• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/D. I.

14.02.2022

10:07

PREMINUO PROSLAVLJENI REDITELJ! Porodica saopštila uzrok smrti!

unsplash.com

Kultura

PREMINUO PROSLAVLJENI REDITELJ! Porodica saopštila uzrok smrti!

Podeli vest

Čuveni reditelj filma "Ghostbusters" preminuo je u subotu

Ivan Rajtman preminuo je u subotu u svom domu, a njegova porodica saopštila je da je umro u snu.

Foto: Tanjug

Ivan Rajtman

Uticajni režiser i producent koji stoji iza omiljenih komedija, uključujući "Ghostbusters", "Animal House" and "Twins", preminuo je u 75. godini, piše "The Guardian".

Rajtman je umro mirno u snu u subotu uveče u svom domu u Montesitu u Kaliforniji, rekla je njegova porodica Asošijeted presu. Nije naveden uzrok smrti.

- Naša porodica tuguje zbog neočekivanog gubitka muža, oca i dede koji su nas naučili da uvek tražimo magiju u životu. Tešimo se da je njegov rad kao filmskog reditelja doneo smeh i sreću nebrojenim drugima širom sveta. Dok privatno tugujemo, nadamo se da će ga se oni koji su ga poznavali kroz njegove filmove uvek sećati - naveli su njegova deca Džejson, Ketrin i Kerolin Rajtman u zajedničkoj izjavi.

Ivan Rajtman je rođen u Komarmu, u Čehoslovačkoj, 1946. godine. Njegova majka je preživela Aušvic, a otac je bio u pokretu otpora i vlasnik najveće fabrike sirćeta u zemlji. Rajtman je imao samo četiri godine kada je njegova porodica pobegla od komunističkog režima u Čehoslovačkoj, pri čemu su prvo otišli u Beč, a kasnije u Toronto.

Vremenom je Rajtman pokazao svoje sklonosti ka šou biznisu - pokrenuo je lutkarsko pozorište, zabavljao se u letnjim kampovima i svirao u kafićima sa grupom koja je izvodila narodnu muziku. Studirao je muziku i dramu na Univerzitetu Mekmaster i počeo da snima kratke filmove.

Godine 1975. producirao je predstavu "National Lampoon Show", u kojem su glumili Bil Marej, Džon Beluši, Brajan Dojl-Marej, Gilda Radner i Harold Ramis.

Osamdesetih je režirao film "Ghostbusters", gde su glumili Bil Marej, Den Ekrojd, Rik Moranis i ostali. Ovo ostvarenje je zaradilo koro 300 miliona dolara širom sveta i osvojilo dve nominacije za Oskara.

Drugi značajni filmovi koje je Rajtman režirao su "Twins", "Kindergarten Cop","Dave, Junior" i "Six Days, Seven Nights". Poslednji film koji je režirao je "Draft Day" iz 2014. godine, sa Kevinom Kostnerom u glavnoj ulozi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

DŽEJ LO U NOVOM FILMU! "Ti si taj" u bioskopima (VIDEO)
Zanimljivosti

DŽEJ LO U NOVOM FILMU! "Ti si taj" u bioskopima (VIDEO)

Prepun originalnih pesama Dženifer Lopez i globalne latino muzičke zvezde Malume, film "Ti si taj" predstavlja Lopezovu u ulozi muzičke superzvezde Ket Valdez i Ovena Vilsona kao Čarlija Gilberta, nastavnika matematike – dvoje potpunih stranaca koji pristaju da se venčaju, a tek potom se zbližavaju

08.02.2022

08:02

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija