• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: S. Kostić

14.07.2023

11:42

Otvorena izložba "Supstrati" u Parizu! Spojila umetnike iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije (FOTO) (VIDEO)

Saša Vatković

Kultura

Otvorena izložba "Supstrati" u Parizu! Spojila umetnike iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije (FOTO) (VIDEO)

Podeli vest

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković u izjavi medijima u Parizu istakla je da je veliki uspeh otvaranje zajedničke izložbe.

Ministarke kulture Republike Srbije, Albanije, Severne Makedonije: Izložba u Parizu pokazatelj velikog umetničkog potencijala tri zemlje i mogućnosti inicijative „Otvoreni Balkan“

Pariz, 14. jul 2023. - Izložba „Supstrati“ koja je otvorena u Kulturnom centru Srbije u Parizu, spojila je umetnike iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije, što najbolje svedoči o velikom umetničkom potencijalu tri zemlje, kao i o mogućnostima koje otvara autentična regionalna inicijativa „Otvoreni Balkan“, a u narednom periodu nastojaće se u tome da se kulturna saradnja dodatno unapredi novim idejama i projektima, ocenile su ministarke kulture Republike Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković u izjavi medijima u Parizu istakla je da je veliki uspeh otvaranje zajedničke izložbe i da je inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i premijera Severne Makedonije i Albanije, bila da se upravo kroz likovno stvaralaštvo, organizovanjem zajedničke izložbe tri umetnika iz tri zemlje u Kulturnom centru u Parizu širokoj međunarodnoj publici pošalje poruka da je naš region deo rešenja, a ne problema, kako nas nazivaju oni koji nas nedovoljno poznaju. 

- Prošlo je zaista malo vremena od kako smo nas tri kao ministri kulture Srbije, Albanije i Severne Makedonije na jednom od sastanaka Samita Otvorenog Balkana u Ohridu potpisale Sporazum o saradnju i oblasti kulture, u oblasti kinematografije, audio-vizuelnog stvaralaštva i  možemo da se pohvalimo da je ova inicijativa otvorila vrata brojnim umetnicima sve tri zemlje, a mi težimo ka tome da nas uskoro bude i više, barem u svetu projekata iz kulture - rekla je ministarka Gojković.

 

Foto: Saša Vatković

Ministarka kulture Maja Gojković na izložbi u Parizu

Istakla je da se kroz tri potpuno različita ali kompatibilna rada umetnika iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije pokazalo koliko je naša kultura i naše kulturno nasleđe kroz istoriju povezano i da su neke različitosti koje imamo samo pozitivna strana našeg zajedničkog života. 
 

- Kroz umetnost koja ne poznaje granice, kroz dobru saradnju umetnika koji nisu imali ni jezičke barijere niti neke predrasude jedni prema drugima, možemo da pokažemo kako mi možemo u budućnosti da izgradimo jedan divan prostor kakav je svakako prostor Zapadnog Balkana - poručila je ministarka Gojković.

Ona je podsetila na projekat Otvorenog Balkana u oblasti muzike, gde je čuveni dirigent Zubin Mehta prihvatio inicijativu da diriguje Beogradskom filharmonijom i da održi koncerte u Beogradu, Skoplju i Tirani zahvaljujući čemu je publika sve tri zemlje ima priliku da učestvuje u ovom zajedničkom projektu.

Ukazala je i da je potpisan i Sporazum o saradnji tri nacionalna teatra - drama, opera i balet te da je zahvaljujući tome nedavno nacionalni teatar iz Skoplja  gostovao u Beogradu.
Ministarka kulture Republike Albanije Elva Margariti rekla je da smatra simboličnim činjenicu da je u velikoj zemlji „slobode, jednakosti i bratstva“ umetnost ujedinjena pokazujući još jednom snagu koju ima kao jezik komunikacije, saradnje i rušenja svih barijera. 

Foto: Saša Vatković

Deo izložbe "Supstrati"

Ona je navela da je ovaj projekat, odnosno zajednički nastup tri umetnika u Parizu rezultat svega onog što nas povezuje i što nam je zajedničko i na šta polažemo ista prava.
„Kultura  predstavlja mostove, spaja ljude i ruši sve barijere, a to upravo pokazuje i izložba „Supstrati“ “ rekla je Margariti.

Ona je navela da i koncert Beogradske filharmonije kojim je dirigovao Zubin Mehta u Beogradu, Tirani i Skoplju predstavlja dobar primer promocije kulture i kulturne saradnje i da se nada da će takvih inicijativa biti još u narednom periodu.

Margariti je rekla da je u razgvoru sa ministarkama kulture Srbije i Severne Makedonije bilo reči o saradnji u oblasti kinematografije, ali ne samo što se tiče koprodukcije, već i promocije celog regiona, ne samo pojedinačnih država ističući da u toj oblasti ima dosta potencijala za unapređenje saradnje.

Ministarka kulture Severne Makedonije Bisera Kostadinovska Stojčevska rekla je da je potpisivanje Memoranduma o saradnji prošle godine bilo veoma važno i da su se ministarke kulture sve tri države dogovorile da će posebna pažnja biti posvećena promovisanju projekata iz oblasti kulture u okviru „Otvorenog Balkana“.

Foto: Saša Vatković

Deo izložbe "Supstrati"

- Naša saradnja je na najvišem mogućem nivou i nas tri ministarke kulture ćemo biti u kontaktu i videti šta je sledeće što možemo da uradimo. Nadam se da će svaki naredni događaj biti veći i značajniji - rekla je ministarka kulture Severne Makedonije.

Ona je takođe podsetila da je nastup tri umetnika u srcu Pariza prilika da promovišemo Otvoreni Balkan, ali i ovaj region u globalu.

- Balkan je region koji je jako dobro povezan i koji deli zajedničku istoriju i kulturnu tradiciju i nasleđe - rekla je Stojčevska.

Ona je najavila da će biti novih sastanaka i da će predstavnici tri ministarstva razmotriti nove aktivnosti i projekte u oblasti pozorišta i kinematografije, ali i neke druge zajedničke nastupe.

„Kultura je postala jedna od najznačajnih oblasti saradnje u okviru Otvorenog Balkana“, zaključila je ona. 

Tri ministarke ukazale su i da je  inicijativa koja je najpre pokrenuta sa ciljem unapređenja ekonomske saradnje u regionu, važna i na polju kulture i da je cilj da se ona dodatno učvrsti i unapredi a u cilju promovisanja kulturne raznolikosti, međukulturnog dijaloga i međusobnog razumevanja.

Umetnica iz Srbije Nina Zeljković čiji je rad predstavljen na izložbi u Kulturnom centru Srbije u Parizu rekla je da je za nju rad na ovom projektu u okviru incijative „Otvoreni Balkan“, kao i putovanje kroz Severnu Makedoniju i Albaniju bilo veličanstveno iskustvo i da joj je privilegija da može da učestvuje na ovakvoj izložbi i projektu.

Foto: Saša Vatković

Deo izložbe "Supstrati"

Takođe je zahvalila svima koji su učestvovali u organizaciji ove postavke i naglasila da je  inspiraciju za rad našla u Ohridskom i na Prespanskom jezeru, najstarijim jezerima u Evropi sa neverovatnom istorijom, sakralnim objektima, ljudima i zvucima.
Drijant Zeneli iz Albanije rekao je da je značaj inicijative Otvoreni Balkan izuzetno veliki, ali je i podsetio da su umetnici bili prvi koji su Balkan učinili otvorenim i da su i pre odluke o pokretanju inicijative Otvoreni Balkan sarađivali.

- Mi već radimo zajedno što znači da ne znamo za granice, razumemo najbolje jedni druge i iza nas je ozbiljan rad. Zahvalan sam kustoskinji Klaudiji Pecold, predstavnicima Kulturnog centra Srbije u Parizu  i kolegama i verujem da će se naša saradnja i prijateljstva dodatno učvrstiti i radujem se nastavku te saradnje - rekao je Zeneli.

Kristina Pulejkova iz Severne Makedonije zahvalila je svima koji su podržali otvaranje izložbe i dodala da njen,  kao i radovi njenih kolega odslikavaju činjenicu da uprkos nekim različitostima postoje karakteristike koje su zajedničke za kulture sve tri zemlje.

- Različite smo kulture, ali imamo mnogo sličnosti koje nas spajaju i koje delimo - rekla je ona.

 

Kustoskinja Klaudija Pecold je rekla da je izuzetno važno što se izložba Supstrati održava u Kulturnom centru Srbije u Parizu i da dela troje umetnika, čiji potencijali prelaze lokalni nivo, pokazuje raznolikost i inovacije, sinergiju i zajedničko nasleđe.

Izložba „Supstrati" koja je otvorena sinoć u Kulturnom centru Srbije u Parizu predstavlja zajednički projekat tri umetnika iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije. Izložbu, kustoskinje Klaudije Pecold, osnivača „Curating Evolution“, otvorile su potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković, kao i ministarke kulture Severne Makedonije i Albanije Bisera Kostadinovska Stojčevska i Elva Margariti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu
Crvena zvezda

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su Kup Srbije, pobedivši u finalu Vojvodinu 2:1 (1:0). Igra crveno-belih bila je ubedljivija nego što rezultat pokazuje, a posebno su se izdvojili Uroš Spajić i Mirko Ivanić. Uz malo sreće, igrač utakmice mogao je da bude Šerif Ndijaje, ali su mu poništena dva gola.

21.05.2024

23:00

Planeta

Putin poslao poruku u Iran! Stiže uoči Raisijeve sahrane
NAKON SMRTI IRANSKOG LIDERA

Putin poslao poruku u Iran! Stiže uoči Raisijeve sahrane

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se sa predsednikom Državne dume Vjačeslavom Volodinom, s kojim je razgovarao o pitanjima formiranja vlade i od koga je zatražio da prilikom odlaska na sahranu Ebrahima Raisija prenese iranskom rukovodstvu da Moskva očekuje da će se saradnja između dve zemlje razvijati na isti način kao i do sada i nakon smrti iranskog lidera.

21.05.2024

23:00

(VIDEO) Poljski režiser prikazao Putina u pelenama i na kraju ga ubio! Uradak prodat u 50 zemalja! Bljuvotina kakva još nije viđena!
Uskoro i premijera

(VIDEO) Poljski režiser prikazao Putina u pelenama i na kraju ga ubio! Uradak prodat u 50 zemalja! Bljuvotina kakva još nije viđena!

Poljski režiser Patrik Vega napravio je, blago rečeno, skandalozan film o lideru Rusije Vladimiru Putinu koristeći za te svrhe veštačku inteligenciju. On je lice vladara Rusije nakalemio na telo pravog glumca i snimio verovatno najveću bljuvotinu otkako postoji sedma umetnost. Film, naime, prikazuje Putina od 10. godine do njegove izmišljene smrti i već je prodat u 50 zemalja. Makar tako tvrde njegovi producenti.

21.05.2024

22:40

Magazin

Džet set

Srbija