• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/ Dragana Kocić

15.11.2023

11:53

"Sa sobom sam poneo samo harmoniku i teglu kajmaka!" Radoš Bajić jedva preboleo odlazak iz rodnog sela

printscreen instagram/rados.bajic.officialpage

Kultura

"Sa sobom sam poneo samo harmoniku i teglu kajmaka!" Radoš Bajić jedva preboleo odlazak iz rodnog sela

Podeli vest

"Morao sam da ustajem svakog jutra u pet sati i pešačim tri kilometara seoskim putem do Mašinske industrije i prve autobuske stanice ka školi", priča Radoš Bajić.

Iz rodne Medveđe u Niš poneo sam samo harmoniku, kaže Radoš Bajić, slavni glumac, reditelj i scenarista koji je sa 15 godina napustio porodičnu kuću u rodnom selu i preselio se u grad kako bi pohađao srednju muzičku školu. 

Bajić priča za Informer da se odlično seća dana kada je 1968. godine stigao na autobusku stanicu pored Niške tvrđave.

- Tada sam prvi put video Niš. Nosio sam harmoniku koja je bila najvrednija stvar u našoj kući na selu. Pored toga sa sobom sam poneo i teglu slatka od dunja, teglu kajmaka i neku presvlaku. Niš je grad moje mladosti, tu sam proveo četiri godine... - počinje priču Radoš i dodaje da je prvo stanovao u trošnoj kući nedaleko od Muzičke škole u Nišu:

Foto: Informer

Radoš Bajić

- Živeo sam u Dušanovoj ulici, tada je kompletan tranzit kroz Niš prolazio baš tom ulicom. Tutnjali su mi kamioni i automobili pod prozorom po ceo dan i noć. Vlasnik te male, skromne kućice sa baštom i česmom u sredini bio je krupan čovek u ozbiljnim godinama. Spavao je svako popodne u kuhinji i hrkao, a ja sam morao da tu prolazim i hodam na prstima da ga ne probudim.

U toj kući proveo je pet meseci, a potom se preselio u selo Komren nedaleko od Niša.

- Morao sam da ustajem svakog jutra u pet sati i pešačim tri kilometara seoskim putem do Mašinske industrije i prve autobuske stanice ka školi. U autobusu se uvek osećao miris svežeg hleba i mašinskog ulja, jer su radnici koji su polazili na posao sa sobom nosili hleb. Ustajao sam u pet da bih u školu stigao u pola sedam. Imao sam vremena do pola osam da sviram na klaviru. Imali smo predmet uporedni klavir i svi đaci, gradska deca imala su klavir u kućama i mogla su da vežbaju. Nas nekoliko iz razreda koji smo došli sa sela morali smo da dolazimo rano u školu da bismo vežbali - priča glumac koji se potom preselio za Beograd:

Foto: printscreen instagram/rados.bajic.officialpage

Radoš Bajić u filmu "Heroji Halijarda"

- Došao sam u glavni grad da bih upisao Fakultet dramskih umetnosti. Volim Beograd, ali u Niš uvek odlazim sa posebnim osećanjima. Bio sam redovan posetilac Filmskih susreta u Nišu gde sam najpre osvajao nagrade publike, a potom i žirija.

Snima novi film u Nišu

Radoš Bajić će na proleće naredne godine početi da snima film "Čuvar ikone Svetog Đorđa" o čoveku koji ne želi da napusti svoje imanje.

- Glavni junak naše priče je čovek koji neće da ode sa svog imanja i koji slavi Svetog Đorđa. On čuva ikonu tog sveca, a pritom je potpuno nemoćan, čak bolestan. Njegov sin je zaposlen u mesnoj industriji u Nišu, tako da nas priča dovodi i u ovaj grad. Radi se o drami i snažnoj metafori koja nosi u sebi duboki patriotizam. Reč je o projektu koji će otvoriti izvesne teme koje filmski autori godinama zaobilaze - kaže Bajić.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija