režiserski rad.

KLJUČNI MOMENAT

U jednom momentu Piter donosi odluku da se posveti režiji. Odmah se odselio u Los Anđeles u želji da se pokaže u "najjačoj ligi".

Posle prvog uspešnog ostvarenja trilera "Mete"  koji je bio višestruko hvaljen od strane kritike, snima film "Poslednja bioskopska predstava" koja ga je vinula na sam vrh tadašnje američke stvaračke scene.

Film je osvojio dva Oskara, a bio je nominovan za još šest, a između ostalog i Bogdanovič je dobio nominaciju za režiju, ipak čuveni zlatni kip je osvoji Vilijam Fridkin za film „Francuska veza“.

PONUDA KOJA SE NE ODBIJA

Početni uspeh primetile su mnoge holivudske glavešine, a stigla je i veoma primamljiva ponuda koju bi retko ko odbio.

Čuveni "Paramaunt Picturers“ je imao u vidu Bogdanoviča kao režisera sada već kultne filmske franšize "Kum“, ali on je odlučio odbije ovu primamljivu ponudu.

- Ne mislim da sam pogrešio – rekao je on jednom prilikom.

Nije "Kum" jedino remek-delo koje je ovaj Srbin odbio, "Kineska četvrt", "Egzorcist"  i "Devojka koju sam voleo" su takođe bile ponude koje ga nisu zanimale.

Umesto ovih filmskih hitova, on je režirao "Mesec od papira" koji imao zapažen uspeh, ali ni blizu kao pomenuta dela.

JEDAN OD BALAVACA

Bogdanovič se ubraja u generaciju "novog holivuda, u kojoj su Stiven Spilberg, Martin Skorseze, Brajan De Palma, Džordž Lukas i Francis Ford Kopola, njih su ranim režiserskim danima zvali "balavci".

LOŠE RAZDOBLJE

Posle „Meseca od papira“, mnogi filmski kritičari smatraju da Bogdanovič više nije napravio film koji može da se uporedi sa njegova prva tri ostvarenja.

Piter je u narednom periodu uporno pokušavao da ostane u holivudskom vrhu, ali njegovi filmovi uglavnom nisu dobro prolazili ni kod kritičara, a n kod bioskopske publike, izuzetak je verovatno filma „Maska“ iz 1985. godine. 

Bogdanovič je još uvek aktivan režiser, a uskoro bi trebao da započne snimanje novog filma pod naziv „Jedan srećni mesec“

BURAN PRIVATNI ŽIVOT

Pored karijere na filmu, u holivudskim kuloarima se dugo pričalo o njegovom privatno životu. Iz braka sa producentkinjom Poli Plat ima dve ćerke Saši i Antoniu. Bio je u vezi sa glumicom Sibil Šepard. Ma da je ono o čemu se najviše pričalo je njegova veza sa plejbojevom zečicom Doroti Straten, ništa tu nebi bilo čudno, da Bogdanovič posle raskida sa njom nije oženio njenu sestru Luiz.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija