• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.11.2023

20:07

Bajaga ga spominje u čuvenoj pesmi "Tamara"! Znate li ko je zapravo bio Žilber Beko?

profimedia

Kultura

Bajaga ga spominje u čuvenoj pesmi "Tamara"! Znate li ko je zapravo bio Žilber Beko?

Podeli vest

Saga o jednoj francuskoj šansoni! Ko je čovek koga su zvali "Gospodin od 100.000 volti"?

Ne pijem, ne pušim, vodim ljubav svakih devet meseci... Zbog toga imam petoro dece - uz smeh i pomalo sarkastično govorio je slavni Žilber Beko davne 1985. godine.

Jedem, spavam, mnogo radim. U stvari, bavim se sportom kad imam vremena. Igram polo na konju, volim dubinsko ronjenje u moru, bavim se pilotiranjem. Ipak, sve to traži poseban fizički napor. Ne znam šta je dijeta. Previše jedem, previše pijem, previše pušim, ali mogu vam reći da se sportom bavim na sceni, više nego van nje. Pevanje, dobro pevanje iziskuje znatan fizički napor. Malo ko može zamisliti koliki fizički i psihički napor zahteva jedan nastup - izjavio je tada iskreno za banjalučki list "Glas".

U nastavku ovog intervjua detaljno je objasnio kako uglavnom radi stvari koje ga zabavljaju i za koje nema razloga... Takođe je potvrdio da njegova muzika nikada nije bila "angažovana".

Uopšte ne! Znate, kada sam napisao "Natali" rečeno je da je to komunizam. Kada sam napisao pesmu o Šarlu de Golu, bio sam "degolist". Kada sam napisao "Ružu"... Čujte, moguće je prikačiti vagon za svaki voz!- zaključio je pevač.

Foto: printscreen

Žilber Beko

Na pitanje da li su njegove pesme iskreni izraz njegovih pogleda i osećanja rekao je:

Da nisam isrken, šta bih pisao? Istina je da umentici nisu uvek onakvi kakvim se prikazuju. Da li je ili nije čudovište, kakav se on želi prikazati: to je gospodin koji, sve u svemu ima puno više talenta nego što govori, mada ponekad i preteruje. Umetnici su ogledala. Oni su prijemnici, nisu predajnici. Slavnog umetnika uvek uzimaju kao inteligentnu ličnost. Smatram da je to velika greška. I onaj ko nije vrlo inteligentan može postati vrlo slavan. Neću vam davati primere za to jer rizikujem da budem suviše iskren- naveo je Beko.

Foto: profimedia

Žilber Beko

Na pitanje koliko ima istine u njegovoj pesmi "Natali", ljubavnoj priči o Ruskinji, studentkinji i turističkom vodiču u Moskvi, on najpre negira sve, ali na kraju ipak priznaje:

Ta priča je u potpunosti izmišljena, ali sve što je u njoj rečeno, dogodilo se kasnije. Da, da, to je pesnikova darovitost da ponekad prikaže budućnost. Natali! Zvala se Natali! - priznao je autor ove antologijske pesme.

Žilber Beko bio je poznati francuski pjevač i šansonjer, u celom svetu prepoznatljiv po tamnoplavim odelima, beloj košulji i svojoj srećnoj kravati na tufne. Rođen je 24. oktobra 1927. godine u Tulonu u Francuskoj. Počeo je da peva na nagovor Edit Pjaf. 1961. godine napisao je pesmu "Et maintenant", jedan od najprodavanijih singlova u istoriji francuske muzike. Ipak, njegova najpoznatija pesma je "Nathalie" nastala 1964. godine. Umro je od raka, 18. decembra 2001. godine, u 74. godini života. Sahranjen je na pariskom groblju Per Lašez.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"
Politika

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"

Član predsedništva Srpske Napredne Stranke Branislav Malović kaže da "posle propalog "svelitijumskog sabora" u Loznici na Vidovdan svakome u Srbiji je jasno da apsolutno ne postoji nijedan razlog da se ne krene dalje sa ovim projektom".

02.07.2024

21:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija