• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.04.2023

20:33

Muzej "Nikole Tesle" organizuje izložbe po celoj Srbiji uz slogan "KULTURA MORA BITI DOSTUPNA SVIMA"! Otvorena postavka u Priboju!

MNT

Kultura

Muzej "Nikole Tesle" organizuje izložbe po celoj Srbiji uz slogan "KULTURA MORA BITI DOSTUPNA SVIMA"! Otvorena postavka u Priboju!

Podeli vest

Danas je svečano otvorena izložba "Nikola Tesla u svom i našem vremenu". Ova izložba je organizovana u saradnji Muzeja Nikole Tesle i Zavičajnog muzeja Priboj. Vizuali prikazani na panelima predstavljaju priču o životu i delu jednog od najvećih naučnika, sa posebnim osvrtom na njegovo poreklo i porodicu.

Delo Nikole Tesle, koje se može podeliti na tri segmenta (indukcioni motori i polifazni sistem, struje visoke frekvencije, mašinstvo), prate radni modeli koji prikazuju neke od Teslinih najvažnijih pronalazaka kao što su indukcioni motor sa rotorom u obliku diska, "Kolumbovo jaje", Teslin transformator i Teslina pumpa. Postavku dopunjuju i makete nekih od najvažnijih Teslinih projekata kao što su hidrocentrala na Nijagarinim vodopadima, laboratorija u Kolorado Springsu i čuveni toranj na Long Ajlendu.

Foto: Foto: MNT

Izložba

Posetioci će moći da pogledaju i autorski film o životu čuvenog naučnika.

 

Izložbu su otvorili: Boris Mrdović, predsednik Skupštine Opštine Priboj, Dušica Raković direktorka Zavičajnog Muzeja Priboj i Ivona Jevtić, direktorka Muzeja Nikole Tesle. Na svečanom otvaranju postavke, osim građana i muzejskih stručnjaka bili su prisutni i direktori škola, javnih preduzeća, direktori ustanova kulture i predstavnici opštinske vlasti. Izložba će biti postavljena u Zavičajnom muzeju Priboj od 11. aprila do 9. maja 2023. godine.

Foto: Foto: MNT

Izložba "Nikola Tesla u svom i našem vremenu"

 

Muzej Nikole Tesle često organizuje izložbe po celoj Srbiji sa ciljem da kultura i nauka budu dostupne svima, posebno deci školskog uzrasta. U prethodnih godinu dana otvorili smo izložbe u Novi Sadu, Prijepolju, a uskoro nas očekuje gostovanje u Užicu. Za kraj godine dogovaramo i otvaranje izložbe u Narodnom muzeju u Kruševcu.

Foto: Foto: MNT

Izložba "Nikola Tesla u svom i našem vremenu"

 

U narednom periodu planiramo da intenziviramo gostovanja po našoj zemlji prvenstveno da bi svi koji su zainteresovani za život i delo Nikole Tesle, a nisu u mogućnosti da dođu u posetu muzeju, imali priliku da saznaju nešto o njemu i o kulturnom blagu koje se baštini u srcu Beograda.

 

Foto: Foto: MNT

Izložba u Priboju

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću
Politika

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je, sumirajući utiske od prethodne nedelje kada je boravio u poseti Srbiji i Kosovu, da je sve spremno za današnju novu rundu dijaloga na visokom nivou u Briselu i izrazio nadu da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću koja je potrebna da se dve strane približe njihovoj evropskoj budućnosti.

26.06.2024

09:44

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija