• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/M.D.

12.03.2024

16:29

On je jedini Srbin koji je osvojio Oskara: Glumio je rame uz rame sa Brandom, a lojalnost srpkom poreklu mu je bila najvažnija

printscreen youtube

Kultura

On je jedini Srbin koji je osvojio Oskara: Glumio je rame uz rame sa Brandom, a lojalnost srpkom poreklu mu je bila najvažnija

Podeli vest

Impresivnom nagradom može da se pohvali samo jedan čovek sa naših prostora.

U nedelju je održana 96. dodela nagrada Oskar, a Karl Madlen, pravog imena Mladen Sekulović, jedini je čovek sa naših prostora koji je osvojio čuveno priznanje.

Njegov otac, Petar Sekulović, početkom je prošlog veka napustio rodno Podosoje kod Bileće i otišao za Čikago, gde je Mladen rođen kao najstariji od trojice braće. Njegova majka, Mina Sekulović, bila je Čehinja.

- Vaspitan sam tako da sam se osećao kao da sam zapravo lično došao iz malog sela kraj Bileće, iako tamo nikada nisam ni kročio dok nisam postao zreo čovek - govorio je Malden.

Naš oskarovac je tridesetih godina napustio grad Geri, gde je proveo detinjstvo, a potom i radio u čeličani. U "Gudmen teatru" u Čikagu pohađao je časove, a tamo je upoznao Marlona Branda, a potom i Kirka Daglasa.

Tada je, na nagovor pozorišta. promenio ime u Karl Malden. Sa Brandom je prvi put zaigrao glumio u "Kafani pored puta", a potom i u legendarnom filmu "Tramvaj zvani želja", koji je bio vrhunac njegove filmske karijere jer je 1951. godine osvojio Oskara za najboljeg sporednog glumca.

- Koliko god da sam hteo da budem običan američki klinac, osećao sam se kao autsajder, razapet između mog srpskog doma i ostatka sveta. Lojalnost srpskom poreklu bila je najveća vrednost u domu moga oca. Bio je poštovan vođa srpske zajednice i opsednut time da bude dobar Srbin, da pomaže ljudima u okolini da budu dobri Srbi - napisao je Malden o srpskom poreklu i korenima.

Malden je koristio svaku priliku da spomene prezime Sekulović. Tako u filmu "Paton", u ulozi generala Omara Bredlija kaže jednom vojniku: "Dodaj mi taj šlem, Sekuloviću". U filmu "Dead Ringer", kao policijski detektiv, kaže drugom detektivu: "Daj mi moju kapu, Sekuloviću".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @the_room_237

Oženio se Monom Grinberg 1938, a upoznao ju je za vreme angažmana u Gudmenovom teatru. Bili su braku dugom više od 70 godina i dobili dve kćerke, Monu i Karlu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnjom olimpijadom najmlađi obeležili praznik u Lešku
Društvo

Vaskršnjom olimpijadom najmlađi obeležili praznik u Lešku

Crkvena opština Vračevska u Lešku je nakon Vaskršnje Liturgije u crkvi Uspenja presvete Bogorodice, organizovala Vaskršnju Olimpijadu gde su se deca takmičila u više kategorija najjače i najlepše jaje, najlepši crtež, a takmičili su se i u trčanju u kome su učestvovali osnovci, ali i bebe, puzeći do cilja.

05.05.2024

17:27

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija