• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.06.2023

21:38

VIKEND ZA UŽIVANJE U KINOTECI: Najbolji crnogorski filmovi iz doba SFRJ od 17. do 19. juna, ulaz besplatan!

Printscreen

Kultura

VIKEND ZA UŽIVANJE U KINOTECI: Najbolji crnogorski filmovi iz doba SFRJ od 17. do 19. juna, ulaz besplatan!

Podeli vest

Iz filmova nastalih u tom periodu zaživele su mnoge replike koje se i danas rado koriste, poput one "Šta je ovo oče Makraije?" iz kultnog filma "Čudo neviđeno"

U okviru saradnje Jugoslovenske kinoteke i Kinoteke Crne Gore od 17. do 19. juna u sali „Makavejev“ biće prikazano osam igranih filmova koji su nastali u Crnoj Gori u vreme SFR Jugoslavije. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Ovo je uzvratno gostovanje Kinoteke Crne Gore, nakon što je Jugoslovenska kinoteka predstavila svoj program u septembru prošle godine u Budvi. Dve institucije posvećene filmskom nasleđu planiraju i nastavak saradnje.

Ciklus u Beogradu počinje filmom „Zle pare“ (1956) u režiji Velimira Stojanovića, a završava ga „Čudo neviđeno“ (1984) najznačajnijeg crnogorskog reditelja Živka Nikolića. U ovom izboru su i koprodukcije snimane u Crnoj Gori „Ne ubij“ (1961) francuskog autora Kloda Otan-Lare i „Živjeti za inat“ (1972) sovjetskog reditelja Jurija Iljenka.

Među osam odabranih filmova su i “Ne diraj u sreću” (1961) reditelja Mila Đukanovića, “Lelejska gora” (1968) Zdravka Velimirovića i “Svadba” (1973) Radomira Šaranovića.

Strana snimanja u Crnoj Gori zabeležena su još početkom 20. veka. Posle Drugog svetskog rata Crna Gora je imala zapaženu dokumentarnu produkciju. Prvi dugometražni igrani crnogorski film, ujedno prvi istorijski film poratne Jugoslavije, bio je „Lažni car“ (1955) po scenariju Ratka Đurovića u režiji Velimira Stojanovića.

O istorijatu crnogorske kinematografije u junskom broju časopisa „Kinoteka“ piše Aleksandar Saša Erdeljanović, navodeći da su mnogi crnogorski autori u želji za uspehom i većim mogućnostima za snimanje otišli u veće centre, kao što su Beograd ili Zagreb. Međutum, „crnogorski film je zadržao vitalnost i tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, sve do raspada SFRJ, naročito zahvaljujući delima Živka Nikolića, koja su mahom snimljena na crnogorske teme“, ocenjuje Erdeljanović.

Program i satnica projekcija:

Subota, 17. 6.

19.00 ZLE PARE (JUG, 1956)
Uloge: Dubravka Gal, Antun Nalis
Režija: Velimir Stojanović

21.00 NASILJE NA TRGU (JUG, 1961)
Uloge: Broderik Kroford (Broderick Crawford), Branko Pleša
Režija: Leonardo Berkoviči

Nedelja, 18. 6.

17.00 NE DIRAJ U SREĆU (JUG, 1961)                                                                                                Uloge: Slobodan Perović, Irena Kolesar
Režija: Milo Đukanović

19.00 NE UBIJ (JUG, 1961)
Uloge: Loran Terzijef (Laurent Terzieff), Horst Frank (Horst Frank)
Režija: Klod Otan-Lara (Claude Autant-Lara)

21.00 LELEJSKA GORA (JUG, 1968)
Uloge: Slobodan Dimitrijević, Milivoje Živanović
Režija: Zdravko Velimirović

Ponedeljak, 19. 6.

17.00 ŽIVJETI ZA INAT (JUG/SSSR, 1972)
Uloge: Vladimir Popović, Larisa Kadočnikova
Režija: Jurij Iljenko (Юriй Ilьenko)

19.00 SVADBA (JUG, 1973)
Uloge: Dragomir Bojanić Gidra, Zurab Kapijanidze
Režija: Radomir Šaranović

21.00 ČUDO NEVIĐENO (JUG, 1984)
Uloge: Savina Geršak, Dragan Nikolić
Režija: Živko Nikolić


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame! (VIDEO)
Live TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame! (VIDEO)

Sinoć su otvorene Olimpijske igre u Parizu. Spektakl prilikom otvaranja izazvao je burne reakcije. Da li je ono bila promocija jednakosti kako tvrde organizatori, ili nešto drugo? Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme govorili su gosti emisije "Rat uživo", Dragoslav Rabrenović ispred Instituta ta nacionalnu strategiju i stručnjak za strategijski menadžment.

27.07.2024

22:05

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)
Live TV

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)

Amerika je rešila da nam za svog novog izaslanika pošalje čoveka koji ukupno ima tri slike na internetu. To je čovek koji je organizovao Majdan. Ne pište nam se dobro. Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i stručnjak za bezbednost Ivan Miletić. Novinar i ratni reporter Igor Damjanović uključio se uživo u program i komenarisao je ovu temu.

27.07.2024

19:43

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Magazin

Mesečni horoskop za avgust! Retrogradni Merkur će nas dovesti do ludila - 4 znaka neka se spreme za kosmički cunami
HAOS

Mesečni horoskop za avgust! Retrogradni Merkur će nas dovesti do ludila - 4 znaka neka se spreme za kosmički cunami

Na nebu su retrogradni Saturn, Neptun, a uskoro će im se pridružiti i Merkur (5. avgust), tako da je pred nama konfuzan mesec u kojem lako možemo da se prevarimo u proceni. Mars je u Blizancima do 5. septembra, tako da ćemo biti svedoci brzih reakcija, ishitrenih poteza i učestalih rasprava. Retrogradni Merkur krenuće u Lavu i vratiće se u Devicu, tako da će imati negativno dejstvo na sve znakove, a naročito za Device, Ribe, Blizance i Strelčeve.

28.07.2024

06:40

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija