• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. S.

17.09.2020

16:15

ILIJA ČVOROVIĆ NIJE IZMIŠLJEN LIK! Otkrivamo kako je nastao jedan od NAJBOLJIH EKS-JU FILMOVA! Na setu su se ČESTO SVAĐALI - Bata mi je priređivao NEPRIJATNOSTI

Kultura

ILIJA ČVOROVIĆ NIJE IZMIŠLJEN LIK! Otkrivamo kako je nastao jedan od NAJBOLJIH EKS-JU FILMOVA! Na setu su se ČESTO SVAĐALI - Bata mi je priređivao NEPRIJATNOSTI

Podeli vest

Dušan Kovačević kaže da je kultnog junaka iz "Balkanskog špijuna" stvorio inspirisan mladim policijskim inspektorom koji ga je pratio i dolazio mu u stan pred put u Ameriku

Drama o paranoji bivšeg staljiniste Ilije Čvorovića "Balkanski špijun" zasnovana je na istinitim događajima! Remek-delo srpske filmografije izašlo je iz pera Dušan Kovačevića, a likove su oživeli legendarni glumci Danilo Bata Stojković, Mira Banjac, Bora Todorović, Sonja Savić, Zvonko Lepetić...

Komedija koja već 36 godina oduševljava sve generacije inspirisana je policijskim inspektorom koji je pratio Kovačevića pre skoro četiri decenije.

(VIDEO) ROBERT DE NIRO U NOVOJ KOMEDIJI! "Rat s dekom" u bioskopima(VIDEO) 

Foto: printscreen

ZVALI SU GA SIROČE, NIJE ZNAO KAD JE ROĐEN! Petar Božović ZAMALO ZAPLAKAO, podelio tužnu SUDBINU - MAJKA MU JE PREMINULA, A OTAC ZAVRŠIO U LOGORU!

- Pre nego što ću krenuti avionom na put za Ameriku, zvonio mi je neko na vrata stana. Mlad čovek, zbunjen, neprijatno mu je. Pustio sam ga da uđe i sedne. Kazao mi je: "Mi znamo da putujete u Ameriku." Rekao mi je da zna gde sam bio, s kim sam se viđao i dodao: "Vi ćete tamo sresti neke ljude koji su problematični, pa bismo mi voleli, ako budete imali nekih neprijatnosti, ne zbog nas, nego zbog vas, da nam se javite. Bilo bi lepo da dođete i da nam sve kažete, kako bismo mi videli o čemu se radi - priča Kovačević i dodaje da je policajac na kraju ustao i diskretno mu ostavio vizit-kartu.

Tokom leta preko okeana Dušanu je sinuo u glavi kultni scenario.

- Dok sam putovao, razmišljao sam šta bi se desilo čoveku koji ima osećaj krivice. Nekome ko ima dosije, ko je bio u policiji, ko se plaši...? Kada sam se vratio sa puta, javili su mi da mi je stan obijen, a primetio sam i da mi je popijena cela flaša viskija. Dakle, imali su vremena da se baškare. Tako počinje "Balkanski špijun", pozovu čoveka u policiju, on je uplašen i da bi dokazao da je lojalan, a već je prošao torturu, počinje da radi i ono što ne treba - objašnjava akademik i dramski pisac.

Glavnog junaka Iliju Čvorovića, koji paranoično maltretira svog podstanara, maestralno je izneo Bata Stojković, a njegovu suprugu Danicu - Mira Banjac.

- Nisam očekivala da ću dobiti tu ulogu, jer je Branka Petrić to već fenomenalno igrala u pozorištu. Verovatno su mi je dali jer sam mala, pa nisam mogla da pojedem Batu. Bila sam srećna što sam našla svoje mesto u tom filmu, koji je u mojoj karijeri zapisan crvenim slovima - seća se Mira.

Ona je obožavala filmskog muža, ali otkriva da su se na setu često svađali.

- Jao, ne pitajte. Tokom snimanja mi je napravio stotinu neprijatnosti, ne želim ni da pričam o njima. Ali na kraju klekne, poljubi mi ruku, donese veliku korpu cveća, čokoladu. Batu ko je voleo, voleo ga je. Na takve je prosipao svoju ljubav - objašnjava Mira.

Mira: Sonja je bila uplašena

Mira Banjac kaže da je pokojna Sonja Savić imala veliku tremu zbog uloge Sonje Čvorović:
- Već tada je bila zvezda. Bila je uplašena, molila me: "Miro, hajde da dođem kod vas da vežbamo dijaloge." To mi se nikada nije dogodilo, da je neki glumac hteo da sarađuje na taj način. Ne znam što je bila uplašena, ali je dolazila da probamo. I meni se to dopalo, to govori da je želela da sve ispadne dobro. Odlično je glumila u filmu.

 

 

NAJPOPULARNIJI CITATI

Ajde lepo priznaj, a Đura će ti oprostiti što te je tukao!
Oće centrala da pogreši jednom, ali ne sto puta. Slušajte, druže, možda ste dobili pogrešan broj, al' ste dobili onog kog ste tražili
Oni sve rade javno da ne bi izgledalo tajno
Soko zove orla, prijem
Orao pao, orao pao
CIA snajka, CIA, upropastili su pola sveta
Nije lepo, Jakovljeviću, da budem lud a da to ne znam
Mene ako se sete na Dan bezbednosti, sete se. Ako ne, nikom ništa. To je bila moja dužnost
Slušaj ti, Staljin vas je ubijao, ali vas nije ubijao dovoljno

OVO SIGURNO NISTE ZNALI

Bata je u "Balkanskom špijunu" igrao za mali honorar. Uvek je govorio: "Ne možete toliko dobro da me platite, koliko bih ja besplatno igrao. Ako vam se i dopadne to što uradim, platite nešto na kraju"




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Djoka

pre 3 godine

Za taj film je trebalo je da se dobije Oskar kao i Bata da dobije Oskara. Taj film je remek delo filmske umetnosti. Veličanstven je.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija