• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Saša Kostić

24.01.2024

18:52

Ekskluzivno! Reditelj Mateo Garone za Informer: Želim da snimam i stvaram u Srbiji (FOTO)

Aleksandar Jovanović Cile

Kultura

Ekskluzivno! Reditelj Mateo Garone za Informer: Želim da snimam i stvaram u Srbiji (FOTO)

Podeli vest

Mateo Garone, italijanski reditelj koji je srpskoj publici poznat po filmovima "Gomora" i "Dogman", na ovogodišnjem festivalu Kustendorf predstavio je novi film "Ja, kapetan", za koji je dobio Srebrnog medveda u Veneciji, a u ekskluzivnom intervjuu za Informer govorio je o nominaciji za Oskara, za koju je upravo saznao.

U centru priče filma "Ja, kapetan" su dva migranta koja beže iz Senegala u Evropu. Zbog čega ste odlučili da obrađujete tu temu?

- Želeo sam da pokažem ljudima šta sve oni dožive na svom putovanju za bolji život. Neki od njih nikada ne stignu do cilja, već preminu od prevelikog napora, budu ubijeni ili poginu. Film govori o ljudskim pravima, a to je vrlo važno.

Kako ste izabrali glavne glumce?

- Na kastingu. Ti momci koji igraju glavne uloge su sjajni. Radio sam mnogo intervjua sa Afrikancima i verujte mi da od njih 500 samo je pet ili šest njih nekada otišlo u bioskop. Drago mi je da sam izabrao sjajne ljude za film.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

Volite li da rizikujete kada su u pitanju teme koje obrađujete?

- Da. Volim da izađem iz zone komfora. Jedva čekam da prođe festivalski život ovog filma jer se osećam kao da sam u političkoj kampanji. Idem iz države u državu, posećujem festivale i promovišem film.

"Ja, kapetan" je nominovan za Oskara u kategoriji najbolji strani film. Kako ste reagovali kada ste to čuli?

- Malopre me je nazvao prijatelj i rekao mi tu sjajnu vest. Nominovan sam sa još četiri filma. Kustendorf mi je doneo sreću. Izašle su i kvote za klađenje i moj film je na trećem mestu od pet, koliko nas je nominovano u toj kategoriji. Neka najbolji pobedi.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

Šta je po vama presudno da film dobije pažnju Američke filmske akademije?

- Da bude viđen. Filmovi koji imaju velike budžete i jake distributere dopru do brojnih gledalaca i članova komisije Akademije. Moj film nije imao tu vrstu potpore i time je ova nominacija još veći uspeh. Ostalo nam je još mesec dana do dodele i to je vreme za koje moramo da učinimo sve da film pogleda što više članova Akademije koji na kraju glasaju. Ukupno ih ima 10.000, pa vi vidite koliki je to broj.

Ovo je treći put da ste u Srbiji. Šta vam se najviše dopada u našoj zemlji?

- Jeste, ali svaki put sam bio samo ovde, na Mećavniku, okružen planinom, i nisam posećivao druge delove Srbije i vaše gradove. Tako da me je malo sramota da pričam šta najviše volim u Srbiji jer je nisam dobro upoznao.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

Da li biste voleli da radite u Srbiji?

- Da, voleo bih da snimim neki film u Srbiji. Tada bih sigurno imao vremena da bolje upoznam vašu zemlju i mogao bih da vam kažem šta mi se najviše sviđa.

Obožavam Kustendorf jer je narodski festival

Šta vas najviše privlači na Kustendorfu?

- Atmosfera, koja je veoma intimna, jako mi se dopada. Ima mnogo mladih autora. Osećaj da smo svi zajedno i da po ceo dan gledamo filmove, a uveče pravimo žurke sjajan je. Volim ovaj festival zato što je narodski, a i ne mogu da odbijem poziv Emira Kusturice jer mi je veliki prijatelj.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!
Društvo

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje osigurava na penzijsko i invalidsko osiguranje sva lica koja su po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju obavezno osigurana i koja su se uključila u ovo osiguranje, bez obzira na to da li su u pitanju zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti ili poljoprivrednici.

30.04.2024

17:23

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija