• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.B.

12.01.2023

11:44

FILATELIST U TRCI ZA KNJIGU GODINE! Književnik Nebojša Lapčević nominovan za nagradu ,,Zlatni suncokret,,

Kultura

FILATELIST U TRCI ZA KNJIGU GODINE! Književnik Nebojša Lapčević nominovan za nagradu ,,Zlatni suncokret,,

Podeli vest

Knjigu koja pretenduje da bude proglašena za najbolju u protekloj godini ,, Filatelist: Stižu li ti pisma, prijatelju,, kruševačkog književnika Nebojše Lapčevića objavila Narodna biblioteka,, Stefan Prvovenčani,, u Kraljevu

Nagrada „Zlatni suncokret,, za knjigu godine, poznata u javnosti kao Vitalova nagrada, dodeljuje se 26. put, a u uži izbor najboljih knjiga u protekloj godini žiri je uvrstio i knjigu „Filatelist: Stižu li ti pisma, prijatelju,, kruševačkog autora Nebojše Lapčevića, koju je objavila Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani,, u Kraljevu.  

Najuži izbor kandidata biće saopšten do kraja januara, a nagrada će biti uručena tokom februara meseca u Beogradu. Nebojšu Lapčevića, dobitnika brojnih nagrada, pitali smo koliko mu znači ovo
veliko priznanje:

- Svakako, da svako čitanje, posebno od strane kompetentog žirija kakav je za Vitalovu nagradu, svakog pesnika čini ponosnim, ali je to i podsticaj da budem još posvećeniji literaturi. Posebno bih istakao da je edicija Poveljinih izdanja jedna od najboljih pesničkih u nas.

Podsetiću da je u njihovom izdanju 2019. godine objavljena zbirka ,,Berači polena ,,koja je ovenčana nagradom ,,Djura Jakšić,,, Iz knjige ,,Filatelist ,,pomenuću jedan stih ,,pisma su zmajevi od papira,,- kaže za Informer Nebojša Lapčević.

Foto: R.B.

 

Recenzent knjige Ana Aleksić je u predgovoru zapisala da pesnička knjiga Filatelist Nebojše Lapčevića objedinjuje svekoliko putopisno iskustvo i osmišljava mesto čovekove egzistencije na sve razuđenoj mapi sveta, čije su granice, medjutim, sve suženije i dosežnije.

- Autor svedoči o transfgormativnoj moći pesništva da subjektivnu unutrašnju predstavu poistoveti sa spoljnim prostorom. Mentalna karta projektovana je na geografsku, a intimni uvid u svetsko kulturno blago pretposdtavljen podrazumevanim turističkim ili kulturološkim odrednicama…

Lapčević je, prema predlošku poštanske marke ili žiga, uspeo da evocira stožerne kulturne karakteristike I istorijska mesta ili markantne figure konkretnog grada ili zemlje svih meridijana I paralela- Pariza, Londona, Budimpešte, Beča, Italije, Španije, Poljske, Rusije, Argentine, Brazila, Jermenije, Indije, Kine itd,, zapisano je, izmedju ostalog, u predgovoru Jane Aleksić za knjigu o Metafizičkim putovanjima Nebojše Lapčevića.

Laureati nagrade vitezovi pera

Među dosadašnjim dobitnicima ove nagrade su Ivan V. Lalić, Rajko Petrov Nogo, Radoslav Petković, Milovan Danojlić, David Alabahari, Dragoslav Mihailović, Vladimir Tasić, Goran Petrović, Slobodan Vladušić, Uglješa Šajtinac, Drago Kekanović, Svetlana Slapšak, Tanja Stupar Trifunović, Enes Halilović i Dragan Velikić. Prošlogodišnji dobitnik je Milica Vučković za roman Smrtni ishod atletskih povreda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija