• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/I.G.

15.11.2023

13:41

Godina prođe, dan nikada! Ovo su najteži trenuci kroz koje je prolazio Žarko Laušević

Čedomir Stanković

Kultura

Godina prođe, dan nikada! Ovo su najteži trenuci kroz koje je prolazio Žarko Laušević

Podeli vest

Glumac Žarko Laušević preminuo je je danas 15.11.2023. godine u 63. godini života, posle kraće i teške bolesti.

U prevrtljivim vremenima iz 80-ih u 90-te Laušević je važio za jednog od najboljih jugoslavenskih glumaca. Zadnjeg dana jula 1993. godine život mu se okrenuo naglavačke. U Podgorici je ubio dvojicu mladića, a jednog teško ranio. Na suđenju je utvrđeno prekoračenje nužne obrane.

Foto: Informer

 

Zatvor, pretnje krvnom osvetom, sloboda, beg u Ameriku i preživljavanje na crno, bez legalnog statusa, nova presuda bili su samo neke od najtežih stvari i trenutaka sa kojima se susreo legendarni glumac. 

O najpotresnijim životnim trenucima Žarko Laušević u Americi je napisao knjigu "Godina prođe, dan nikad" i pre više od decenije je predstavio publici u Beogradu. U nju je stao celi život čoveka koji je u jednoj noći izgubio sve što ljudi smatraju srećom. 

Foto: Insajder

 

31. jula 1993. godine, Žarko Laušević i njegov brat Branimir su učestvovali u tuči u blizini podgoričkog lokala „Epl“, tokom koje je Žarko iz svog pištolja CZ-99 ubio Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a teško ranio Andriju Kažića. Na suđenju je osuđen na 13 godina zbog dvostrukog ubistva. Ta je presuda, nakon žalbi, potvrđena 1994. godine. Kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu.

Nakon poništavanja presude od strane Saveznog suda, na novom kojim je predsedavala sudija Svetlana Vujanović, kazna mu je februara 1998. godine preinačena na četiri godine zatvora zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane. Budući da je u tom trenutku već odslužio 4,5 godine, pušten je na slobodu. Ubrzo nakon toga je napustio zemlju i nastanio se u New Yorku u SAD. Vrhovni sud je 30. marta 2001. godine tu odluku poništio i preinačio je na 13 godina zatvora.

Trećeg jula 2009. je saopšteno da je Laušević uhapšen u Sjedinjenim Američkim Državama zbog boravka u SAD bez vize i da se razmatra njegova ekstradicija Srbiji po međunarodnoj poternici koja je raspisana 2002. na zahtev Trećeg opštinskog suda u Beogradu. Četrnaestog septembra sud u New Yorku doneo je odluku o ukidanju pritvora Lauševiću.

Laušević je pomilovan 29. decembra 2011. godine, a srpski pasoš uručen mu je 1. februara 2012.

O njegovom životu napravljen je film Lauš po ideji, scenariju i u režiji Branke Bešević Gajić, čija je premijera održana u februaru 2014. godine, a televizijska publika ovih dana prati seriju Pad koja je inspirisana životom Žarka Lauševića.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani
Politika

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani

U francuskom gradu Troyesu održana je ceremonija obeležavanja Dana sećanja na stradale, prognane i nestale Rome na Kosovu i Metohiji. Burhan Osmani, organizator i inicijator ovog događaja, podsetio je prisutne na teške okolnosti u kojima su se Romi našli tokom rata na Kosovu i Metohiji u drugoj polovini 1990-ih godina, kada su Albanci hteli da otcepe južnu srpsku pokrajinu.

21.06.2024

19:42

Otkriveno! Evo kada će biti izabran novi gradonačelnik Beograda!
Politika

Otkriveno! Evo kada će biti izabran novi gradonačelnik Beograda!

Predsednik Skupštine Grada Beograda, Nikola Nikodijević, zakazao je 2. sednicu Skupštine grada Beograda za ponedeljak, 24. jun, u 10 časova. Mesto održavanja sednice je zgrada Skupštine grada na Trgu Nikole Pašića 6, u velikoj sali u prizemlju. Na dnevnom redu ove sednice naći će se izbor gradonačelnika Beograda, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća.

21.06.2024

18:43

Đurić: Srbija je stabilna, sigurna i slobodna!
Politika

Đurić: Srbija je stabilna, sigurna i slobodna!

Čitajući kojekakve budalaštine koje udarna Đilasova pesnica i fantom koji je pored grada u kome živi menjao čak i ime pa se danas zove Borko izjavljuje prosto se, samo od sebe, nameće pitanje - da li on zaista smatra građane Srbije ludim i glupim?

21.06.2024

18:10

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51