• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. S.

19.07.2024

11:59

Lepota slovenske duše će spasiti svet! Beloruski teatar "Maksim Gorki" u Optinoj pustinji izveo "Idiota" u režiji Ivane Žigon: Na sceni i praunuk Dostojevskog

Privatna arhiva

Kultura

Lepota slovenske duše će spasiti svet! Beloruski teatar "Maksim Gorki" u Optinoj pustinji izveo "Idiota" u režiji Ivane Žigon: Na sceni i praunuk Dostojevskog

Podeli vest

Na tradicionalnoj manifestaciji "Dani Dostojevskog u Optinoj pustinji", koja je održana sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijaha Moskovskog i sve Rusije Kirila u ovom jedinstvenom ruskom manastiru boravila je i naša glumica i rediteljka Ivana Žigon.

Predstava "Idiot", koja se bavi istinskim slovenskim vrednostima, u režiji Ivane i Steve Žigona, delo F. M. Dostojevskog koju je Ivana režirala u beloruskom Nacionalnom akademskom dramskom teatru "Maksim Gorki", učestvovala je u ovom velikom duhovno-prosvetnom projektu.

Foto: Privatna arhiva

 

Na glavnoj sceni, gde nastupaju Dmitrij Pevcov, Ksenija Alfjorova, Valerija Lanskaja, Hor Sretenjskog manastira i drugi vodeći umetnici i trupe, ovo je bila jedina pozorišna predstava zasnovana na kultnom delu pisca, a ulogu Fjodora Dostojevskog, dopisanu specijalno za ovu dramatizaciju, na festivalu izvodio je piščev pra-praunuk Aleksej Dostojevski, koji je sa svojom porodicom prisustvovao premijeri u Minsku.

Ujedinile se Srbija, Rusija i Belorusija

Ivana je za pojedine medije otkrila da je u tom uzvišenom duhovnom prostoru Optine pustinje bilo sasvim vidno da su ujedinjene Rusija, Belorusija i Srbija.

Foto: Privatna arhiva

 

- Ujedinile su nas naša vera, naša ljubav prema lepom i naša umetnost. Ono najverovatnije je to što smo zaista, u najdubljem umetničkom i duhovnom smislu, bili svi zajedno. Igrati Dostojevskog u najvećoj ruskoj svetinji, sa beloruskim ansamblom od 60 ljudi na čelu sa srpskim rediteljima, bilo je ujedinjenje naše duhovnosti i kulture.

Foto: Privatna arhiva

 

Poznata srpska glumica Žigon otkrila je da je ogroman ansambl od čak šezdesetak ljudi, od čega četrdesetak glumaca, došao iz Minska, i radio nekoliko noći kako bi uspeli da sagrade i stvore tu posebnu svetlost neophodnu da bi se osvetlio kosmos Dostojevskog.

- I srpski režiseri Stevo i Ivana Žigon takođe su bili tu, zajedno - iako je Stevo tamo negde, daleko, a ja ovde, na zemlji. A upravo to naše zajedništvo na jednom duhovnom nivou i jeste sama suština poimanja Dostojevskog, ta borba da se ne otuđujemo i da poštujemo njegovu krilaticu da će lepota spasiti svet, što znači da će nas spasavati i kultura i umetnost. I da je osećanje prema drugom čoveku - ono što danas tako pogrešno nazivaju empatijom da bi nas udaljili od reči saosećanje i sastradanije - da će jedino saosećanje moći da bude izlaz i spasenje za čoveka, za čovečanstvo. Tako govori Dostojevski u "Idiotu".

Foto: Privatna arhiva

 

Veliko iznenađenje 

Ono što je posebno zanimljivo jeste da se u epizodnoj ulozi oficira našao, igrom slučaja, Ivanin sin koji nosi ime svog dede, velikog Steve Žigona.. 

Četvorodnevni program festivala „Dani Dostojevskog u Optinoj pustinji“ obuhvatao je predavanja, književna čitanja, koncerte objedinjene temom stvaralaštva Fjodora Dostojevskog, kao i ekskurzije u manastire, crkve i kelije: mesta koja je svojevremeno posećivao i sam pisac. O književnom nasleđu velikog ruskog klasika govorilo je i belorusko sveštenstvo, studenti i nastavnici Filološkog fakulteta...

Hrast sa imenom Žigona u Aleji Dostojevskog

Foto: Privatna arhiva

 

Našoj glumici i velikoj umetnici Ivani Žigon pripala je čast da, sa najvećim poznavaocima Dostojevskog, filozofima i teolozima koji su nekoliko dana u Optinoj pustinji govorili o velikom piscu, posadi hrast sa tablicom, koji će u aleji posvećenoj Dostojevskom nositi njeno ime.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Sastanak predsednika opštine Savski venac i JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ sa građanima na Autokomandi koji su pretrpeli štetu usled nedavnih padavina
Društvo

Sastanak predsednika opštine Savski venac i JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ sa građanima na Autokomandi koji su pretrpeli štetu usled nedavnih padavina

Predsednik opštine Savski venac Miloš Vidović i direktor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ Radomir Vujadin sa saradnicima, sastali su se danas i razgovarali sa građanima Oblakovske, Dobropoljske, Veterničke i Fabrisove ulice koji su se suočili sa problemima usled obilnih kiša krajem juna i početkom jula ove godine.

19.07.2024

14:02

TV

Da li Bajden zaista ima koronu ili je to marketinški trik? Demokrate će u ponedeljak morati da se izjasne o svojoj podršci aktuelnom predsedniku! (VIDEO)
Live TV

Da li Bajden zaista ima koronu ili je to marketinški trik? Demokrate će u ponedeljak morati da se izjasne o svojoj podršci aktuelnom predsedniku! (VIDEO)

Predsednik Džo Bajden je pozitivan na koronavirus i ima blage simptome, saopšteno je iz Bele kuće juče, a preneo je BBC. Bajden je trebalo da govori na događaju u Las Vegasu u sredu popodne po lokalnom vremenu, a u sklopu napora da pridobije latinoameričke glasače. Izvršna direktorka Unidosa Dženet Murgija saopštila je gostima da je predsednik izrazio svoje žaljenje što nije mogao da se pojavi jer je bio pozitivan na koronavirus. Na ovu temu za Informer, u emisiji "Info jutro", govorili su analitičar Branko Radun i novinar i pisac Aleksandar Gajović.

19.07.2024

13:10

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Miks elite, sjaja, očaja i cirkusa! Kreće Superliga Srbije
Fudbal

Miks elite, sjaja, očaja i cirkusa! Kreće Superliga Srbije

Kakva je takva je - naša je i bolju nemamo! Danas kreće nova sezona fudbalske Superlige Srbije. I pre nego što prevrnete očima, brem vi koji ste ljubitelji fudbala, imajte u vidu da bolju nemamo i da nije sve tako crno kako se možda na prvi pogled čini.

19.07.2024

08:30

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija