• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: S. Kostić

22.05.2024

11:21

Šurdu i Firgu nije trebalo da glume Ljubiša i Čkalja! Ovo je najveća tajna serije "Vruć vetar"

Printscreen You Tube

Kultura

Šurdu i Firgu nije trebalo da glume Ljubiša i Čkalja! Ovo je najveća tajna serije "Vruć vetar"

Podeli vest

Ljubiša Samardžić je za ulogu Borivoja Šurdilovića dobio Gran pri na filmskim susretima u Nišu 1983. godine.

Serija "Vruć vetar" koja je veliku popularnost stekla krajem sedamdesetih godina prošlog veka od sinoć se ponovo reprizira na RTS.

Serija je osim na prostorima bivše Jugoslavije emitovana u Čehoslovačkoj, Rumuniji, Bugarskoj, Austriji i Mađarskoj gde je proglašena za najbolju televizijsku seriju svih vremena.

Uloga Šurde je Ljubiši Samardžiću donela veliku popularnost. Osamdesetih je u Mađarskoj proglašen za najboljeg glumca gde ga je na "Nep" stadionu dočekalo 100.000 ljudi.

Foto: Informer

Ljubiša Samardžić

Kao i za mnoge kultne projekte i za ovu seriju su vezane mnoge zanimljivosti i anegdote.

Scenarista serije, Siniša Pavić jednom prilikom je otkrio da uloge Borivoja Šurdilovića Šurde i Blagoja Popovića Figre uopšte nisu bile namenjene Ljubiši Samardžiću odnosno Miodragu Petroviću Čkalji koji su ih fantatično odigrali.

Foto: Marko Đoković

Scenarista Siniša Pavić

Malo je poznato da je Šurdu trebalo da igra Lane Gutović, a da je Firgu trebalo da igra Bata Stojković, ali je izabran Čkalja, što je sasvim dovoljno za esejističke rasprave o trci za glavne role u "Vrućem vetru". Samo je Bora Todorović bio siguran, stvarajući jednu od najboljih epizodnih uloga ikada odigranih - ispričao je Pavić.

Foto: ATAIMAGES

Zamislite Laneta Gutovića u ulozi Šurde

Ljubiša Samardžić je za ulogu Borivoja Šurdilovića dobio Gran pri na filmskim susretima u Nišu 1983. godine.

Foto: Youtube printscreeen

Bata Stojković bio u planu za ulogu Firge

Muziku za seriju, kao i film "Avanture Borivoja Šurdilovića", komponovao je Vojkan Borisavljević, a otpevao Oliver Dragojević. Pesme "Čovek i brod" i "A sad adio" postale su veoma popularne i danas se slušaju. Pesmu "A sad adio", čiji je tekst napisala Ljiljana Pavić, u seriji je pevao i Slavko Bešić Čupa kao i Ljubiša Samardžić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Liban ulazi u totalni rat! Francuska vlada izdala hitno saopštenje!
na ivici

Liban ulazi u totalni rat! Francuska vlada izdala hitno saopštenje!

Liban bi mogao da propadne i sklizne u građanski rat, izjavio je u ponedeljak francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu. Ova bliskoistočna zemlja, kojom je Francuska upravljala tokom nekog od 20. veka, poslednjih nedelja je postala bojno polje između Izraela i naoružane grupe Hezbolah.

22.10.2024

20:40

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija