• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/D. I.

13.09.2022

08:42

ON JE STVORIO ZLATNI DAN! Ko je bio Kornelije Bata Kovač, autor velikih hitova i kompozitor Čolinih pesama!

printscreen

Kultura

ON JE STVORIO ZLATNI DAN! Ko je bio Kornelije Bata Kovač, autor velikih hitova i kompozitor Čolinih pesama!

Podeli vest

Kornelije Bata Kovač rođen je 1. januara 1942. godine u Nišu i bio je srpski pijanista, kompozitor i aranžer.

Njegov otac je bio violinista, a majka pevačica u horu opere. Brat, Mihajlo Kovač, takođe se bavio muzikom kao pevač, ali se kasnije opredelio za novinarstvo i politiku.

Foto: printscreen

Autor najvećih hitova... Kornelije Bata Kovač

Svoju prvu kompoziciju "Pusti trotoari" Kovač komponuje već sa četrnaest godina - 1956. godine. Prvi javni nastup mladi Kovač je imao u subotičkoj gimnaziji koju je pohađao na tada popularnim popodnevnim čajankama. Svoju karijeru je započeo 1961 godine. Zahvaljujući odličnom muzičkom obrazovanju, Muzička akademija u Sarajevu, Kornelije je: kompozitor, pijanista, producent i aranžer.

U 1961. godini, on je osnovao svoj prvi bend BKB, koji je u to vreme postao poštovan džez trio. 1963. godine su učestvovali u Ju džez festivalu, koji je bio održan u Bledu u Sloveniji.

Nakon što je bio u mnogim bosanskim orkestrima, pridružio se sarajevskom najpopularnijem rok bendu, Indeksima. Sa njima je bio na dvomesečnoj turneji u Rusiji.

Kornelije Bata Kovač postaje član Indeksa 1966. godine, i sa njima već sledeće godine svira na turneji po SSSR-u. Za sarajevske Indekse Kovač je napisao pesme Boj na Mišaru i Ako jednom budeš sama. Radeći sa Indeksima, Kovač je stekao ime kompozitora i instrumentaliste, ali po odsluženju vojnog roka donosi odluku da se preseli u Beograd i pokuša nešto svoje.

U Sarajevu, 1967, na prvom plej bek festivalu „Vaš šlager sezone” osvaja prvo mesto sa pesmom Moj profesor.

Septembra 1968. godine Kornelije se preselio u Beograd gde je osnovao Korni grupu, koja je 1974. predstavljala SFR Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije.

Prvih godina posle Korni grupe Kovačeve kompozicije snimaju Olivera Katarina, Bisera Veletanlić, Neda Ukraden, Miki Jevremović, Miša Marković, Lepa Brena. Krajem 1977. godine planirao je osnivanje jugoslovenske supergrupe K2 koju je trebalo da čine: Josip Boček, Dado Topić, Slobodan Marković, Karel (Čarli) Novak i Ratko Divjak. 1979. godine Kornelije se preselio u Englesku gde je učestvovao u mnogim muzičkim projektima. Neki od muzičara sa kojima je Kornelije sarađivao su: Berni Marsden, gitarista grupe Vajt snejk, Hans Cimer, Pol Džons, bivši pevač grupe Manfred men, Endi Pesk, Kolin Hodžkinson, Džodži Hirota...

Kornelije Kovač je pisao muziku za pozorište, filmove i televiziju. Njegove pesme su bile na mnogim albumima koji su bili izdavani u: Jugoslaviji, Španiji, Francuskoj, Americi, Švedskoj, Holandiji, Finskoj... Mnoge od njih su dostigle platinasti ili zlatni tiraž.

Foto: printscreen

Bio pijanista, kompozitor i aranžer... Kornelije Bata Kovač

Od 1979. godine, Kornelije Kovač je učestvovao u mnogim projektima u Španiji kao producent, kompozitor i aranžer.

Kornelije ima tri ćerke, Aleksandru, Kristinu i Anju, kao i sina kog je dobio u drugom braku posle smrti prve supruge. Aleksandra i Kristina se bave muzikom i imaju značajnog uspeha u tome. Bio је oženjen Spomenkom Kovač.

Autor je pesama "April u Beogradu", "Živiš u oblacima", "Zvao sam je Emili", "Jedna zima sa Kristinom" i mnoge druge pesme Zdravka Čolića, "Zlatni dan" koju je izvela Bisera Veletanlić, "Ako jednom budeš sama" koju je izvela grupa "Indeksi" i mnoge druge...

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija