• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.07.2024

12:02

Međunarodni festival folklora "EtnoFest" u Čačku od 20. do 25. jula (FOTO)

Katarina Zorić

Kultura

Međunarodni festival folklora "EtnoFest" u Čačku od 20. do 25. jula (FOTO)

Podeli vest

Čačak će i ove godine, po osmi put, postati središte svetskog folklora i tradicije. Međunarodni festival folklora "EtnoFest", koji će se održati od 20. do 25. jula, obećava da će ponovo okupiti oko 3000 posetilaca na gradskom trgu, pretvarajući naš grad u pravu planetu u malom.

Na festivalu će učestvovati folklorni ansambli iz Brazila, Perua, Rumunije, Italije i Kolumbije, zajedno sa brojnim domaćim ansamblima. Zvuci različitih kultura i jezika, od portugalskog i rumunskog, do italijanskog i španskog, će se ponovo čuti na svakom koraku, dok će šarenilo kostima i lepota narodnih nošnji oduševiti posetioce.

Mladi folkloraši iz celog sveta će imati priliku da nauče srpsko kolo, istinski simbol naše nematerijalne kulturne baštine. Iako će možda grešiti u koracima, njihova iskrena želja za učenjem i povezivanjem s našom kulturom sigurno će dirnuti srca svih prisutnih.

Foto: Katarina Zorić

 

Grad Čačak, Turistička organizacija Čačka i KUD "Dule Milosavljević Žele", idejni tvorci manifestacije, ponosno najavljuju osmo izdanje "EtnoFesta". "Ove godine, oko 200 igrača iz različitih zemalja će se pridružiti našim srpskim folklorašima. Cilj nam je da pokažemo lepotu i raznolikost srpskog kola, koje je zaštićeno kao nematerijalna kulturna baština čovečanstva. Ovaj festival ima ogroman značaj za naš grad, kako kulturološki, tako i turistički", rekao je Vojin Jakovljević, direktor Turističke organizacije Čačka.

Foto: Katarina Zorić

 

Manifestacija se i ove godine održava pod zastavom međunarodne organizacije CIOFF, koja je zvanični partner UNESCO-a. "Najlepši deo festivala je to što učimo naše goste da igraju srpsko kolo. Zatvaranje festivala velikim zajedničkim kolom je posebna čast za sve nas", dodao je Zoran Jevtić, umetnički direktor KUD "Dule Milosavljević Žele".

Foto: Katarina Zorić

 

Gosti iz najudaljenijih zemalja su uvek oduševljeni gostoljubivošću i novim prijateljstvima koje sklapaju u Čačku. "Gostoljubivost i nova prijateljstva su nešto najdragocenije što ću poneti iz Čačka i Srbije", rekla je gošća iz Meksika prošle godine.

Foto: Katarina Zorić

 

Čačani su uvek radoznali i oduševljeni ovakvim manifestacijama. "Manifestacija je predivna i pokazala je da našem gradu trebaju više ovakvih događaja. Uživali smo u muzici i lepoti kostima koje su folkloraši nosili", rekla je Milica Todosijević iz Čačka.

Foto: Katarina Zorić

 

Festival će ponovo oživeti grad od 20. do 25. jula, kada će ulice Čačka ispuniti folkloraši iz celog sveta, razgovarati sa sugrađanima i slikati se s njima. Za Čačane će biti organizovani i defilei folklornih ansambala, pretvarajući pešačku zonu u pravi karnevalski kutak.

Pozivamo sve sugrađane i goste da nam se pridruže na ovom jedinstvenom kulturnom događaju i dožive magiju "EtnoFesta".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Kao dete sam se pitao zašto je neko morao da nas proteruje i ubija samo jer nismo Hrvati! Granate su padale na pola minuta, delovalo je kao da traje čitavu večnost! (VIDEO)
Live TV

Kao dete sam se pitao zašto je neko morao da nas proteruje i ubija samo jer nismo Hrvati! Granate su padale na pola minuta, delovalo je kao da traje čitavu večnost! (VIDEO)

Hrvatske snage proterale su, te 1995. godine, više od 250.000 Srba, a ubili oko 2.000. Zloglasna zločinačka operacija "Oluja" počela je u ranu zoru četvrtog avgusta. Bojana Vučić iz Zavičajnog kluba Kordunaša, profesorka Gordana Martinović Vujanović i dete "Oluje" Nemanja Mandić govorili su o paklu koji su proživljavali dok su, zajedno sa svojim porodicama, bežali u Srbiju pod naletom hrvatskih krvnika.

03.08.2024

17:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija