• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.05.2024

15:49

Majska izložba na pet lokacija u Beogradu (FOTO)

Promo

Kultura

Majska izložba na pet lokacija u Beogradu (FOTO)

Podeli vest

Tema ovogodišnje Majske izložbe ima za cilj da preispita percepciju autora i predstavi različitost sagledavanja stvarnosti i njene estetizacije kroz različite medije umetničkog iskaza.

Ove godine će Majska izložba biti održana na čak 5 lokacija u Beogradu, a datumi otvaranja su:
 

14.5. Konak Kneginje Ljubice u 19.00
16.5. Galerija Singidunum - Samostalna izložba prošlogodišnje dobitnice Velike nagrade Vere Stanarčević u 19.00
24.5. Dom Vojske Srbije - Medija Centar -Odbrana- u 19,00
23.5. Bioskop Balkan u 19.00
4.6. Studentski kulturni centar - SKC u 19.00

Foto: Promo

 

56. Majska izložba pod sloganom „Geneza“ predstaviće radove umetnika primenjene umetnosti, koji su, kroz različite medije, prikazali svoj pogled na svet. Imajući u vidu da je prezentacija različitih disciplina prioritna, s obzirom na rasprostranjenost primenjene umetnosti u svakodnevnom životu (i kulturi generalno), ovogodišnju Majsku izložbu će posetioci moći da sagledaju kao celinu koja daje uvid u inovativne metode umetničkog delovanja u savremenom društvu.

Tema ovogodišnje Majske izložbe ima za cilj da preispita percepciju autora i predstavi različitost sagledavanja stvarnosti i njene estetizacije kroz različite medije umetničkog iskaza.

Foto: Promo

 

Tema ovogodišnje Majske izložbe je „Geneza“; u inicijalnom smislu, termin se prvi put pojavljuje u knjizi „Postanje“ („Book of Genesis“ - hebr. בראשית Berešit; grč. Γένεσις; lat. Genesis) , gde označava nastanak, a posle i razvitak sveta, kao i novo stvaranje materije, vremena i prostora.

56. Majska izložba, u organizaciji ULUPUDS-a je stalna manifestacija iz oblasti kulture od značaja za grad Beograd. Ove godine će biti održana na 5 lokacija u Beogradu: Konak Kneginje Ljubice (14 – 30.5.2024), Dom Vojske Srbije Medija Centar „Odbrana“ (23.5 – 10.6), Bioskop Balkan (23.5 – 10.6), Galerija Singidunum (16 – 24.5.2024) i Studentski kulturni centar SKC (4 – 14.6.2024).

Foto: Promo

 

Majska izložba ULUPUDS-a predstavlja jednu od najznačajnijih i najobimnijih izložbi-manifestacija iz domena primenjenih umetnosti i dizajna na nivou Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije. Majska izložba predstavlja osobenost po tome što je u pitanju retka manifestacija u okviru koje se prezentuju radovi svih devet sekcija primenjenih umetnosti (arhitektura, dizajn, vajarstvo, tekstil i savremeno odevanje, dizajn keramike i stakla, scenografija i kostimografija, slikarstvo i grafika, umetnička fotografija i teorija, istorija i kritika umetnosti). U vreme SFRJ ova manifestacija je predstavljala takođe značajnu smotru na nivou cele države i svih republika. Danas samostalne države Zapadnog Balkana čine homogen kulturni prostor, zasnovan na jeziku, zajedničkom nasleđu i vekovima zajedničkih težnji i migracija, koji svedoči da političke nestabilnosti nisu uspele da uguše sve sfere saradnje, naročito onu koja podrazumeva umetničku dimenziju, teritorijalno svakako mnogo širu od bilo kakvih državnih granica.

Foto: Promo

 

Od pre nekoliko godina, organizatori izložbe su odlučili da ponovo uvedu u program predstavljanje dela umetnika sa postjugoslovenskog prostora, u cilju pospešivanja regionalne saradnje, kreiranja interkulturalnog dijaloga i uspostavljanja platforme za afirmaciju i brendiranje balkanskog dizajna.

Prateći programi ovogodišnje Majske izložbe su:

-        Samostalna  izložba dobitnice Velike nagrade 55. Majske izložbe Vere Stanarčević, od 16. do 24.5.2024 – Galerija Singidunum

Foto: Promo

 

-        Gostujući program umetnika novih medija i filmskih umetnosti u SKC-u (Đildo Bavčević, Marko Grba Singh, Ivana Kosanović, Ivan Marković, Nu Simakina, Sandra Sterle i Goran Škofić), od 4. do 14.6.2024 - SKC

-        Gostujući program članova UPIDIV, od 14. do 30.5.2024 – Konak Kneginje Ljubice

-        Stručni skup sekcije za kritiku, istoriju i teoriju umetnosti – 6.6 – Bioskop Balkan


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučić bio i ostao najodlučniji borac protiv organizovanog kriminala na Balkanu! Nemanja Starović: Objavljena prepiska kriminalnog klana dokaz
Politika

Vučić bio i ostao najodlučniji borac protiv organizovanog kriminala na Balkanu! Nemanja Starović: Objavljena prepiska kriminalnog klana dokaz

Nemanja Starović član Predsedništva SNS izjavio je danas da prepiska između figura sa samog vrha kriminalnog klana odgovornog za desetine najmonstruoznijih ubistva i kasapljenje ljudi, koja je objavljena u crnogorskim medijima, ukazuje na pretnju ne samo prema predsedniku Vučiću, već i prema članovima njegove porodice.

15.06.2024

17:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Nemačka sprečila nove sankcije Rusiji!
Planeta

Nemačka sprečila nove sankcije Rusiji!

Evropska unija nije danas postigla dogovor o 14. paketu sankcija Rusiji, nakon što je Nemačka izrazila rezervu zbog uticaja klauzule o podružnicama i partnerima iz trećih zemalja na nemačku privredu, rekle su evropske diplomate za Rojters.

15.06.2024

13:55

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20