• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.08.2021

12:36

PRESTIŽNI AMERIČKI MAGAZIN PIŠE O FILMU "TOMA": On je bio poznat kao PESNIK DUŠE

Aleksandar Kujučev

Kultura

PRESTIŽNI AMERIČKI MAGAZIN PIŠE O FILMU "TOMA": On je bio poznat kao PESNIK DUŠE

Podeli vest

Ugledni američki magazin Varajeti predstavlja film "Toma" Dragana Bjelogrlića kao portret čuvenog srpskog pevača i tekstopisca Tome Zdravkovića (1938-1991), poznatog pođednako po svojoj muzici i boemskom načinu života, a takođe nudi uvid u minula vremena u bivšoj Jugoslaviji i prikazuje neke od najznačajnijih umetnika njegove generacije

Film "Toma" Zorana Lisinca i Dragana Bjelogrlića, omaž čuvenom pevaču, imaće svoju svetsku premijeru 20. avgusta na zatvaranju Sarajewvo film festivala.

Glumačku postavu ovog ostvarenja, rađenog po scenariju Bjelogrlića, Nikole Pejakovića i Maje Todorović, čine Milan Marić, Tamara Dragičević, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Sanja Marković, Paulina Manov, Milan Kolak i Mirjana Karanović.

Bjelogrlić je otkrio "Varajetiju" da je pri istraživanju za film sproveo niz privatnih razgovora s prijateljima i savremenicima ovog pevača, kao i sa njegovim bratom, koji je pritom otkrio da su mnoge Zdravkovićeve najpoznatije pesme inspirisane njegovim životom.

Foto: Aleksandar Kujučev

Da li ste spremni za film "Toma"?



 - Toma je bio poznat kao ''pesnik duše''. On je pevao o svom kontroverznom životu i njegove pesme sadrže posebnu vrstu tuge. Ja sam napravio film baziran na toj specifičnoj emociji i pokušao da otkrijem korene njenog postojanja -  kazao je Bjelogrlić za Varajeti

Tokom više od 40 godina karijere, Bjelogrlić se pokazao kao plodan glumac, reditelj i producent.

Igrao je u oko 40 igranih filmova i 20 televizijskih serija, a kao reditelj se pokazao na filmu i seriji "Montevideo, Bog te video!", nastavku "Montevideo, vidimo se!", kao i seriji "Senke nad Balkanom", za koju je napisao i scenario.

Osnivač je producentske kuće Kobra Film, u čijoj produkciji je nastao film Srđana Dragojevića "Lepa sela lepo gore" (1996), u kojem je Bjelogrlić tumačio jednu od glavnih uloga, i koji je bio srpski kandidat za Oskara te godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

PESME VEĆE OD ŽIVOTA! Izašao je prvi trejler za film "Toma"! /FOTO/VIDEO/
Kultura

PESME VEĆE OD ŽIVOTA! Izašao je prvi trejler za film "Toma"! /FOTO/VIDEO/

Koliko sećanja staje u san? Koliko sećanja staje u pesmu? Koje su pesme veće od života? Tajna odgovora na ova pitanja krije se u novom u filmu reditelja Dragana Bjelogrlića - “TOMA”, koji kao koproducenti zajednički potpisuju Željko Joksimović i Dragan Bjelogrlić, a čiji je prvi trejler objavljen danas

12.08.2021

13:35

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Realizacija zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja Srbije i Srpske! Održan sastanak troje ministara
Politika

Realizacija zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja Srbije i Srpske! Održan sastanak troje ministara

Ministar kulture Republike Srbije Nikola Selaković i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović dogovorili su danas, na sastanku u Beogradu, sa ministarkom prosvete i kulture Republike Srpske Željkom Stojičić, realizaciju zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja i naglasili da je nastavak zajedničkog rada u najboljem interesu Republike Srbije i Republike Srpske, kao i srpskog naroda u celini.

03.06.2024

15:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija