• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.V.

17.06.2021

11:45

NUŠIĆEVI DANI U SMEDEREVU! Otvoren 38. pozorišni festival /FOTO/

J.V.

Kultura

NUŠIĆEVI DANI U SMEDEREVU! Otvoren 38. pozorišni festival /FOTO/

Podeli vest

Izvođenjem predstave "Divlje meso" Beogradskog dramskog pozorišta po tekstu Gorana Stefanovskog u režiji Jagoša Markovića otvoreni su 38. "Nušićevi dani"

Iskustvo i mladost protagonista priče o balkanskoj porodici koja se bori sa izazovima kapitalizma doneli su ovom komadu gromoglasni aplauz publike u smederevskom Centru za kulturu i visoku ocenu koja ga favorizuje u borbi za najbolju predstavu festivala po mišljenju gledalaca.

Nagrada za glumačko ostvarenje večeri otišla je u ruke mladog glumca Aleksandra Vučkovića za tumačenje lika mladog Simona.

- Taj proces sa Jagošem je bio toliko intenzivan i, moram da priznam i bolan, tako da ljubav koju smo mi stvorili nekako privatno, nije mogla da ostane neprimećena i na sceni, to razumevanje nas je održalo – kaže mladi glumac Aleksandar Vučković.

Foto: J.V.

Nušićevi dani

- Činjenica је da je dolaskom Jagoša Markovića u naše pozorište stvarno počeo jedan novi zlatni
talas BDP-a i da je “Divlje meso” koje najviše odskače u repertoaru u kontesktu savremenosti i
onoga što rade gosti naši iz inostranstva, a ono što je zajednička potka, ono što povezuje sve to, je mehanizam u kome jedan tekst nastao sredinom 70-tih a odnosi se ne period pre početka
Drugog svetskog rata se tiče danas svih nas. Jagoševa interpretacija Goranovog teksta jeste ta
koja izaziva u publici to što izaziva, čemu smo svedočili i večeras –
rekao je glumac Pavle Pekić.

Pre izvođenja predstave prisutne je pozdravio dramski pisac i publicista Miodrag Mija Ilić, podsetivši na značaj Branislava Nušića za pozorište i društvo, ali i osvrnuvši se na doprinos dramskoj umetnosti nedavno preminulog Bratislava Petkovića, dugogodišnjeg selektora "Nušićevih dana". Festival je otvorila članica Gradskog veća Maja Ćirković.

U saradnji sa “Nušić fondacijom” u Galeriji Centra za kulturu predstavljena je izložba “Sva lica
srpksog diplomate Branislava Nušića”, a program svečanog otvaranja pozorišnog festivala
tradicionalno je započeo polaganjem venaca na spomenik Branislavu Nušiću.

Do subote su na repertoaru komadi Subotičkog, Kruševačkog i Vršačkog pozorišta, a poslednja predstava takmičarskog dela je “Pučina” Jugoslovenskog dramskog pozorišta” po tekstu Branislava Nušića u režiji Egona Savina.

Poslednjeg dana festivala, u nedelju 20. juna, biće uručena “Nušićeva nagrada za životo delo glumcu komičaru” ovogodišnjem dobitniku, našem plodonosnom glumcu Petru Božoviću.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Magazin

Džet set

Srbija