• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

19.03.2024

13:47

Izložba Alene Gojak: "Šta ako naslikam ljubav?"

Promo

Kultura

Izložba Alene Gojak: "Šta ako naslikam ljubav?"

Podeli vest

Alena Gojak uavršila je tradicionalno folk slikarstvo u Indiji, a radi kao slobodna umetnica - slikarka.

Slikarka iz Sarajeva Alena Gojak će se drugi put predstaviti beogradskoj publici. Izložbu će otvoriti glumac Đorđe Galić i muzičari  Vera Luković i profesor Filip Živanović.

Otvaranje izložbe je u petak, 22.03. u 19h, u galeriji "Singidunum", Kneza Mihaila broj 40 i biće otvorena sve do drugog aprila.

Alena Gojak rođena je 1983. u Sarajevu. Završila je tradicionalno folk slikarstvo u Indiji. Radi kao slobodna umetnica - slikarka.

Foto: Promo

 

Od 2005. godine imala je deset samostalnih izložbi i više kolektivnih izložbi u kako u regiji tako i  u inostranstvu. Mnoge organizacije dodeljuju njene slike kao nagrade za određena postignuća u pojedinim područjima. Godine 2017. slike su joj odabrane u snažnoj konkurenciji i već duži niz godina za simbolične nagrade UN-a pojedincima koji su se istakli nekim činom hrabrosti.

Ostvarila je saradnju sa mnogim važnim institucijama i u svojoj zemlji i u svetu (UN, UNDP, Mreža za izgradnju mira, Novak Đoković fondacija). Sarađivala je u projektima UNDP-a koji promovišu zaštitu planete Zemlje.

Foto: Promo

 

Osim slikarstvom i scenografijom bavi se dizajnom i ilustriranjem knjiga za decu.

- Šta ako naslikam ljubav?

  Hoću li u tebi probuditi radost?

  Hoću li ti pokrenuti maštu, odlediti smrznuto more, dopreti do tajnog kutka bića u kojem dremaju sreća i mir?

Hoću. 

Dok slikam, ja pišem.

Foto: Promo

 

Pevam i pišem priče o sebi, o tebi, o nama. Jakim bojama pišem o ljubavi i prizivam sreću.

Slikam čežnju, pevam o ljubavi. 

Sve slike odišu njome i bude maštu, bude radost i dobre emocije. 

Ako naslikam ljubav? 

Hoćes li je prepoznati?

Hoćeš. 

Ona nam je bliska, živi u nama, ona je naša nasušna potreba, ontološka datost, samo je na trenutak zaboravimo usred svih negativnih, otrovnih informacija kojima nas svakodnevno zatrpavaju. 

Ona nema boju, ona nema naciju.

Foto: Promo

 

Slikam radost i tako teram tamu zauvek iz nas. 

Ti i ja smo jači od mraka i iskonski tezimo ka višoj energiji. 

Zato na svojim slikama letim, spajam nespojivo, bezbrižna sam i razigrana. Igram se koloritom i volim život. Tražim pukotinu u oklopu svakodnevnog kroz koju će ući svetlost. Palim iskru čistog zivota koja menja me. Menja nas. 

Foto: Promo

 

Ja to živim.

Zato slikam ljubav.

Zato slikam radost. 

I ti to prepoznaješ, jer mi stalno to govoriš i navodiš me na plemenito. 

Želim ti ljubav. -


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17