• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: S. Kostić

10.08.2024

08:58

(FOTO) Ovog glumca ste gledali godinama, a niste znali da je rođeni brat Pavla Vuisića: Ličili su kao blizanci, a imali su različita prezimena

printscreen

Kultura

(FOTO) Ovog glumca ste gledali godinama, a niste znali da je rođeni brat Pavla Vuisića: Ličili su kao blizanci, a imali su različita prezimena

Podeli vest

Srpska i jugoslovenska glumačka scena odjekivala je neizmernim talentom Pavla Vuisića, čije ime i danas odjekuje kao simbol vrhunske glume i umetničke predanosti.

Njegove kultne uloge nikada nisu zaboravljene, a i danas ga mnogi smatraju jednim od najboljih domaćih glumaca.

Poreklo Pavla Vuisića nosi zanimljive detalje. Njegova porodica je do 1941. godine živela na Cetinju, gde je otac Milisav obavljao dužnost šefa policije.

Njegovi koreni su duboko usađeni u istorijski pejzaž, pružajući mu bogatstvo koje će kasnije preneti na svoje umetničke kreacije. Malo ko zna da je Pavle imao rođenog brata koji je takođe bio glumac.

Foto: printscreen

Pavle Vuisić

Dušan Vujisić je igrao u 40 filmova, mahom sporedne uloge. Pre nego što je uplovio u glumačke vode, bio je aktivni oficir jugoslovenske ratne mornarice, kao kapetan torpednog čamca. 

Glumio je uz brata, prvo u filmu "Šešir profesora Koste Vujića" iz 1972. godine, a zatim i u serijalu "Povratku otpisanih" - fanovi serije sećaju ga se po epizodnoj ulozi mašinovođe, gde je igrao Jeftu u sceni kada Lane Gutović, ulazi na stanicu kako bi prijavio da su komunisti preuzeli ministarski automobil.

Foto: Printscreen/Youtube

Dušan Vujisić

Pavle Vuisić, umetnik čije ime zrači sa filmskog platna, donosio je svoj jedinstveni pečat svakoj ulozi koju je tumačio. Iako je njegovo prezime bilo Vujisić, svojim neobičnim osećajem za simetriju, izbacio je slovo "j" iz prezimena, postavši Pavle Vuisić, ime koje je zadržao i kojim se potpisivao celog života. Za razliku od njega, Dušan je zadržao "j" u prezimenu pa su se tako dva rođenja brata različito prezivala.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić: Infrastrukturni projekti ne staju, nastavljamo da razvijamo Srbiju
Društvo

Vesić: Infrastrukturni projekti ne staju, nastavljamo da razvijamo Srbiju

Tokom prvih 100 dana rada Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nastavili smo neumorno da radimo na izgradnji infrastrukture, koja je preduslov za dalji ekonomski i privredni razvoj Srbije, poručio je ministar Goran Vesić, ističući među najvažnijim koracima nastavak izgradnje auto-puteva i brzih saobraćajnica širom zemlje, početak izgradnje železničke obilaznice oko Niša, rekonstrukciju niškog aerodroma, kupovinu pet novih kineskih vozova Soko, rekordne rezultate Er Srbije.

10.08.2024

10:37

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija