• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. K.

27.07.2024

11:10

Haos tokom otvaranja Olimpijskih igara zbog najpoznatije slike na svetu! "Mona Liza" mora da se vrati u Italiju!

Shutterstock, EPA Images

Kultura

Haos tokom otvaranja Olimpijskih igara zbog najpoznatije slike na svetu! "Mona Liza" mora da se vrati u Italiju!

Podeli vest

Slavni egipatski arheolog Zahi Havas, izazavao je pravu buru u svetskoj javnosti kada je tokom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu zatražio od Francuske da Italiji vrati čuvenu Mona Lizu.

Francuzi ovo umetničko delo koje je naslikao italijanski umetnik Leonardo da Vinči drže u najpoznatijem muzeju na svetu Luvr koji se nalazi u njihovoj prestonici.

Sva pažnja svetske javnosti juče je bila usmerena na čuveni francuski muzej pa je tako ponovo aktuelizovano pitanje oko najpoznatije slike na svetu.

Slavni arheolog je pozvao italijanskog ministra kulture na saradnju oko povratka "Mona Lize" iz Francuske u Italiju.

Foto: Printscreen/Youtube

Zahi Havas

Razgovaraću sa ministrom kad ga vidim. Italija i ja se možemo udružiti kako bismo vratili italijanske ukradene artefakte. "Đokonda" je najvažnija stvar. Mora da se vrati u Italiju - rekao je Havas u izjavi za italijanske medije.

Po mnogima najveći arheolog na svetu takođe je ponovio svoje prethodne zahteve da se tri egipatska artefakta - Kamen iz Rosete, Nefertitina bista i zodijak Dendera koji su izloženi u Luvru, vrate u Egipat.

Da Vinči je pred smrt "Mona Lizu" prodao francuskom kralju Franji I koji ju je držao u dvorcu Amboaz.

Foto: pexels.com

 

Nakon Francuske revolucije slika dobija novi dom u Luvru, međutim Napoleon je uzima i stavlja u svoju spavaću sobu. Po njegovom silasku s vlasti, "Mona Liza" se vraća natrag u Luvr.

Sliku je iz Luvra 1911. ukrao Vinćenco Peruđa želeći je vratiti "kući" u Italiju. Verovalo se da je zauvek izgubljena međutim krajem 1913. "Mona Liza" se neočekivano pojavljuje u Firenci. Od početka 1914. ponovo se nalazi u Luvru.

Rasprava o povratku ovog remek-dela traje već vekovima, ali poslednjih je godina sve intenzivnija. Holivudski glumac Džordž Kluni rekao je nedavno tokom promocije svog filma "Operacija: Čuvari nasleđa".

Foto: profimedia

Džordž Kluni

Mislim da imate vrlo dobar argument za svoje artefakte. Možda ne bi bilo loše da su vraćeni. Mislim da je to dobra ideja. To bi bila vrlo poštena i lepa stvar - rekao je Kluni.

Prošle godine je italijanski biciklista Alberto Betiol napisao na društvenoj mreži Iks tokom Tur de Frans-a nakon sastanka s predsednikom Makronom.

"Gospodine predsedniče, molim vas vratite nam "Mona Lizu" i hvala što ste došli na Tur de Frans", napisao je Alberto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)
Live TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)

Gosti "Rata uživo" bili su politikolog Andreja Lović i Mladen Duvnjak iz organizacije "Srbi za Trampa". Govorili su, između ostalog, o predstojećim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i o potencijalnim posledicama koje će njihov ishod imati na Evropu i NATO pakt. Takođe, komentarisali su i političku situaciju u Americi i Nemačkoj.

30.08.2024

22:32

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija