• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/D.S.

15.11.2023

19:40

Laušević bio u jugoslovenskom avionu koji je otet: Glumac preživeo dramu na nebu, evo kako su se izvukli

Informer

Kultura

Laušević bio u jugoslovenskom avionu koji je otet: Glumac preživeo dramu na nebu, evo kako su se izvukli

Podeli vest

Glumac Žarko Laušević nas je napustio u 63. godini. Njegov život je bio prepun turbulencija i obrta, a jedna od neverovatnih životnih priča je svakako ta kada je bio otet.

Jugoslovenski avioni posle Drugog svetskog rata u više navrata bili su na meti otmičara. Iako se o tome pisalo u tadašnjoj štampi, mnoge otmice su davno zaboravljene, međutim, jedna specifična ostala je upamćena po drami koju su preživeli putnici i među njima velikani srpskog glumišta.

Godine 1981, u noći između 26. i 27. septembra, trojica mladića iz Hrvatske, naoružana jednim pištoljem i nožem, otela su JAT-ov avion „boing 727-200“ koji je iz Titograda, današnje Podgorice, poletio za Beograd.

Foto: Informer

 

Kriminalci su tada više od 20 sati kao taoce držali 98 putnika u avionu i osam članova posade.

Ova filmska otmica počela je kada su se putnici ukrcali na avion u crnogorskom glavnom gradu, odakle je trebalo da se upute ka prestonici Jugoslavije, Beogradu.

Međutim, umesto u Beogradu, JAT-ov avion završio je nedaleko od azijske obale, na mediteranskom ostrvu Kipru, u gradu Larnaki, gde je ova višečasovna drama okončana zahvaljujući dovitljivosti putnika i posade.

Na ovom letu među putnicima bio je ceo sastav FK Budućnost, slavni glumci Žarko Laušević, Mihailo Miša Janketić i Marko Nikolić, estradna zvezda Biljana Petrović, narodni heroji, generali u penziji Milan Šijan i Božo Lazarević.

Foto: Informer

 

Naime, avion je poleteo iz tadašjneg Titograda i svratio u Dubrovnik, kako bi primio još neke putnike za Beograd. Ubrzo nakon poletanja iz Dubrovnika ka jugoslovenskoj prestonici, trojica mladića, Borivoje Jelić, Mirko Križić i Milan Prpić, naoružani pištoljem i nožem, brzo su se izdvojili iz grupe putnika i počeli da viču da je avion otet i da će ubiti svakog ko im se suprotstavi.

Otmičari su naredili pilotu da avion usmeri ka Italiji, ali su se predomislili i promenili kurs ka Tel Avivu.

Izraelske vlasti su ih, međutim, upozorile da će oboriti avion ako se bude približio njihovoj teritoriji, pa je "Boing 727" sleteo na aerodrom u Larnaki, na Kipru.

Foto: Insajder

 

- Leteli smo preko Jadrana do Italije, pa preko Grčke do Izraela i Kipra. Uskratili su nam samo putovanje u Afriku jer sam čuo otmičare da su planirali da letimo za Johanesburg - prisećao se u jednom intervjuu za "Blic" Miša Janketić.

I baš tu, na Kipru, otmica je okončana.

- Niko nas nije oslobodio. Sami smo se oslobodili. Čak su i strane novine pisale danima ‘ne otimajte Jugoslovenima avione’, ‘Putnici kidnapovali kidnapere' - ispričao je Miša Janketić o tome kako su putnici, nakon diverzije koju su sproveli, uspeli da pobegnu otmičarima.

Ključnu ulogu odigrali su generali Šijan i Lazarević. Oni su inscenirali požar u avionu na pisti aerodroma u Larnaki, što su ostali putnici iskoristili da napuste „boing“.

Borivoje Jelić, rodom iz Bjelovara, osuđen je na osam, a njegovi saučesnici Mirko Križić i Milan Prpić na pet godina i tri godine zatvora. Jelić je tvrdio da je iza ove otmice stajala teroristička grupa “Bader-Majnhof”, a njegova želja je, kako je pričao kasnije na televiziji, bila da ubije Tita. Dospeo je, međutim, u zatvor u Nemačkoj, a u međuvremenu je Tito umro. U nemačkom zatvoru upoznao se sa nekim ljudima iz terorističke grupe „Bader-Majnhof“ i pod njihovim uticajem je odlučio da otme avion.

Susret sa otmičarem

Marko Nikolić je 2015. upoznao Borijvoja Jelića koji ga je oteo i oprostio mu je.

Ovaj susret organizovao je Mašan Lekić, autor emisije „Dosije“. Nikolić i Jelić sreli su se u jednom beogradskom parku, gde su se prisetili ovog traumatičnog događaja.

- Baš mi je drago da smo se sreli - započeo je razgovor Jelić.

- Meni je sada drago, ali onda kad smo se sreli u avionu, nije mi bilo baš drago - jasan je bio Nikolić.

Borivoje je od glumca zatražio oproštaj.

- Ja se vama duboko i istinski izvinjavam. To je moglo da se desi bilo kome. Okajao sam svoje grehe, a volio bih i vi da mi oprostite - iskreno je rekao otmičar, a glumac muu je odgovorio i našalio se:

- Nisam se posle toga plašio, nastavio sam da letim, ali neki više nikad nisu ušli u avion. Navukli su strah. Sve najbolje vam želim i da se vidimo na nekom ostrvu da letujemo zajedno ako nas neko ne ukrade.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija