• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.06.2024

11:41

Atelje 212 gostuje u Zagrebu! Predstava "Akademija smeha" na međunarodnom festivali Dani satire Fadila Hadžića u pozorištu Kerempuh

Boško Đorđević

Kultura

Atelje 212 gostuje u Zagrebu! Predstava "Akademija smeha" na međunarodnom festivali Dani satire Fadila Hadžića u pozorištu Kerempuh

Podeli vest

Drama savremenog japanskog pisca Koki Mitanija "Akademija smeha" zasnovana je na istorijski istinitim činjenicama.

Naime, početkom II svetskog rata japanska vlast je uvela dužnost pozorišnog cenzora koji je pregledao i odobravao sve drame koje su se igrale u pozorištima Japana.

Na ovom istorijskom faktu pisac vešto gradi komediju koja se bavi pitanjima slobode govora i umetničkih sloboda, odnosom vlasti prema pozorištu, ali i pitanjem cenzure i lične i umetničke gradjanske hrabrosti. Mitani gradi izuzetnu komediju istovremeno postavljajući pitanje imamo li pravo na smeh, na komedije u kriznim vremenima. 

Nakon skoro 50 godina japanski komad je na repertoaru jednog srpskog pozorišta , i to komad koji je prava poslastica za dva vrsna glumca.

Foto: Boško Đorđević

 

Koki Mitani, japanski dramski pisac, scenarista, glumac i reditelj, rođen u Tokiju 1961. godine. Diplomirao je dramaturgiju na tokijskom Nihon Univerzitetu. Za svoj rad u oblasti dramske književnosti nagrađen je japanskim Ordenom Purpurne ogrlice. 

Drama „Akademija smeha „ ( Warai na Daigaku ) premijerno je izvedena u tokijskom pozorištu Aojama, nakon čega se izvodi širom Japana i u inostranstvu. Drama je nagrađena uglednom japanskom Yoimuri pozorišnom nagradom. Po njoj je snimljen i film u režiji Hoši Mamorua i u produkciji Toho studija. 

Foto: Boško Đorđević

 

Prevod sa japanskog Darko Nedeljković,rediteljka Milica Kralj,scenografkinja Milica Bajić Đurov,kostimografkinja Selena Orb,kompzitorka Janja Lončar.Igraju Goran Jvetić,Uroš jakovljević.

Premijera je bila u okviru glavnog programa Belefa 30.jun 2023. Scena Petar Kralj Ateljea 212.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija