• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.K.

19.01.2023

08:00

GLUMAC POSLE PREMIJERE FILMA O POGROMU NAD SRBIMA PORUČUJE: "OLUJA" je priča o nevidljivim herojima!

printscreen

Kultura

GLUMAC POSLE PREMIJERE FILMA O POGROMU NAD SRBIMA PORUČUJE: "OLUJA" je priča o nevidljivim herojima!

Podeli vest

"Oluja" je priča o običnim ljudima i nevidljivim herojima, kojima se istorija ne bavi, kaže Jovo Maksić.

Poznati glumac, koji u filmu Miloša Radunovića igra srpskog vojnika Iliju, i sam se u avgustu 1995. našao u izbegličkoj koloni, kada su ustaše proterale 250.000, a najmanje 2.000 Srba ubile!

Maksić je posle premijere "Oluje", koja je održana preksinoć pred punom MTS dvoranom u Beograda uz mešavinu suza i ovacija, sumirao utiske za Informer.

Film se od danas nalazi na repertoaru bioskopa širom Srbije. Zbog čega bi publika trebalo da ga pogleda?

- Ljudi treba da vide priču o običnim ljudima, koji su tihi heroji. Njima se istorija ne bavi. Običan radnik, seljak, zanemaren je, a istoriju su stvorili baš takvi ljudi. Oni su tokom rata najviše propatili i stradali.

Foto: Promo

Jovo Maksić

Zašto je važno da se snimaju ovakvi filmovi?

- Da bi stradanje srpskog naroda ostalo zabeleženo za buduća pokolenja! "Oluja" ne sme da se zaboravi, nemamo pravo da zaboravimo!

Za istoriju
'Oluju' smo snimili da bi stradanje srpskog naroda ostalo zauvek zabeleženo
Jovo Maksić

Bili ste u izbegličkoj koloni tog 5. avgusta 1995. godine. Da li ste svoje bolno iskustvo utkali u scenario?

- Moje primedbe ekipi filma služile su da scene budu što autentičnije, pošto sam iz tih krajeva. Davao sam neke instrukcije i menjao replike kako bi odnosi bili što tačniji.

Foto: Printscreen

Rođeni ste u Bosanskom Grahovu, a odrasli u Kninu. Da li ste još kao dečak sanjali da postanete glumac?

- Ne. Voleo sam životinje, pa sam završio veterinu u tadašnjem PKB-u. Planirao sam da radim kao veterinarski tehničar u Kninu. U međuvremenu sam upisao i fakultet. Onda sam otišao u vojsku, a tamo me je na pola služenja vojnog roka zadesio rat i krenulo je zlo.

Neostvarena želja
Želeo sam da u Kninu otvorim pozorište, ali me je rat sprečio u tome
Jovo Maksić

Kako ste se odlučili da upišete glumu?

- U Kninu je 1993. osnovan festival Tvrđava, na kom su učestvovala pozorišta iz Srbije i Crne Gore. To je bio divan period, jer smo se svi okupljali i pratili kulturna dešavanja na Kninskoj tvrđavi. Bežali smo iz sivila u kom smo živeli. Tu mi se i rodila ideja da upišem glumu i to sam i uradio 1994. Bila je to kninska, krajiška klasa, i to vanredna. Dogovarali smo se da se vratimo u Knin i otvorimo pozorište. Ali 1995. se desio egzodus i glumom sam nastavio da se bavim u Beogradu.

Foto: Printscreen


 

Ilija je simbol stradanja

Da li ste zadovoljni kako ste dočarali lik Ilije u filmu "Oluja"?

- Jesam! Kroz Ilijinu sudbinu prikazana je tragična sudbina celog naroda.

 

BONUS VIDEO: 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mp

pre 1 godinu

Ne izmišljajte rezervna imena za rvate i njihove zločine ... te ustaše te ovo te ono a rvati nikad krivi. Za 50 godina naivni i zavedeni Srbi će nesvesno da budu slobodni pred rvatima koji će jim opet zabosti nož a oni će da strepe od nekog naziva ustaše ... rvati stoje iza svih progona srba tamo ... rat u bosni je bio radi njih jer nisu mogli Srbe sami da pobede pa su onda preko stranih službi u rat uvukli i muslimane da razvuku Srpski borbeni potencial ... Al kad će to neko narodu da kaže ????

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!
Društvo

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje osigurava na penzijsko i invalidsko osiguranje sva lica koja su po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju obavezno osigurana i koja su se uključila u ovo osiguranje, bez obzira na to da li su u pitanju zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti ili poljoprivrednici.

30.04.2024

17:23

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija