• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.07.2023

09:51

Preminuo legendarni Miroslav Lilić! On je saopštio da je Tito umro

printscreen

Kultura

Preminuo legendarni Miroslav Lilić! On je saopštio da je Tito umro

Podeli vest

Jedan od najznačajnijih ličnosti za jugoslovensku televiziju, Miroslav Lilić preminuo je u 79. godini

Lilić je imao karijeru dugu 43 godine. U penziju je otišao 2009. godine, ali je celo vreme pratio šta se događa u televizijskom svetu.

Rođen je u Siveriću 1944. godine, ali je prvi razred osnovne škole završio u Beogradu.

- Moja majka Ljubica bila je iz Širokog Brijega, a otac Mate iz Siverića. Otac je bio ministar rudarstva FNRJ i od 1949. smo stanovali u Skadarskoj 55 kod kafane “Tri šešira”, najrazvikanije beogradske birtije za lumpovanje. Iz tog se doba sećam tri detalja. Jednom kad je vetar jako dunuo i učiteljici podigao haljinu, ja sam pred svima viknuo da joj se vidi kombine. Onda sam na tribini 5. kongresa SFRJ, kao dete partijskog čoveka, pevao: “Peti kongres složno glasa, druga Tita i Đilasa...”- kazao je jednom prilikom za Večernji list.

Foto: Youtube printscreeen/TheOsamdesete

 

 

Najranija sećanja na detinjstvo vežu ga za Dalmatinsku zagoru i rodni Siverić, iz kojeg se s roditeljima vrlo brzo odselio u Beograd, gde je njegov otac Mate, inženjer rudarstva, dobio posao.

Naime, Mate Lilić je bio jedan od prvih posleratnih ministara u Titovom režimu, od 1945. do 1948. bio je direktor rudnika u Zagori, a potom je postao ministar rudarstva.

Početkom 1965. godine otišao je u Zagreb, gde se dve godine posle zaposlio na televiziji Zagreb te relativno brzo postao voditelj Dnevnika pa kasnije i glavni urednik.

- Kad sam došao u Zagreb na studije, upisao sam jugoslovensku i svetsku književnost i dve godine išle su mi vrlo dobro, a onda sam pao na engleskom i prekinuo fakultet. Idućih dvanaest godina nisam pomišljao vratiti se na fakultet, a kako sam od 1967. radio na TV Zagrebu, mislio sam što će mi studije! Onda je pokojni profesor Kuzmanović, s kojim sam se sprijateljio i koji je radio kao profesor na Filozofskom fakultetu, inzistirao skupa s mojom drugom ženom Pupom da svakako moram završiti fakultet. Pune sam dve godine, svaku noć od 23 do 4 sata učio i na kraju diplomirao - govorio je Lilić koji je kao urednik na Televiziji Zagreb vukao brojne poteze po kojima ga pamte tadašnji zaposleni, ali i publika. Ipak, karijeru mu je obeležila činjenica da je njemu pripala dužnost da pročita vest o smrti Josipa Broza Tita. Kako za sebe uvek kaže da je neviđen tremaroš, tako je i tada bio, sasvim opravdano, jako nervozan, toliko da je obukao pogrešnu odeću.

- Cela ekipa imala je pripremljene crne sakoe, crne kravate i bele košulje. U 17 sati počeo sam da se oblačim, bila je pretpostavka da će u 19 sati biti vest, i ja sam u toj panici, uzbuđenju i strahu obukao sako Vladimira Fučijaša, koji je malo jači od mene. Zatim sam stavio i košulju Gradimira Agbabe, a ostao sam dole u farmerkama. Zato sam, nakon čitanja vesti, ostao da sedim. Da se ne vidi da još imam farmerke na sebi - smeje se dodajući da je posebno ponosan što je na Televiziji Zagreb svaki dan boravio od 8.30 do 23 sata, uz samo jednu pauzu od pola sata, a danju ni kap alkohola nije želeo da popije. Noću bi to, doduše, nadoknadio, ali upravo tada su mu na um padale i najbolje ideje, a oko njega su najčešće bili i televizijski kolege. Tako je legendarni program “Za slobodu”, za koji je lord Carrington rekao da je Hrvatska televizija pobedila srpsku zahvaljujući tom programu, nastao u dva ujutro, u razgovoru s Marijom Nemčić. Tada se barem rodila ideja, a pet dana posle krenulo se s emitovanjem programa. 

Nikada, a to će posvedočiti brojni njegovi prijatelji, nije trčao za uspehom i novcem.

Napravio je zavidnu karijeru, a pritom nikada nije bio karijerista. I upravo zato sve mu je, ističe, nekako dolazilo samo od sebe.

Nije se vezivao za novac, ali ga je nekoliko puta, reskirajući i vodeći se isključivo predosećajem, dobro investirao. Otkako je i službeno primio prvu penziju, Miro nikada nije prestao raditi, piše Večernji list.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja
Saopštenje za medije

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja

Nakon što je na glavnom pretresu pred Višim sudom u Beogradu 21. juna 2024. godine u svojoj odbrani dobrovoljno opozvao lažan iskaz, Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je sporazum o priznanju krivičnog dela sa okrivljenim Ratkom Ivanovićem, predsednikom i odgovornim licem sportskog kluba "Partizan practical Shooting" prema kojem je on priznao da je lažno svedočio prilikom ispitivanja u tužilaštvu 14. jula 2023. godine u istrazi koja se pred ovim tužilaštvom vodila protiv okrivljenog Vladimira Kecmanovića zbog krivičnog dela Teška dela protiv opšte sigurnosti.

25.06.2024

12:55

Sport

Planeta

Sve je spremno za finale! Počinju glavne bitke ruske letnje kampanje u Ukrajini, Sirski spremio 40 hiljada vojnika za kontraudar!
Vojske čekaju komandu

Sve je spremno za finale! Počinju glavne bitke ruske letnje kampanje u Ukrajini, Sirski spremio 40 hiljada vojnika za kontraudar!

Rusija je za manje od 20 sati vratila kijevskom režimu milo za drago za raketni udar po glavnoj plaži Sevastopolja. Ali, kao i dosad: ne civilima i civilnim objektima. Krstarećim raketama „Kalibar" lansiranim iz Azovskog mora, razorila je skladište fabrike kranova na periferiji Odese koje je služilo kao punkt prijema i raspodele zapadnih raketa i artiljerijskih projektila.

25.06.2024

21:45

Magazin

Džet set

Srbija