• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.07.2023

07:20

"Niko više neće reći – e, baš videh Cveju na Braču"! Godinu dana otkako nas je napustio Bane Bumbar, kolege mu posvetile ove reči!

Zoran Sinko

Kultura

"Niko više neće reći – e, baš videh Cveju na Braču"! Godinu dana otkako nas je napustio Bane Bumbar, kolege mu posvetile ove reči!

Podeli vest

Danas je tačno godinu dana otkako je preminuo popularni glumac Branko Cvejić. Branko je bio hitno hospitalizovan nakon što mu je pozlilo tokom probe u pozorištu, a iako je bio stabilno, bio je u veoma teškom stanju, te je nažalost, izgubio bitku.

Jugoslovensko dramsko pozorište se oglasilo tim povodom. 

"Prošla je godina, a i dalje je neshvatljivo: Branko Cvejić, naš Cveja, neće, evo već drugu sezonu, igrati ni u Jugoslovenskom dramskom, ni u drugim teatrima, nećemo se sretati na snimanjima, u salonu pozorišta, u restoranima, niko neće reći – e, baš videh Cveju na Braču", napisali su oni i dodali da je uvek znao da prizna kada pogreši. 

"Svoj pozorišni, glumački i „upravljački“ vek, Cveja je proveo u svom JDP-u, a uistinu je njegov bio ceo pozorišni Beograd i sva ona teatarska teritorija koju sada zovemo „ovi prostori“. Bio je uvek kod kuće, i tamo gde nije bio domaćin. To je odlika dobrih ljudi, voljenih ljudi. Bio je uvek tamo gde je trebalo biti, na pravoj pozorišnoj i ljudskoj strani. Radio je uvek za druge, znajući da tako radi za onu, već odavno zaboravljenu svrhu – za dobrobit zajednice. Ako je grešio, umeo je to da prizna, da zatraži oproštaj i da ga dobije. Ako je postupao – a tako beše u najvećem broju slučajeva – ispravno, nije paradirao tim pozorišnim i ljudskim pobedama", pišu oni. 

Foto: printscreen

 

Kako ističu, sećaju ga se s ponosom što su ga poznavali. 

"Gospodin Branko Cvejić bio je Beograđanin u najboljem i najčistijem smislu tog važnog, a zaboravljenog pojma. Sećamo ga se s ponosom, radosni što smo ga poznavali i radili s njim, tužni što ono neshvatljivo ipak jeste činjenica", istakli su. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by jdp (@jdpbgd)

 

Cvejić će ostati upamćen po ulozi Baneta Bumbara u popularnoj seriji "Grlom u jagode" i kao kao Lister iz "Porodičnog blaga", dok ga se mnogi sećaju i po ulogama u ostvarenjima "Bela lađa", "Sinđelići", "Jagoda u supermarketu", "Biće bolje" i drugim.

Branko Cvejić je diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1969. godine i od tada je stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Osim što je igrao bio je i upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta u periodu od 2002 do 2011. godine. Kao gost je igrao u Pozorištu Atelje 212 i Zvezdara teatru.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

 

Njegov otac bio je operski pevač i profesor Muzičke škole "Stanković" Žarko Cvejić (1907-1994).

Branko je iza sebe ostavio suprugu, sina Žarka i ćerku Bojanu, kao i unuku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija