• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.03.2024

12:00

Preminuo pevač u 68. godini! Umro dan pred rođendan!

Printscreen/Youzube/ender13h

Kultura

Preminuo pevač u 68. godini! Umro dan pred rođendan!

Podeli vest

Apsolvirao je na Filozofskom fakultetu, na Katedri za ruski jezik i književnost, a u Moskvi, na Konzervatorijumu "Čajkovski" završio je Stažistilku klasu.

Operski pevač Branislav Jatić, koji je bio i prvak Opere Srpskog narodnog pozorišta u penziji, umro je juče u Novom Sadu, u 68. godini.

Branislav, koji je rođen 9. marta 1956. godine u Novom Sadu, preminuo je samo dan pred svoj 68. rođendan.

Apsolvirao je na Filozofskom fakultetu, na Katedri za ruski jezik i književnost, a u Moskvi, na Konzervatorijumu "Čajkovski" završio je Stažistilku klasu.

Solista Opere SNP-a postao je 1977. godine, a prvak 1989. godine. Odigrao je više od 50 uloga operama italijanskih, nemačkih, ruskih, francuskih i domaćih kompozitora, i još dvadesetak u drugim operskim kućama. S ansamblom Opere SNP-a gostovao je širom Jugoslavije, kao i u inostranstvu (Rumunija, Mađarska, Italija, Rusija). U ovoj kući je u dva navrata obavljao funkciju direktora Opere SNP-a.

 

 

Karijeru u inostranstvu započeo je 1986. godine, kada je igrao Sparafučila u Verdijevom "Rigoletu" i to u Segedinu, da bi kasnije gostovao i na festivalima u Slovačkoj, Rumuniji, Austriji, Učestvovao je 1991. u izvođenju mega-projekta opere "Aida" Đ. Verdija u Hongkongu. S ansamblima inostranih operskih kuća gostovao je u Holandiji i Belgiji, na Kipru, Nemačkoj i Švajcarskoj.

Bio je tokom devedesetih godina 20. veka stalni član Državne Opere u Banskoj Bistrici, u Slovačkoj, a na početku Novog milenijuma i Narodnog pozorišta u Beogradu, da bi se potom vratio u SNP. Bio je i stalni gost Opere HNK u Zagrebu. Bio je i autor koncertnog projekta "Slovenski basovi", posvećenog F. I. Šaljapinu, koji je izveden u Beogradu, Srpskom narodnom pozorištu, Makedonskom narodnom teatru u Skoplju, i u Moskvi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Magazin

Džet set

Srbija