• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.04.2023

11:17

Ambasada Azerbejdžana organizuje događaj "Azerbejdžan - zemlja vatre" u cilju upoznavanja kulture i tradicije ove evroazijske zemlje!

Arhiva ambasade Azerbejdžana

Kultura

Ambasada Azerbejdžana organizuje događaj "Azerbejdžan - zemlja vatre" u cilju upoznavanja kulture i tradicije ove evroazijske zemlje!

Podeli vest

U organizaciji Ambasade Azerbedžana u Palati umetnosti Madlena ( Bulevar Kneza Aleksandra Karađorđevica 53) održaće se od 18. do 20. aprila, događaj pod nazivom "Azerbejdžan - zemlja vatre", sa željom da se posetioci što više upoznaju i približe azerbedžanskoj kulturi i tradiciji.

Ovaj jedinstveni događaj trajaće od 18.- 20.aprila, a biće otvoren za javnost 19. i 20.aprila  od 18h uz najavu dolaska na adresu: palataumetnostimadlena@zepter.rs

Program događaja obuhvata kratki dokumentarni video "Azerbejdžan - zemlja vatre". Prisutni će imati priliku da vide i predstavu azerbejdžanske narodne igre koju izvode članovi Državnog ansambla azerbejdžanske pesme i igre Fikrete Amirove. 

Foto: Arhiva ambasade Azerbejdžana

Gosti ce se upoznati  sa  drevnim tradicijama tkanja ćilima u Azerbejdžanu, a "Mugham" trio i Jasmina Trumbetaš će pevati azerbejdžanske narodne pesme.

Prisutni će moći da uživaju u izložbi, koja obuhvata tradicionalne azerbejdžanske tepihe "Azerhalča", izložbu "Gurama" patchwork gospođe Lejle Hasijeve, izložbu "Karabah" Nacionalne azerbejdžanske nošnje azerbejdžanskog dizajnera Gulnare Halilove, kao i izložbu crteža tušem i apstraktnih slika inspirisanih arhitekturom Baku-a i lepotama Apšeronskog poluostrva od azerbejdžanske umetnice Jevgenije Turkoglu. 

Foto: Arhiva ambasade Azerbejdžana

Mugam, jedna od mnogih klasičnih kompozicija iz Azerbejdžana, predstavlja veoma složenu umetničku formu koja spaja klasičnu poeziju i muzičku improvizaciju u specifičnim lokalnim modusima. Mugam modusi su, za razliku od zapadnih modusa, povezani ne samo sa skalama već i sa usmeno prenošenom zbirkom melodija i melodijiskih fragmenata koje izvođači koriste u toku improvizacije.

Foto: Arhiva ambasade Azerbejdžana

Ova forma muzike ima dugu istoriju u Azerbejdžanu i smatra se jednim od ključnih elemenata azerbejdžanske kulture. Mugam je često izvođen u svim važnim društvenim i kulturnim događajima, kao što su venčanja, rođendani, praznici i drugi slavljenički događaji.

Izvođači mugama, poznati kao mugamči, su visoko cenjeni u azerbejdžanskoj kulturi, a tradicija se prenosi s kolena na koleno. Ova umetnička forma je takođe priznata i na međunarodnom nivou, a azerbejdžanski mugam je uvršten u UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva.

Foto: Arhiva ambasade Azerbejdžana

Jedna od najpoznatijih azerbejdžanskih umetnosti su tradicionalni tepisi, koji datiraju još iz bronzanog doba, odnosno pre 5.000 godina. Azerbejdžanski tepisi su širom sveta poznati kao primer drevne umetnosti, a studije pokazuju da je severoistočni deo Azerbejdžana bio centar za proizvodnju visokokvalitetnih tepiha u V-VII veku. Danas u zemlji postoji bezbroj vrsta ćilima, bogatih raznim tkanjima i ukrasima. Azerbejdžanski tepih je dodat na listu nematerijalne baštine UNESCO-a u novembru 2010.

Umetnost pačvorka "Gurama", gospođe Lejle Hasijeve. Delovi kolekcije obuhvataju i nameštaj rađen u pačvorku, a ova izložba predstavljena je i u Beču, Zagrebu, Bratislavi i sada u Beogradu. Ova vrsta dekorativne umetnosti bila je originalna vrsta zanata u Azerbejdžanu, a proizvodi su postali uobičajeni u životu Azerbejdžanaca zbog širokog širenja tkanja u zemlji. Za izradu Gurama koristile su se uglavnom lokalne svile, cince, somoti, damasti i vune.

Foto: Arhiva ambasade Azerbejdžana

 

Izložbom "Karabah" Nacionalne azerbejdžanske nošnje azerbejdžanskog dizajnera Natavan Alijeve prikazan je autentični stil naroda Azerbedjana.

Izložbom crteža tušem i apstraktnih slika inspirisanih arhitekturom Baku-a i lepotama Apšeronskog poluostrva od azerbejdžanske umetnice Jevgenije Turkoglu dočarano je ovo jedinstveno putovanje.

Foto: Arhiva ambasade Azerbejdžana

Ovaj događaj je  prilika da se prisutni upoznaju sa bogatom kulturom i umetnošću Azerbejdžana, koji je bio važan centar za proizvodnju tepiha i drugih vrsta umetnosti tokom istorije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miodrag iz Peći

pre 1 godinu

Azerbejdžanski predsednik Alijev je potpuno izgradio Tašmajdanski Park sa spomenicima u Miloradu Paviću i osnivaču Azerbejdžana Alijevu u čast Pavićevog romana "Hazarski Rečnik" sa velelepnom muzičkom fontanom sa muzikom hazarskih kompozitora. Inače Srbi su poreklom Hazari što dokazuju mnogi toponimi.

sledeća vest

Vesti

TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)
Live TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)

Urednik i novinar Ljiljana Stojanović napala je ministarku za brigu o porodici Stamenkovski na konferenciji za štampu. Ona je rekla da ministarka ne sme da zamera ženama što rađaju decu u poznijim godinama i pitala je sa koliko godina je ona rodila dete. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Andrijana Arnautović, SRS, Marjan Rističević, SNS i Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik.

06.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Preokret! Stotine hiljada Ukrajinaca kreće ka Belorusiji! Svet u šoku gleda neverovatan razvoj situacije, niko ovo nije očekivao!
ZAPAD U NEVERICI

Preokret! Stotine hiljada Ukrajinaca kreće ka Belorusiji! Svet u šoku gleda neverovatan razvoj situacije, niko ovo nije očekivao!

Stotine hiljada Ukrajinaca beže iz Evropske unije (EU) u Belorusiju, tražeći sigurnije okruženje od onog koje su očekivali u „prosperitetnoj“ Evropi . Ova migraciona kretanja ukazuju na promene u percepciji EU kao sigurnog utočišta, a to je pitanje koje je izneo beloruski ministar spoljnih poslova, Maksim Riženkov, na zasedanju Ujedinjenih nacija (UN).

06.10.2024

10:40

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija