• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: S. Kostić

20.08.2024

11:52

Celog života su ga zvali "Mrgud": Srpski glumac nadimak dobio u detinjstvu, a urezan mu je i na nadgrobnoj ploči

printskrin jutjub

Kultura

Celog života su ga zvali "Mrgud": Srpski glumac nadimak dobio u detinjstvu, a urezan mu je i na nadgrobnoj ploči

Podeli vest

Glumac Miodrag Radovanović popularnost je stekao ulogom Šicera u seriji "Salaš u Malom Ritu".

Rođen je na današnji dan 1929. godine u Čačku, a preminuo je 14. januara 2019. godine u Beogradu.

Miodrag Radovanović Mrgud isticao je da veruje u devizu da je uspeh sačinjen od 20 odsto talenta i 80 odsto rada.

- Naša porodica, nas troje, strasni smo "kamperi", "globtroteri" i zaljubljenici u prirodu. Volimo i umemo da putujemo i da letujemo... Ali, u julu i avgustu 1974, u kampu u Rovinju, učio sam ulogu i proučavao lik Šicera, usavršavao znanje nemačkog jezika za vreme čitavog odmora. Sin me je, kao i obično, preslišavao - ispričao je za života Mrgud.

Foto: Printscreen/Youtube

 

- Polazna tačka bio je, naravno Diklićev tekst. A dalje, moja ideja je bila "obojiti" Šicera, dati mu takozvanu "treću dimenziju". Jer - šta ako je neprijatelj papirnata, crno-bela figura, neuverljive surovosti, bez ikakvih ljudskih obeležja i sokova - rekao je glumac.

Često se pitao zbog čega publika identifikuje glumce sa ličnostima koje tumače.

- Zašto se glumac, recimo, nikada ne ustručava da igra jednog Edmunda u Šekspirovom "Kralju Liru"? I Edmund je odvratan... Naprotiv, svaki glumac želi da od tog Šekspirovog "negativca" načini - umetničku kreaciju. Ja sam to isto pokuša sa Šicerom - govorio je Miodrag.

Foto: Printscreen/Youtube

 

Miodrag Radovanović, rodom iz Čačka, osnovnu školu je završio u ovom gradu, a gimnaziju u Kraljevu. Iz Kraljeva, Miodrag je otišao za Beograd gde je studirao slavistiku i agronomiju a završio Pozorišnu akademiju, kasnije preimenovanu u Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Mate Miloševića.

Prvi angažman u pozorištu je dobio još kao student 1952. u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, gde je ostao „na daskama“ sve do penzije.

Nadimak "Mrgud" dobio je još u osnovnoj školi kada ga je drugar tako nazvao zbog neke nesuglasice. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a na nadgrobnoj ploči mu pored imena i prezimena stoji nadimak "Mrgud".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

(VIDEO) Kolektivni Zapad u panici! Investitori rata uveliko razmišljaju o smeni Zelenskog! Ko će da vraća pare uložene u Ukrajinu?
Live TV

(VIDEO) Kolektivni Zapad u panici! Investitori rata uveliko razmišljaju o smeni Zelenskog! Ko će da vraća pare uložene u Ukrajinu?

Ruski marinci zarobili ukrajinske diverzante. Indijski premijer Modi posetiće Ukrajinu. Putin u poseti Azerbedžanu. Južna Koreja i SAD počele zajedničke vojne vežbe nuklearnog napada na Severnu Koreju. Hamas preuzeo odgovornost za bombaški napad u Tel Avivu. U emisji "Rat uživo" na ovu temu govorili su sociolog Ilija Kajtez i pilot pukovnik u penziji Milorad Đošić. Uživo u program javio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o prvom naoružanju Nemačke nakon Drugog svetskog rata.

19.08.2024

21:45

Savez pravoslavaca i muslimana jedini put! Britanci zloupotrebili vehabizam!(VIDEO)
Live TV

Savez pravoslavaca i muslimana jedini put! Britanci zloupotrebili vehabizam!(VIDEO)

Vehabija Senad Ramović Becan proveo je godine u zatvoru, u samici. Kada je izašao iz zatvora ostao je jednako radikalan i u svima je video neprijatelje. On jeste likvidiran, ali nije likvidiran problem. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su pukovnik specijalnih vojnih jedinica u penziji Srbobran Radić i Radomir Počuča, bivši protivterorista. Uživo u program putem vajber linka uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

19.08.2024

20:03

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Bajden u suzama! Predao štafetu Kamali, a onda se obrušio na Trampa! (VIDEO)
Planeta

Bajden u suzama! Predao štafetu Kamali, a onda se obrušio na Trampa! (VIDEO)

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden obratio se učesnicima Demokratske nacionalne konvencije u Čikagu, na kojoj bi trebalo da bude ozvaničena kandidatura Kamale Haris za predsednika. Bajden je pozdravljen četvorominutnim aplauzom i stajaćim ovacijama uz uzvike "Hvala Džo!" i transparente "Hvala Džo".

20.08.2024

08:30

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija