• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

01.04.2024

15:29

Domaći film „Lost Country” u muzeju "Moma" u Njujorku

Vladimir Perisic

Kultura

Domaći film „Lost Country” u muzeju "Moma" u Njujorku

Podeli vest

Nagrađivani film “Lost Country” reditelja Vladimira Perišića biće prikazan na prestižnom festivalu New Directors/New Films u Njujorku.

Projekcije filma biće održane u Walter Reade Theater (Lincoln Center) i u čuvenom njujorškom Muzeju moderne umetnosti (MoMA), 11. i 12. aprila.

Foto: Foto: Vladimir Perisic

 

 

Festival New Directors/New Films osnovan je 1972. godine i predstavlja zajednički projekat MoMA i Filmskog udruženja Lincoln centra u Njujorku. Nastao je sa idejom da prikaže filmove reditelja u usponu, od kojih su većina tokom vremena postali poznati i veoma uspešni autori i autorke. Festival je do sada, izmedju ostalih, prikazao ostvarenja Pedra Almodovara, Spajk Lija, Vim Venders, Stivena Spilberga, Vong Kar-vaj, Mihael Haneke, Jorgosa Lantimosa, Ričarda Linklatera i mnogih drugih.

„Lost Country“ je premijerno prikazan na prošlogodišnjem Kanskom festivalu gde je posle dvadeset osam godina pauze doneo prvu zvaničnu nagradu srpskoj kinematografiji – naturščik Jovan Ginić osvojio je nagradu „Otkrovenje“ za najboljeg mladog glumca festivala, jedno od tri zvanična priznanja koja dodeljuje žiri „Nedelje kritike“. Od tada je film prikazan na preko 60 internacionalnih festivala.

Radnja ove porodične drame sa elementima političkog trilera događa se 1996, tokom studentskih demonstracija protiv izborne krađe Miloševićevog režima, a priča prati mladog Stefana koji prolazi kroz sopstvenu revoluciju, suočen sa činjenicom da je njegova majka portparolka i saučesnica vlasti protiv koje ustaju njegovi prijatelji…

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija