• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. K.

28.05.2024

14:39

Dokumentarac o Niškoj banji kroz lik i delo kralja Aleksandra Karađorđevića

Shutterstock, Wikipedia

Kultura

Dokumentarac o Niškoj banji kroz lik i delo kralja Aleksandra Karađorđevića

Podeli vest

Kralj Aleksandar I Karađorđević sagradio je kuću i slobodno vreme provodio u Niškoj banji. Prema nekim podacima, sprski kralj je i uoči atentata u Marselju, 09. oktobra 1934. godine, boravio ovde.

Niška banja dobila je film "Niška Banja – Voda života", prvi dokumentarni, koji će kroz sat vremena pokušati svima da dočara istoriju Banje, bogate lekovitom vodom, smeštene na obroncima brda Koritnjak.

Sve to kroz lik i delo kralja Aleksandra I Karađorđevića koji je posebno bio vezan za ovaj kraj, a čiji je lik otelotvorio i dočarao prvak niškog Narodnog pozorišta Miroslav Miki Jović.

- Radeći na filmu, pre svega, saznao sam mnogo o Niškoj banji, njenoj istoriji. Vekovi su prošli i umivali Nišku banju, svi ti njeni izvori, iskreno mnogo toga nisam znao. Počev od nastanka, preko prvih trgovaca, pa sve do ljudi koji su prvi tu napravili vile. Tu je i priča o svim osvajačima koji su prolazili ovuda, ali i znamenitim ličnostima koje su ovde uživala - započinje priču glumac i narator Miroslav Jović.

Foto: K. K.

Glumac Miroslav Miki Jović

Kralj Aleksandar I Karađorđević sagradio je kuću i slobodno vreme provodio u Niškoj banji. Prema nekim podacima, sprski kralj je i uoči atentata u Marselju, 09. oktobra 1934. godine, boravio ovde.

Foto: printskrin/youtube.com

 

On je poslednje dane života provodio u Niškoj banji. Postoji i taj deo u filmu gde on kaže: "Možda je ovo poslednja šetnja, ovim parkom i Niškom banjom". Njega su službe upozoravale na to šta može da se desi, ali on je sebe smatrao, opravdano, velikim državnikom.

Smatrao je da veliki državnik ne postupa tako što će da se krije, već tako što će stajati ispred problema. Naznake o mogućem atenetatu su, prema podacima, postojale.

Foto: Informer

 

Pre nekoliko godina Miroslav je poslovno  boravio u Parizu gde je obišao spomenik posvećen kralju Aleksandru.

- Velika je čast kada dobijete zadatak da glumite znamenite ličnosti, odmah negde u glavi imate obavezu više, veću odgovornost i uvek negde u malom mozgu stoji da je to neko izuzetno bitan za našu istoriju - priča Jović.

Foto: K. K.

Glumac Miroslav Miki Jović

Dokumetarni film radila je niška produkcija, želja je bila da se prikažu sve lepote i potencijali pomalo zaboravljene Banje i čuvenog lečilišta.

- Moram da kažem da sam prvi put radio sa rediteljem Nenadom Petrovićem, veoma sam zadovoljan i saradnja je bila izuzetno dobra. Morao bih da pohvalim i produkciju i producenta Olivera Paunovića, pre svega zbog ozbiljnosti i profesionalnosti. Film ostavljamo u nasleđe Nišlijama i Niškoj banji, to je nešto što će banja svakako moći da iskoristi za promociju, ali i doda u turističku ponudu - kaže Jović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija