• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.10.2023

18:51

Premijera filma "Heroji Hilijarda" najavljena za 10. oktobar, Radoš Bajić okupio filmsku ekipu!

Informer

Kultura

Premijera filma "Heroji Hilijarda" najavljena za 10. oktobar, Radoš Bajić okupio filmsku ekipu!

Podeli vest

Film "Heroji Hilijarda", reditelja Radoša Bajića premijerno će biti prikazan 10. oktobra u "Mts Dvorani", saopšteno je danas na konferenicji za novinare održanoj u "Roda Cineplex-u".

Projekat o operaciji Hilijard u kojoj je srpski narod u vođstvu Jugoslovenske vojske otadžbine spasio preko 508 savezničkih i američih pilota, uskoro će se naći u domaćim bioskopima.

Foto: Instagram prntscreen/art_vista_doo

 

 

Film "Heroji Hilijarda" je nedavno imao specijalnu premijeru u Domu kulture “Mija Aleksić” u Gornjem Milanovcu, jer je ostvarenje dobrim delom snimano u tom gradu i okolnim mestima - selima.

Ratna drama inspirisana istinitim događajima, "Heroji Halijarda" Radoša Bajića, prikazana je danas na specijalnoj projekciji za medije u bioskopu Roda Cineplex na Banovom brdu u prisustvu velikog broja autorske i glumačke ekipe čime je najavljena svečana premijera za 10. oktobar u Mts Dvorani.

Foto: Instagram prntscreen/art_vista_doo

 

 

Nakon svečane premijere u Beogradu sledećeg utorka, od 12. oktobra film kreće u redovno bioskopsko prikazivanje širom Srbije.

Reditelj, producent, scenarista i jedan od glumaca Radoš Bajić je danas u susretu sa medijima istakao da sve što je želeo da kaže je rekao u ovom filmu, kao krunu njegove karijere svestranog autora.

Foto: Instagram prntscreen/art_vista_doo

Nikola Rakočević, glumac

- Svi naši saradnici, glumci, kompletna ekipa, svi su izgoreli u radu na ovako velikom i zahtevnom projektu. Bilo je na stotine ljudi uključeno, ako ste mogli da vidite na odjavnoj špici, 480 mladih. Ponosan sam na sve koji su verovali u ovaj film. Da nisu verovali, ne bi ni bilo ovako, jer slobodno mogu reći, napravili smo, bez lažne skromnosti, veliki i monumentalan film - naglasio je Radoš Bajić.

Kompletan autor "Heroja Halijarda" je naveo da produkciono gledano, ovako ogroman film nije vidjen decenijama u srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji.

Bajić je podsetio da on kao režiser scenario potpisuje sa našim najvećim dramskim piscem Dušanom Kovačevićem i mladjim kolegom Strahinjom Madžarevićem.

Foto: Instagram prntscreen/art_vista_doo

Petar Božović, glumac

 

Drama "Heroji Halijarda" je malo poznata istorijska priča o tragediji jednog vremena, o herojstvu i beznađu, prijateljstvu, žrtvovanju i plemenitosti, ljubavi i dobroti.

U proleće 1944. godine, u trenutku završnice Drugog svetskog rata, u jednom srpskom selu u toku je najveća pojedinačna akcija spasavanja američkih i savezničkih pilota (više od 500) u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznata kao "Operacija Halijard”.

- Glumačka ekipa je ovde vrhunska i dali su nezaboravne uloge. Briljantni Žarko Laušević pre svih. Gledali smo ga u toliko uloga, ali ova mu je zaista antologijska i jedna od najboljih u karijeri. Malo sam mladji od Petra Božovića, i ovde je apsolutno sjajan u ulozi bez reči. Divna Nela Mihailović, izvanredni Nikola Rakočević i Radivoje Vujović, neverovatno je koliko su bili posvećeni svojim ulogama. Mladi glumac Čubrilo Čupić, odmah sam rekao da je on budući Tom Kruz. Ma biće i bolji od njega - istakao je Radoš Bajić.

Na kraju izlaganja, Bajić je naglasio da je 55 godina na filmu i televiziji, i podsetio da je prvi put stao pred kamere u ratnom spektaklu "Sarajevski atentat" (1968) Fadila Hadžića.
- Kažu za mene - glumac, scenarista, reditelj, producent. U osnovi sam glumac, to je prvo, a sve ostalo je dolazilo kasnije. Počeo sam da pišem, onda i da režiram i budem producent, kada sam video šta se sve snima kod nas i time nisam bio zadovoljan. Nadam se da će "Herojima Halijarda" publika biti zadovoljna - zaključio je Radoš Bajić.

Producenti najnovijeg filma su kuća "Contrast Studios", u vlasništvu porodice Bajić, kompanija Telekom Srbija, Radio televizija Srbije, uz podršku Filmskog centra Srbije, a planirana je i mini serija "Vazdušni most" na RTS 1, prema ovom filmu, kada ostvarenje prodje bioskopsku distribuciju.

Aleksandra Martinović, direktorka multimedije i komunikacija Telekoma Srbija je rekla da je ovaj film definitivno najveći projekat koji su realizovali kao izvršni producenti, sa najvišim standardima, i to ne samo u Srbiji, već je film najkompleksniji u pogledu celog regiona.

Ona je primetila da se žanr ratne drame zasnovane na istoriji slabije snimaju kod nas i da je to prednost ovako velikog projekta.

- Žarko Laušević je ostvario sigurno jednu od najboljih uloga u bogatoj karijeri. Film je nabijen emocijama, ostavlja zaista snažan utisak, podstiče patriotizam. Sigurni smo da će film biti gledan - ocenila je Aleksandra Martinović.

Producenti su uz Radoša Bajića, njegova deca – Nedeljko Bajić i Jelena Bajić Jočić.

- Mislim da je potrebna mala tišina, ćutnja, nakon što se završi ovakav film. Znam da je meni to bilo neophodno. Veoma je važan projekat sa značajnom istorijskom temom. Za našu kuću "Contrast Studios" je svakako za 18 godina koliko radimo, ovo najozbiljniji i najveći projekat do sada - naglasio je koproducent i glumac Nedeljko Bajić i dodao da je ponosan na saradnju sa kompanijom Telekom Srbija, koja je počela 2019. godine.

On je podsetio da su u ovoj priči još od 2018. godine kada se rodila ideja njegovog oca Radoša da snima tako grandiozan poduhvat.
Onda su krenuli postepeno da istražuju, uče, ispituju taj manje poznati period iz Drugog svetskog rata i da spremaju produkcione preduslove poslednje dve godine.

Glavne uloge tumače - Žarko Laušević, Petar Božović, Nikola Rakočević, Nela Mihailović, Nebojša Ljubišić, Radovan Raša Vujović, Nedeljko Bajić, Nina Nešković, Milan Vasić, Čubrilo Ćupić, Ivan Vučković, Đorđe Marković, a u pratećim epizodnim rolama nastupaju - Ljiljana Blagojević, Branislav Lečić, Ljiljana Stjepanović, Jovo Maksić, Radoš Bajić, Vučić Perović, Nebojša Dugalić, Vojislav Voja Brajović, Vanja Ejdus, Slobodan Boda Ninković, Dragan Petrović Pele, kao i veći broj raznih engleskih i američkih glumaca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak
Društvo

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak

Maturske večeri trebalo bi da budu smisao druženja i zabave, a sve češće se svode na brendiranu odeću i skupocene automobile, preteranun šminku i nakit. Generacija Z, svakodnevno nas baci u rebus materijalističkim prohtevima, a njihovi izazovi su sve veći zalogaj za roditelje koji žele da im ispune svaku želju, pa nas je tako jedna objava malo je reći, ostavila bez teksta.

28.04.2024

09:43

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija