• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.01.2024

10:15

Zvali je "četnička ku**a" i brutalno vređali! Mira Furlan doživela medijski linč u Hrvatskoj - hronologija brutalne torture!

Printscreen You Tube

Kultura

Zvali je "četnička ku**a" i brutalno vređali! Mira Furlan doživela medijski linč u Hrvatskoj - hronologija brutalne torture!

Podeli vest

Danas je tačno tri godine otkako je preminula slavna jugoslovenska glumica Mira Furlan! Njen život i karijeru obeležile su velike filmske i scenske uloge, ali i nezapamćena medijska hajka, kada je glumica ostala bez posla, zavičaja i brojnih prijatelja, a zatim i bez stana ispred koga su kasnije kada je preminula gorele sveće.

Nezapamćeni medijski napadi na Miru Furlan (1955-2021) početkom devedesetih doprineli su da slavna jugoslovenska glumica prvo ostane bez posla, a zatim i bez stana, da bi na kraju bila proterana daleko odavde, preko okeana.

Mira Furlan je te 1991. u samom zamahu rata trebala da igra u predstavi na Bitefu, što je automatski izazvalo brojne javne osude u Hrvatskoj. Reagujući na ove napade, slavna glumica iz Beograda poslala otvoreno pismo u Zagreb.

"Ne igrati ovu predstavu znači pristati na to da je sve gotovo, da je opšta destrukcija izvedena do kraja, da smo svi mi zbrisani s lica zemlje kao nepotrebni, pa čak i štetni balast, ukratko to znači potpisati vlastitu kapitulaciju", navela je između ostalog.

Iako se naivno možda nadala da je time dovoljno objasnila svoj izbor, period najvećeg iživljavanja tek je usledilo.

Foto: Printscreen You Tube

 

 

"Vijesnik" je objavio kratku informaciju o Mirinom pismu i citat iz njega, uz naslov "Glumom protiv očaja" i poveću fotografiju poluobnažene glumice.

Tamo gde je režimski "Vijesnik" stao sa sugestivnim prizorom, nastavio je nedeljnik "Globus" eksplicitnim tumačenjem.

"Mira Furlan razdragano igra i pokazuje s*se po beogradskoj pozornici Bitefa. Dok joj zagrebačke koleginice s navedenim rekvizitima silaze u podrume. Kad joj napalm-bomba, po preporuci Šešelja, razvali Hrvatsko narodno kazalište, čiji je još član, možda ipak Furlanica nazove Zagreb. Da pita je li joj došla plata. Bez obzira na to koliko joj je mala", navodi se u tekstu iz "Globusa" od 4. oktobra.

Deset dana kasnije, "Globus" je objavio nepotpisanu vest: "Mira Furlan izazvala ogorčenje svojih zagrebačkih kolega igranjem u predstavi ‘Pozorišne iluzije’ na Bitefu.

Još uvek se nalazi u Beogradu, valjda dok ne prestanu vazdušne opasnosti nad Zagrebom. Potpisuje ugovore za nove uloge u srpskim filmovima", da bi nadovezujući se na to Tanja Torbarina u kolumni objavljenoj 25. oktobra 1991. napisala: "Po scenariju Aleksandra Tijanića, gospođu Milošević igraće Mira Furlan. A gospodina Miloševića Rade Šerbedžija." Na tom talasu su zatim usledile i izjave javnih ličnosti pa je tako hrvatska glumica Anja Šovagović komentarisala kako Šerbedžija i Furlan "u presudnom trenutku za Hrvatsku snimaju srpske filmove i igraju na Bitefu".

Takođe, TV voditeljka Željka Ogresta poručila je da ne bi više zvala nikoga iz Srbije u svoju televizijsku emisiju, pa ni njih, navodeći dalje kako je čula da je Šerbedžija došao u Zagreb i u jednom kafiću naručio viski, a da su svi gosti istog časa napustili lokal.

Desetak dana kasnije "Globus" je objavio vest da "nakon svojih beogradskih boravaka, Mira Furlan doživljava neugodnosti u rodnom Zagrebu. Na automatsku sekretaricu svakodnevno joj stižu pretnje i epiteti ‘četnička kurvo’, a ovih dana doživela je najteži udarac. Matična kuća – HNK dala joj je otkaz, usprkos tome što je upravo ona jedan od njezinih najjačih glumačkih aduta. Otkaz je potpisao v.d. direktor Drame i njezin kolega Dragan Milivojević". U istom broju objavljen je tekst Slavena Letice u kojem je Mira Furlan smeštena u društvo "najpodlijih izdajica".

Zatim je u tabloidu "Top" 11. novembra na naslovnici objavljen veliki naslov "Mira Furlan sisama na Hrvatsku".

Foto: Printscreen You Tube

 

"Dokaz više da Mira Furlan egzistencijalno nije ugrožena jeste i činjenica da poseduje luksuzni trosoban stan nedaleko od centra grada. Na samom početku Petrove ulice", obznanio je adresu poznate glumice u tekstu lista "Top".

Nedugo zatim Mira Furlan i Goran Gajić su otišli u Ameriku, a onda se dogodila kulminacija "Globusovog" progona Mire Furlan. Tog 31. januara 1992. godine objavljen je prvi nastavak trodelnog feljtona "Težak život lake žene".

- Uništili ste mi život - citirali su na početku Gorana Gajića, supruga Mire Furlan, koji se telefonom javio iz SAD, a zatim je usledilo nabrajanje navodnih nervnih slomova Mire Furlan, njenih poseta psihijatru, sklonosti depresiji i pokušaju suicida. Pisalo se o promiskuitetu, želji da igra obnažene scene, a sve uz obnažene fotografije. "Poželjna i intelektualcu i kamiondžiji – Mira Furlan u predstavi ‘Šteta što je kurva’", pisalo je ispod njene slike.

Iako je bio potpisan kolektivnim pseudonimom "Globusov" investigativni tim, naknadno je otkriveno da je autor Rene Bakalović, čovek koji je s njom do tih trenutaka delio gotovo celoživotno poznanstvo”, a protiv ovog degutantnog "Globusovog" serijala pisali Viktor Ivančić i Ivica Ivanišević u "Slobodnoj Dalmaciji" te Jasmina Kuzmanović u "Nedjeljnoj Dalmaciji".

Takođe, bilo je i pismenih reakcija čitalaca u kojima je "Globusov" feljton nazvan zastrašujućim, a među njima i jedno pismo koje je potpisalo 62 kolega iz glumačke branše, od Alme Price i Urše Raukar do Špire Guberine i Pere Kvrgića.

Nakon ove do tada nezapamćene medijske hajke, Mira Furlan je ostala bez posla, zavičaja i brojnih prijatelja, a zatim i bez onog stana u na početku Petrove ulice. Vraćen joj je nakon 16 godina, a nakon što je preminula ispred njega je stajala Mirina fotografija pored koje gore sveće i stoji cveće.

Mira Furlan je preminula 20. januara 2021. godine u 66. godini života u Americi.

Istina peče

Hrvatski nedeljnik "Globus" ubrzo nakon smrti objavio izvinjenje zbog hajke na Miru Furlan.

"Globus" je u sramotnom proterivanju Mire Furlan imao sporednu, ali zato prljavu ulogu. No, kakva god ta uloga bila, bila je i ostala "Globusov" veliki greh. Nažalost, nije i jedini. Sada kad je velika glumica zauvek otišla, kada su se mnogi (pa i zluradi) setili "Globusovog" sudelovanja u medijskom linču Mire Furlan, vremena u kojem je dobila otkaz u HNK i ostala bez svog zagrebačkog stana, mogli bismo se poklopiti po ušima, ćutati i čekati da sve prođe. Ali, istina peče. Zato se "Globus", makar sada i makar prekasno, mora duboko pokloniti i duboko izviniti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija